• 22 Март 2019 |
 •  USD / BGN 1.7176
 •  GBP / BGN 2.2572
 •  CHF / BGN 1.7295
 • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
 • Времето:  София -2°C

България подписа Международната енергийна харта

България подписа Международната енергийна харта

/КРОСС/ България се присъедини към заключителната декларация на министерската конференция на Международната енергийна харта. От името на българското правителство министър Темeнужка Петкова подписа новата Международна енергийна харта - политическа декларация за дългосрочно сътрудничество в сферата на енергетиката, която не поражда правнообвързващо задължение за страните. 

Около 70 държави днес подписаха новия документ, който надгражда хартата 1991 година. Представителите на международните делегации бяха категорични, че подписаният днес документ ще съдейства за засилване на международното сътрудничество, така че да се намерят най-добрите решения на актуалните енергийни проблеми.

В Международната енергийна харта се залагат цели за постигане на благоприятен инвестиционен климат в енергийния сектор, така че той да е устойчив в дългосрочен план. По този начин ще бъдат осигурени достатъчни количества енергия при опазване на околната среда и климата в бъдеще.

Пред делегатите на конференцията в Хага министър Теменужка Петкова подчерта, че за българското правителство сътрудничеството и солидарността между страните е от стратегическо значение при разрешаване на енергийните предизвикателства. „България подкрепя необходимостта от установяване на обща правна основа за енергийна сигурност, основаваща се на отворени и конкурентни пазари", допълни тя. По думите й с днешното подписване на нова Межуднародна енергийна харта се изминава важен етап от модернизацията на съществуващата Енергийна харта, така че тя да отразява обективно процесите в енергетиката в световен мащаб днес. Министър Петкова увери делегатите, че България ще продължи да бъде активен участник в изграждането на необходимата инфраструктура за разнообразяване на енергийните доставки. По този начин ще се подобри енергийната сигурност не само на страната, а и на региона на Югоизточна Европа, каза още тя. Министър Петкова подчерта и значението на международното сътрудничество за разработване и прилагане на безопасни и нисковъглеродни технологии в енергийния сектор. Намирането на взаимно приемливи решения по актуалните въпроси в енергетиката ще повиши конкурентоспособността на икономиките и ще създаде условия за устойчиви инвестиции.

Като признава суверенитета на всяка страна, новата Международна енергийна харта насърчава развитието на прозрачни и стабилни енергийни пазари на регионално и глобално равнище, основани на принципите на пазарно ценообразуване. Текстовете на политическия документ предвиждат още - насърчаване на реализацията на важни за енергийната сигурност инфраструктурни проекти; диверсификация на енергийните източници и маршрути на доставка; развитие на взаимната свързаност и регионалната интеграция на енергийните пазари. Международната енергийна харта подкрепя либерализацията на търговията в областта на енергетиката, както и защитата на инвестициите в сектора. Създаването на механизми за ефективно използване на енергията и чисто използване на изкопаеми горива също фигурират в декларацията, съобщава пресцентърът на Министерството на енергетиката.

 

реклама
ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
 • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
  БЪЛГАРИЯ
  ИКОНОМИКА
  ПОЛИТИКА
 • реклама
 • ОПЦИИ
  Запази Принтирай
  СПОДЕЛИ
  Twitter Facebook Svejo
  Вземи кратка връзка към тази страница

  копирайте маркирания текст

 • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2019 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.

int(1)