• 20 Апр 2024 |
  •  USD / BGN 1.8359
  •  GBP / BGN 2.2843
  •  CHF / BGN 2.0205
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 14°C

Остри реакции в Австралия и Нова Зеландия на изказването на Ердоган

Остри реакции в Австралия и Нова Зеландия на изказването на Ердоган

/КРОСС/ В Крайстчърч бяха погребани двама сирийци, убити при нападението срещу джамии в петък. Така започнаха погребенията на жертвите в новозеландския град. В същото време коментарите на турския президент Реджеп Ердоган по повод нападението в Крайстчърч предизвикаха гневна реакция в Австралия и Нова Зеландия, а австралийският премиер отказа да приеме извиненията на Анкара.

Баща и син - на 44 и на 16 години, избягали от войната в Сирия и дошли в града преди година, бяха първите жертви на стрелбата, погребани в Крайстчърч. Погребенията се забавиха заради процеса по идентифициране на убитите, обясниха властите.

В същото време премиерът на Нова Зеландия Джасинда Ардърн обяви, че външният министър ще отпътува за Анкара, за да изясни очи в очи въпроса за коментарите на турския президент.

На предизборен митинг преди предстоящите в края на месеца местни избори, Ердоган обяви, че Нова Зеландия трябва да върне смъртното наказание, за да накаже нападателя от Крайстчърч, а ако той не бъдел наказан подобаващо, Турция знаела как да го накара да плати за стореното. Турският президент намеси и операцията при Галиполи през Първата световна война, в която участват австралийски и новозеландски военни.

Реджеп Ердоган, президент на Турция: Вашите деди дойдоха тук и видяха, че ние сме тук, някои се върнаха на крака, някои - в ковчези. Ако дойдете със същите намерения, винаги сте добре дошли. Не се съмнявайте, че ще ви изпратим обратно като вашите деди.

След изказването на Реджеп Ердоган в Канбера австралийският премиер Скот Морисън извика посланика на Турция, но отказа да приеме извиненията на Анкара и обяснението, че думите са казани в предизборен контекст.

Скот Морисън, министър - председател на Австралия: Смятам коментарите на турския президент Ердоган за крайно обидни за австралийците и твърде безразсъдни в много чувствителна обстановка.

Австралийският премиер изтъкна, че макар и нападението да е извършено от австралиец, то е било осъдено най- остро от всички австралийци и не представя по никакъв начин техните възгледи и ценности. Морисън заяви, че ще изчака реакцията на турското правителство и ще обмисли последващите действия, но по думите му, всички варианти остават на масата.

Хиляди австралийци пътуват всяка година до Турция за честванията на годишнината от битката при Галиполи. По - късно се очаква разговор между първите дипломати на двете страни.

 

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.