• 19 Апр 2024 |
  •  USD / BGN 1.8315
  •  GBP / BGN 2.2841
  •  CHF / BGN 2.0155
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 6°C

Григор подгони Бербатов по приходи

Григор подгони Бербатов по приходи

/КРОСС/Григор Димитров е все по-близо до званието „най-печеливш български спортист", което през последните 6 години неизменно е притежание на Димитър Бербатов. Откакто подписа с „Манчестър Юнайтед" през 2008 г., та чак до днес, годишните доходи на нападателя реално не са падали под 5 млн. евро на година. Преди това голмайсторът бе конкуриран от своите добри приятели Мартин и Стилиян Петрови.

От своя страна Григор изпраща най-добрата си година както на тенис корта, стигайки до №8 в световната ранглиста, така и във финансово отношение. През 2014-а Димитров е спечелил над 3,5 млн. евро не само от добрите си игри, но и от половин дузина рекламни договори.
Третият ни най-популярен спортист в момента - боксьорът Кубрат Пулев, остана под милион евро в банковата си сметка за изминаващата година, пише "Преса".

В „Юнайтед", където игра в периода 2008-2012 г., седмичната заплата на Бербатов бе 125 000 евро. Това означава, че на година голмайсторът е прибирал на „Олд Трафорд" около 6 млн. евро.

След като напусна „Манчестър", Бербо подписа с „Фулъм" и се превърна в най-скъпоплатения футболист в историята на лондонския тим. Оттам пренебрегнаха тавана на годишните си заплати, който бе 3 млн. евро, за да плащат на българина рекордните за тях 5 млн. евро. В „Монако" Бербатов реално запази възнаграждението си от „Фулъм", защото хем премина в отбора от княжеството без трансферна сума, хем се възползва от местните данъчни облекчения.
Втори в класацията на най-богатите родни спортисти е Григор Димитров, който през 2014 г. спечели 2,1 млн. евро само от изявите си на корта, без да се броят постъпленията му от реклами. Това е повече от половината заработено от хасковлията в цялата му тенис кариера (3,8 млн. евро). Най-печелившото му участие бе на „Уимбълдън", където достигна полуфинал и си осигури 550 000 евро от наградния фонд. Иначе от турнирите, които спечели през 2014 г., най-доходоносен се оказа този в Акапулко (Мексико). Там българинът получи чек за 250 000 евро.

За малко с клуба на милионерите се размина Кубрат Пулев, макар че официалният му хонорар за сблъсъка с Владимир Кличко в Хамбург бе 1,1 млн. евро (за сравнение украинецът прибра 4,5 млн. евро). Впоследствие се оказа, че от мениджърската агенция на Кобрата „Зауерланд" ще вземат от тази сума 30-40% (300-400 хил. евро). Това означава, че приходите за Кубрат от мача с Кличко са между 700 и 800 хиляди евро.

Григор Димитров все още може да отстъпва на Бербатов по заработени пари, но със сигурност го бие в графата „спонсорски договори". Докато носеше екипа на „Тотнъм" и „Манчестър Юнайтед", футболистът бе рекламно лице на мобилния оператор „Вивател", на Първа инвестиционна банка и на „Адидас". След напускането на „Олд Трафорд" основните приходи на Бербо са от заплати и бонуси в клубните му отбори.

На обратния полюс изглежда е Григор, който тепърва ще привлича спонсорите на своя страна. Неслучайно през тази година Димитров попадна в класация за 50-те спортисти с най-голям маркетингов потенциал в световен мащаб. Родният тенисист се нареди на пето място и остави зад себе си най-бързия човек на планетата Юсейн Болт (№6) и живата легенда на „Барселона" Лионел Меси (№11).

В момента Григор има шест рекламни договора, от които е получил поне 1,5 млн. евро за 2014 г. Само от американския гигант за спортна екипировка „Найк", чието рекламно лице е, хасковлията прибира около 800 000 евро на година, твърдят експерти. Според тях компанията вече му е предложила нов контракт за 1 млн. евро годишно, колкото му дава и големият конкурент „Адидас". От знаменитата фирма с трите ленти са готови да изработят за Григор и специална линия облекла с неговото име.

Съвсем наскоро Димитров подписа договор и с „Ролекс", а сделката е за срок от 5 г. срещу 2 млн. евро (по 400 000 евро на година). В портфолиото на Гришо са още компаниите за тенис екипировка „Уилсън", за козметика „Рексона", за телекомуникационни услуги „Теленор", както и производителят на изворна вода „Балдаран".
От своя страна Кубрат Пулев може да се похвали с два спонсорски контракта - с „Адидас" и с „Корни", но и с далеч по-скромни постъпления от тях в банковата си сметка в сравнение с Григор.

 

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.