• 25 Апр 2024 |
  •  USD / BGN 1.8303
  •  GBP / BGN 2.2757
  •  CHF / BGN 2.0011
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 8°C

Станишев: ПЕС се бори за социална Европа

Станишев: ПЕС се бори за социална Европа

/КРОСС/ Партията на европейските социалисти тръгва към евроизборите с идеята за „Социална Европа“, обяви нейният лидер Сергей Станишев на конгреса на организацията в Мадрид.

Лозунгът за социална Европа се противопоставя на идеята за Европа на нациите на националистите, защото това означава по-големите да мачкат по-малките, поясни Станишев.

Президентът на ПЕС обясни, че целта на всяка партия от политическото семейство е да спечели повече мандати. Той изтъкна, че бъдещите евродепутати трябва да могат да разговарят с хората. И благодари за номинациите, които е получил.

"С  огромна част от тези хора съм водил много кампании, те ме познават и знаят, че съм човек на БСП - винаги съм бил и ще бъда", бе категоричен Сергей Станишев.

Той прогнозира, че след вота ПЕС може да води разговори с крайната левица и зелените. Но посочи и различията със зелените, например. ПЕС държи на социалната цена при защитата на природата.

„Предстоят ни три месеца на едно пътешествие, една одисея на диалог с хората, в която ще представим нашия нов социален договор за Европа, който предстои да одобрим. Изработили сме го заедно - 34 партии от нашето политическо семейство с амбицията да убедим колкото се може повече европейци – да спасим Европа чрез промяната“, каза в началото на изложението си пред медиите Станишев.

"Убеден съм, че всички европейци искат да видят ЕС, който бори несправедливостта, възстановява социалната справедливост, който отстоява и реализира един план за младите хора.

Мнозина днес казват – Европа на нациите, да се разделим, всеки да си гони интереса. Това означава Европа да бъде един общ пазар.

Искаме Европа, която е единна и солидарна, където всяка стана е уважавана, ние казваме "не" на различните скорости, искаме Европа, където по-слабите страни се „изтеглян нагоре“ чрез младежка гаранция, детска гаранция", изтъкна още Станишев.

"В отговор на крайните националисти, които казват „Европа на нациите“, ние казваме „Социална Европа“.

„Европа на нациите“ означава големият да мачка малкия.

Очевидно е обаче, че те посочват много проблеми, от които хората негодуват. Но тези проблеми са породени от дясната консервативна политика - това, което виждаме е все по-голямо сближаване на ЕНП с крайните националисти. Те изграждат мостове към Орбан, към австрийските националисти. 

Тук, в Испания, виждаме как Народната партия и либералите избелват образа на крайните националисти, да не кажа неофашисти. Те вече управляват с тях в Андалузия, готови са да управляват с тях и на национално ниво", продължи лидерът на ПЕС.

"Ние искаме да кажем – разделянето на Европа по национални домове означава край на идеята за Европа. Но тя е и крайно неизгодна за България, защото ние не сме най-голямата и най-силната икономически страна. Ние имаме нужда нашият глас да бъде чут, защото така е устроен Европейският съюз – да бъдат защитавани по-слабите от по-силните", повтори още веднъж основната си теза Станишев.

Запитан кои са партньорите на ПЕС в следващия европейски парламент, Станишев бе категоричен, че социалистическите и социалдемократически партии ще гонят максимален резултат във всяка отделна страна. А след вота видя като евентуални съюзници на ПЕС зелените и крайната левица.

"Търсим допирни точки със зелените. Но ние обвързваме опазването на околната среда със социалната защита", подчерта Сергей Станишев.

Запитан каква е позицията на левицата по политиката към мигрантите, Станишев посочи, че ПЕС е за това "Европа да има силни граници, не може хората да живеят с усещането, че Европа е разграден двор".

Ние не искаме и граничните страни да се превръщат в буфери, добави той.

Европа трябва да изнася сигурност, ако не искаме да имаме този проблем, бе изводът на Сергей Станишев.

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай

Анонимен

Нещастник!

22.02.2019 21:11:29

  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.