• 29 Март 2024 |
  •  USD / BGN 1.8091
  •  GBP / BGN 2.2873
  •  CHF / BGN 2.0027
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 10°C

Води ли се кампания срещу еврото

Води ли се кампания срещу еврото

/КРОСС/ "Дебатът за влизането в еврозоната засяга всеки един българин и е важно да се води с факти". Това каза пред БНР Илияна Цанова - заместник управляващ директор на Европейския фонд за стратегически инвестиции, вицепремиер в служебните правителства на Марин Райков и Георги Близнашки. По думите ѝ фиксираният курс на лева към еврото вече е вход в еврозоната:

"Като неформален член на еврозоната, ние нямаме възможност да влияем на решенията там, но влизайки в "чакалнята" на еврозоната (ERM 2), това ще се промени". Страната ни е в благоприятна ситуация за влизане в еврозоната - имаме сериозна финансова дисциплина, много ниско ниво на дълг и дефицит, много ниска безработица, което говори, че няма риск за валутния курс и левът стои много стабилно като валута, обясни Цанова в предаването "Неделя 150" по "Хоризонт". Тя посочи предимствата от влизането на България в еврозоната, като по-ниски лихви по кредитите.

"Влизането в ERM 2 е етап от влизането ни в еврозоната", добави в предаването "Неделя 150" ректорът на Висшето училище по застраховане и финанси доц. Григорий Вазов, член на Фискалния съвет на България. Той се съгласи с изложените факти от Илияна Цанова. Според него в създалата се паника около предстоящото влизане на България в еврозоната българите са обменяли парите си в евро, което показва доверието им в тази валута.

По думите на доц. Вазов референдум за членство на страната в еврозоната не е приемлив, защото темата изисква познания, които не всеки българин има поради специфичността на материята.

"Влизането на България в еврозоната е полезно и имам много аргументи за това", категоричен беше доц. Вазов. "Лесно е човек да се поддаде на страховете си, особено когато чувства, че не плува в свои води", коментира Цанова. Тя посочи, че рисковете от покачване на цените, по-точно закръгляването им нагоре, може да се управлява, както са направили много страни при влизането си си в еврозоната.

"Ако погледнем фактите, виждаме, че инфлацията в страните от еврозоната е по-ниска отпреди влизането им там", акцентира тя и призова да се говори много внимателно и само с факти. Според нея дори може да се говори, че левът е подценен:

"Важно е да се знае, че България ще влезе в ERM 2 с фиксирания си курс по валутния борд", посочи Илияна Цанова и добави, че българските банки ще бъдат надзиравани от Европейската централна банка по европейските правила.

"Парите на хората ще бъдат по-добре защитени и в банковия сектор, и в застрахователния сектор, и в пенсионното осигуряване", категорично заяви финансистката.

Според доц. Вазов министърът на финансите и гуверньорът на БНБ не трябва да говорят, а да си вършат работата.

"Пазарът много бързо ще регулира процесите, тъй като търговецът каквото и да иска да направи, ако срещу него няма купувач, той ще фалира", обясни той във връзка с притесненията за спекулативно покачване на цените. Той посочи и предимството, което ще имат търговците след влизането в ERM 2 и в еврозоната - кредитите, които ще взема, ще са със значително по-малка лихва от тази, която е в момента.

Политически действия могат да са причина за по-дълъг престой на страната ни в "чакалнята", обясни още Григорий Вазов.

Той определи влизането на България в ERM 2 като много силен политически дивидент за тези, които го направят, и заподозря, че политическата битка в момента е за това - кой да направи крачката към еврозоната: "Искаме ние да го направим и затова правим всичко възможно тези, които сега са на ход, да не го направят", даде пример той.

Според Илияна Цанова влизането в еврозоната е възможно най-доброто решение - и политическо, и икономическо - за държавата и премиерът Бойко Борисов не трябва да има никакво съмнение в това.

"Влизането в ERM 2 ще бъде най-голямото наследство от управлението на Бойко Борисов", категорично заключи Цанова.

 

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай

Анонимен

За близо десет години едно влизане в еврозоната да е наследство? То не зависи от Борисиов. Във взаимоотношенията ни с ЕС се случва това, което искат от нас, когато е изгодно на общността. Ако влизането се приема като наследство от Борисов,1 то това е индиректно признание, че не е свършил нищо. То, всъщност е и по-зле-оставя пълен батак след себе си.

23.02.2020 13:43:56

  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.