• 29 Март 2024 |
  •  USD / BGN 1.8091
  •  GBP / BGN 2.2873
  •  CHF / BGN 2.0027
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 12°C

Туристически обекти в Чепеларе посрещат гости с вход свободен

Туристически обекти в Чепеларе посрещат гости с вход свободен

/КРОСС/ Община Чепеларе става част от инициативата на Министерството на туризма „Денят за вас". Емблематични културно-исторически и туристически обекти в града ще посрещат гости без такси на 9 и 15 февруари.
Тази неделя - 9 февруари с вход свободен ще е Музеят на ските и ски-спорта. Той е единствен по рода си в България и е открит през 1998 година, след като биатлонистката Екатерина Дафовска печели златен медал в Нагано на Зимните олимпийски игри.
Музейният фонд включва над 700 различни експоната, като купи, медали и снимки, които показват развитието на зимните спортове и ските в региона и спортната история на личности, допринесли за развитието на ски-спорта и на града, като ски-център.
Посетителите имат възможност да научат интересни факти, свързани с някои от най - успешните български именити личности в зимните спортове - Екатерина Дафовска, Шинка Куцинова, Кръстана Стоева, Борислав Киряков, Радослав Янков, Димитър Герджиков и други, които са записали имената си в златните страници в историята на родния и световния ски спорт.
Днес- 7 февруари в общината ще се проведе и традиционният Зимен Олимпийски ден, отново посветен на победата на Дафовска.
На 15 февруари с вход свободен ще е Музеят на родопския карст в Чепеларе, който съществува от 1980 година и е единственият подобен на Балканския полуостров. Експозицията е разделена в няколко тематични направления. В раздел геология са показани минерали, характерни за пещерите в района, като ахати, корунд и други скъпоценни и полускъпоценни камъни.
В отделите биоспелеология и палеонтология на музея са показани животински видове, които живеят в пещерите или са ги обитавали в древността. В родопските пещери са намерени много кости от пещерна мечка, като гостите могат да видят възстановен изцяло от естествени кости скелет на пещерна мечка. Любопитно е, че пещерите в региона са били обитавани и от пещерни леопарди в миналото. В музея е изложена долна челюст на леопард, която е най-старата кост от такова животно, намерена в цяла Европа. Има и останки от носорози, които преди хиляди години са населявали нашите земи.

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.