• 29 Март 2024 |
  •  USD / BGN 1.8091
  •  GBP / BGN 2.2873
  •  CHF / BGN 2.0027
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 18°C

5 култури, с които да заместите ориза

5 култури, с които да заместите ориза
Те са богати на диетични фибри

/КРОСС/ Много от нас нямат възможност да се хранят с голямо разнообразие от храни или не следят какво количество фибри приемат чрез менюто си. А те имат важна роля за осъществяването на определени процеси в тялото.

Според информация на „EverydayHealth“, препоръчителният дневен прием на фибри при възрастните е от 25 до 30 грама. Когато попаднат в организма, те не само помагат за това да сме сити и да не преяждаме, а и регулират нивото на кръвната захар. Освен това са полезни при свалянето на килограми, защото се грижат за храносмилателната ни система.

Оризът е един от продуктите, богати на фибри. Повече има в кафявия, отколкото в белия. Заради това, че в него има повече въглехидрати, някои хора ограничават консумацията му или хапват само кафяв 1-2 пъти седмично.

Ако и вие не ядете ориз поради някакъв здравословен проблем, ето как да си набавите фибри чрез няколко негови алтернативи:

Киноа

Суперхраната, която мнозина използват вместо ориз. В една средна купичка сварена киноа има около 12 г фибри. Тя е богата на протеини и затова често се използва за храненията на активно спортуващи.

В 100 грама киноа има 120 калории; 4,40 г протеин; 21,30 г въглехидрати и близо 2 г мазнини.

Сорго

Тази култура не е от най-разпространените у нас. Дребните семенца, спадащи към семейство Житни, имат чудесни хранителни качества. То е богато на вещества като желязо, фосфор, ниацин, рибофлавин и тиамин, а също така натрий, калий, калций и други.

Предимството на соргото е, че не съдържа глутен.

В 100 г сорго има около 10-12 г фибри, около 11,3 г белтъчини, близо 75 г въглехидрати, 3,3 г мазнини, 339 калории и никакъв холестерол.

Овесени ядки

Идеален старт на деня – овесени ядки за закуска, чрез които ще получите необходимия прием на фибри за деня. Алтернативата на ориза, сварена в прясно мляко, насърчава работата на отделителната система.

В една купичка сварени овесени ядки има между 15 и 20 г фибри. Те могат да се смесват с кисело мляко и плодове, чрез които да получите още полезни вещества като витамини и минерали.

100 г овесени ядки съдържат 302 калории; 11 г протеин; 51 г въглехидрати и 6 г мазнини.

Булгур

Вкусната зърнена храна се получава след бланширането и изсушаването на пшеницата. Тя е по-здравословната алтернатива на белия ориз. В една купичка сварен булгур има около 25 г фибри, което е достатъчно количество за деня.

В 100 грама булгур има 83 калории; 3,08 г протеин; 18,58 г въглехидрати и 0,24 г мазнини.

Консумирайки булгур под формата на салати и ястия, вие ще се заредите още с магнезий, витамините А и С.

Ечемик

Зърнената култура съдържа протеини, магнезий, селен, желязо, калций и други полезни елементи. Тя е богата и на витамини като ниацин, тиамин и В6. Количеството на фибри в 100 г сварен ечемик е около 15-17 г в зависимост от вида на ечемика.

В 100 г белен ечемик има 354 калории; 12,48 г протеин; 73,48 г въглехидрати и около 2,30 г мазнини.

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.