• 20 Апр 2024 |
  •  USD / BGN 1.8359
  •  GBP / BGN 2.2843
  •  CHF / BGN 2.0205
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 10°C

Ало, прокуратурата! Разрешена ли е търговията с лицензи на мъртъвци

Ало, прокуратурата! Разрешена ли е търговията с лицензи на мъртъвци
Защо институциите си затварят очите пред безобразия в Държавната комисия по хазарта

 

/КРОСС/ Не съм чувал някой да е правил световна класация по търпимост на безобразията, но ако имаше такава, България щеше да я оглави безалтернативно. Един вид щяхме да сме световни шампиони по овчедушие. Преклонена главица сабя не я сече, е казал народът и както е измислил тази „мъдрост", така си я кара вече векове наред. В днешно време средностатистическият нашенец позволява да го мачкат чиновници от всякакъв калибър,

които преминават през живота ни като хлебарки в кухнята на люлинска панелка.

В брой 27 от 4 юли на „Галерия" на стр. 10 публикувахме материал, озаглавен „Шеф на хазарта търгува с мъртъвци".

В разследването е показано как със съучастието на шефката на Държавната комисия по хазарта Мария Филипова чиновникът Григор Господинов урежда с лиценз за хазартни игри хора, потъпквайки грубо закона.

Разследването е направено по всички правила на журналистиката, а като доказателствени материали надлежно са приложени документи. Тоест четвъртата власт и журналистите са свършили работата на прокуратурата, която трябва само да довърши усилията ни. Каква беше изненадата ни, когато разбрахме, че вместо да бъде уволнен и да му бъде повдигнато обвинение, Григор Господинов бил повишен от началничката си Мария Филипова. Нагла демонстрация на непукизъм и чувство за неприкосновеност. Разказвам този случай, за да ви покажа безпътицата, до която сме се докарали сами.

Очевидно правораздавателната ни система толкова е зациклила, че вече няма съпротивителни сили да се справи с чиновници от средна категория.

Какво да говорим, когато става дума за корупция по високите етажи на властта.

Не пиша тези редове, защото имам нещо лично срещу Филипова и Господинов. Не ги познавам, а и едва ли някога ще ги познавам. Такива хора отдавна не са ми интересни. Ясни са ми, без да съм говорил с тях и без да съм чел вероятно напарфюмираните им биографии, в които апогеят със сигурност е, че са се намърдали в средния  чиновнически ешелон на държавната администрация.

Но Филипова и Григоров не са изолиран случай.

Те са част от една огромна напаст, която задушава всичко около нас. Светът ни се руши от цяла армия държавни стотинкаджии.

В огромната си част те са неподготвени и неграмотни за каквато и да било обществена дейност, но са находчиви и иновативни, когато трябва да измислят корупционни и лобистки схеми, за да изкарват пари дори от въздуха.

В нашия случай Филипова и Григоров уреждат с лиценз за хазартни игри наследниците на починали лица.

Законът изрично гласи, че при смърт на физическо лице наследниците не могат да черпят права от лиценза и той се прекратява. Филипова и Григоров трябва да бъдат накарани да обясняват защо се самопоставят над закона, какви подбуди са ги карали да постъпят така и защо ощетяват държавния бюджет. А държавният бюджет сме всички ние, които си плащаме чинно данъците, за да получават Филипова, Григоров и още стотици хиляди като тях заплати.

Повечето от чиновническия апарат нямат нито интелекта, нито мисленето да осъзнаят, че в живота всичко е преходно.

Изпълзяването до някакъв пост, който ти дава възможности да вземаш решения и да подписваш документи, от които зависят човешки съдби, не те прави по-особена порода човек.

Самообожествяването е опасно. Особено е опасно, когато се самообожествяват глупави и алчни хора.

Тогава вече обществото е поставено на риск. Времето е показало, че рано или късно се намира някой, който да пренареди пасианса, и тогава дребните тарикати го отнасят първи. И често единствени. Филипова и Григоров са обречени. Те рано или късно ще трябва да плащат сметката, защото пряко са уличени.

Въпросът е да се стигне до едрите риби в държавата.

Засега те плуват на дъното и не обръщат никакво внимание на кукичката, защото закусват, обядват и вечерят с дребни цаци като Филипова и Григоров, които сами са издигнали в чиновническата йерархия. И когато е необходимо, ги сготвят.

 


Иво ДИМИТРОВ
в. Галерия

 

 

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай

Шаран Благоев

Каква риба бе брат? То това си е цяла акула със стадо пирани! Това са грабаджиите! Този Григор Господинов е чевръста пираня, може цал бивол да обезкости за минути. Само в тиган с горещо олио ще се кротне!

25.07.2018 07:53:09

Анонимен

На тях не им пука от нищо! Нагли и безпардонни! Закона е за коне не за тях! Но рибата се вмирисва от главата!

25.07.2018 07:50:59

Маргарита Тонева

Престъпници,затова сме на този хал.

20.07.2018 09:21:51

Клисурски

Държавната комисия по хазарта напълно се корумпира с идването на Григор Господинов.

20.07.2018 06:54:02

Жана Трифонова

Григор Господинов е най-корумпираният тип в ДКХ.

19.07.2018 23:23:05

Тошо Тошев

Каквато ни е държавата,такъв ни е и хазартът. Григор Господинов и шефката му Мария Филипова удивително бързо са се "сработили" и апетитно си похапват от държавната трапеза.

19.07.2018 15:35:04

  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.