• 19 Апр 2024 |
  •  USD / BGN 1.8315
  •  GBP / BGN 2.2841
  •  CHF / BGN 2.0155
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 14°C

Лента от Бразилия грабна голямата награда от фестивала на червенокръстките и здравни филми

Лента от Бразилия грабна голямата награда от фестивала на червенокръстките и здравни филми

/КРОСС/ След 5 вълнуващи дни, изпълнени с емоции, творчески занимания, дискусии, прожекции на филми, разнообразна програма и международни срещи край морето, международното жури в състав: Доротея Тончева, актриса, Арман Пеккая, режисьор /Турция/, Илиян Джевелеков, продуцент и режисьор, Велислав Павлов, актьор, и проф. Виолетка Тачева, обяви наградените филми и официално бе закрит XVIII Международен фестивал на червенокръстките и здравни филми - 2019 г.

Голямата награда на фестивала се присъжда на филма „ТВОЙ РЕД Е" (Бразилия, реж. Елиза Капаи): особено смел, майсторски, оригинален и въздействащ филм за осъзнаването на силата на социалния протест.

Специалната награда на журито получи филмът на БНТ „НАЧАЛОТО Е КРАЙ" (България, реж.Румяна Ангелакова): филм, който с изключителна съпричастност навлиза в един от най-жестоките проблеми на днешното време - употребата на наркотици сред младите.
Най-добър режисьор е Санджай Рауал за филма „3100: БЯГАНЕ И СЕБЕНАДМИНАВАНЕ" (САЩ): режисьорът Санджай Рауал е успял със средствата на киното да надникне в душите на героите във филма и да освети езотеричните и духовни измерения на превъзмогването на зададените ни човешки лимити.
Наградата за най-добър сценарий получи Онур Яъз за филма „ТОПРАК" (Франция, Турция): проста, докосваща история, разказана майсторски.
Най-добър филм в категорията Филми на Червения кръст и Червения полумесец стана филмът „ЖЕНСКИЯТ ЦЕНТЪР НА ЧЕРВЕНИЯ ПОЛУМЕСЕЦ" (Турция, реж. Бикет Илхан): интересна история и убедителна режисура.

Специалната награда на председателя на Българския Червен кръст в същата категория спечели филмът "РАВЕНСТВО" (продукция на Румънския Червен кръст), успял да пресъздаде по достъпен и открит начин темата за децата и младежите в неравностойно положение.

Най-добър филм в категорията Здравни филми е „ЛИЦАТА НА ЛАФОРА" (Босна и Херцеговина, реж. Денис Боич): журито се прекланя пред невероятната сила на човешкия дух на героите във филма, както и на екипа, който го е създал, и ни напомня, че нищо не е невъзможно.

Специална награда в същата категория на ректора на Медицински университет - Варна - на филма „СМЪРТ С ДОСТОЙНСТВО" ( Холандия, реж. Йесе ван Фенрой): филм с трудна социална мисия, но и много интимен разказ за приятелството и за необходимостта да позволим на някого да си отиде от нас.

Наградата за най-добър пълнометражен филм в категория Документални филми получи филмът „НЕВИДИМИЯТ МЕЧ" (Италия, реж. Масимилиано Кокоза): Един приятелски, открит и коректен опит за вникване в света на незрящите чрез сънищата им; филм, който очарова с чувството за хумор и симпатична усмивка.

Наградата за най-добър късометражен филм в категория Документални филми - на филма „ЖИВОТЪТ ЗАПОЧВА НА 90" (Кипър, реж. Беджай Браун): единодушно и с особено удоволствие журито присъжда тази награда заради лекия и същевременно убедителен начин, по който филмът ни дава надежда, че животът е прекрасен и на 95 години. Специална награда в същата категория - на филма „4 БИЛЕТА НИКОГА ВЕЧЕ" (Бразилия, реж. Лейде Жакоб): авторите Лейде и Марсело Жакоб впечатлиха с решимостта си да се борят докрай за правото на всеки човек да изживее живота си пълноценно до последния си миг.

Наградата за най-добър пълнометражен филм в категория Игрални филми - на филма „ГРАНИЦА НА ДЪЖДА" (Босна и Херцеговина, Черна гора, Сърбия, Великобритания, Швеция, реж. Никола Мийович и Властимир Судар): топъл и човешки филм, който деликатно ни напомня, че границите са само на картата, но не могат да разделят хората, когато ги свързва обич. Най-добър късометражен филм в същата категория е филмът „САЛАМ" (САЩ, Великобритания, реж. Клер Фаулър): журито бе впечатлено от изящния кинематографичен език и зрелостта, с която е поднесена темата за невъзможното щастие на мигрантите.

Специалната награда в категория Игрални филми на кмета на Община Варна - на филма „КОНЦЕРТ ЗА КЛАРИНЕТ И ОРКЕСТЪР" (България, реж. Максим Петров): без да има държавно финансиране, този независим филм впечатлява със своя професионализъм и въздействие.

Извън регламента на фестивала, журито присъди СПЕЦИАЛЕН ДИПЛОМ на доброволците от Българския младежки червен кръст - Варна, за ентусиазма им да заснемат сами филма „ВДЪХНОВЕНИЕ" и за вдъхновението им да помагат безрезервно и отговорно навсякъде, където са необходими на фестивала - без тях организацията и чарът на 18-ия Международен фестивал на червенокръстките и здравни филми нямаше да са същите.
Фестивалът беше под патронажа на вицепрезидента на Република България Илияна Йотова и е дело на Българския Червен кръст и на Медицинския университет - Варна.

 

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.