• 19 Апр 2024 |
  •  USD / BGN 1.8315
  •  GBP / BGN 2.2841
  •  CHF / BGN 2.0155
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 13°C

Нинова пита посланика: Участвали ли са австрийски фирми в корупционни сделки в България и с кои политици?

Нинова пита посланика: Участвали ли са австрийски фирми в корупционни сделки в България и с кои политици?

/КРОСС/ Лидерът на БСП Корнелия Нинова вече обяви, че ще сезира австрийската прокуратура заради „Цанков камък", тъй като именно австрийки фирми са участвали в реализацията на проекта. В тази връзка тя изпрати и писмо до посланика на Австрия в България Роланд Хаузер, в което го попита дали фирми от неговата страна са участвали в корупционни схеми в нашата.

Ето какво гласи писмото:

Ваше превъзходителство,

Във връзка с разразилия се в България в последните дни скандал относно проекта „Цанков камък", Ви моля да информирате австрийското правителство и австрийската прокуратура за това, че българският премиер Борисов определя този проект като корупционен. По този начин той въвлича държавата Австрия в корупционен скандал.

Както е известно, този проект е в изпълнение на Меморандум за разбирателство относно двустранно сътрудничество между Република България и Република Австрия за изпълнение на съвместни проекти във връзка с изпълнение на решенията на Протокола от Киото, подписан на 2.09.2002.

На 14 ноември 2003 г., във Виена са подписани договорите за финансиране. 100 млн. евро са осигурени с експортен кредит, гарантиран от австрийската банка Oesterreichische Kontrolbank Aktiengellschaft (OeKB). Останалите 120 млн. евро се осигуряват чрез търговски кредит. Схемата на цялостното финансиране включва следните основни участници:
VA TECH Finance - Водеща банка-организатор;

Bank Austria Creditanstalt - Банка-организатор на експортния кредит в размер на 100 милиона евро с участници Fortis Bank, Raiffeisen Zentralbank, Societe Generale;

Credit Suisse First Boston - Банка-организатор на търговските кредити;
През 2004 г. е сключено споразумение с "Verbundplan" GmbH за изготвяне на работен проект и упражняване на авторски надзор по време на строителството. Самото строителство е изпълнено от консорциум от 3 австрийски фирми: " Аlpine", "Vatech hydro" и "Verbundplan".

Уважаеми г-н Посланик,

Моля за Вашето съдействие австрийската страна да се произнесе по твърдението на българския министър-председател участвали ли са австрийски фирми в корупционни сделки в България и с кои български политици.

Ние от БСП се обявихме за борба с паралелната държава и настояваме за пълната истина по този проект.

 

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай

Анонимен

Перифразирам Маяковски:"Когато кажем Партия, разбираме Нинова, когато кажем Нинова-разбираме Партията!"Так держать, товарищ Нинова. Какви ти там СДС,Булгартабак, Р.Овч. и Г.Герг.,пък сега и някакъв си камък.Синът завърши в Ню Йорк, банковите ни сметки (няма да казваме къде са), акълът ни само дето е от Правец и Бузлуджа.Ние сме другата права линия на двете паралелни прави, съвсем еднакви линии. За Родину, за Нинову!Ура!

15.08.2017 22:25:09

Анонимен

След лъжата с Решетников, Нинова стъпи на нова мина – „Цанков камък“

15.08.2017 22:19:31

Анонимен

В отговор на заканата на "другарката" Нинова, ето й предизвикателство - твърдя, че проектът "Цанков камък" е ГРАНДкорупционен и моля да сигнализира за това австрийското правителство, което финансира проекта, чрез схема за изкупуване спестени емисии. Но иначе финансирането от консорциум от австрийски банки на проект, който е нарушил всички закони на проектното развитие, без никакъв контрол върху разходите и управление на рисковете, само може да вкара и банките и австрийското правителство в проблеми по силата на екваториалните принципи - че са финансират корупционни схеми. Нинова е била заместник-министър на икономиката и енергетиката. Мога да потвърдя, че бе ангажирана във всякакви проекти - като доверено лице на Овчаров, далеч извън формалната "външноикономическа дейност" за която отговаряше. Изобщо за втори път стъпва сама на мина - след лъжата с Решетников. Проектът "Цанков камък" с много труд беше заметен, за да не се търси отговорност на Доган и Овчаров, а той е христоматиен за това

15.08.2017 22:19:18

Анонимен

Боко пак настъпи мотиката!

15.08.2017 13:49:48

  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.