• 19 Апр 2024 |
  •  USD / BGN 1.8359
  •  GBP / BGN 2.2843
  •  CHF / BGN 2.0205
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 11°C

Румъния тества най-мощния лазер в света

Румъния тества най-мощния лазер в света

/КРОСС/ По време на тестовете през тази седмица лазерът в Мъгуреле, на границата с България, достигна върхова мощност от 10 петавата.

Румънският компонент на европейския проект ELI е съсредоточен в областта на ядрената физика и се изгражда в южния румънски град, в рамките на Института по физика и ядрено инженерство - „Horia Hulubei" (IFIN-HH).

Инсталирането на системата в сградата на ELI-NP, започнало през септември 2016 г., е в крайната процедура на изпитания с планираната мощност от 10 петавата - най-голямата, постигана досега от хората и около една десета от тази на слънчевата светлина, достигаща нашата планета.

Носителят на Нобелова награда за физика, професор Жерар Муро наскоро подчерта важната роля на системата в Румъния за науката.

ELI-NP е най-големият изследователски проект в света за лазери и е част от паневропейска инициатива. Общата стойност на лазерите в Мъгуреле е 356,2 млн. евро. Проектът е съфинансиран с 311 млн. евро от европейските фондове.

Това ще бъде най-модерното в света изследователско съоръжение фокусирано върху изучаването на фотоядрената физика и нейните приложения, включващо два лазера с много висока интензивност и два по-слаби импулсни лазера. Двата мощни лазера могат да достигат интензивност от 1023 вата на квадратен сантиметър и да генерират електрически полета от 1015 волта на метър.Тази уникална експериментална комбинация ще даде възможност на ELI-NP да се заеме с широк кръг от научни проблеми в областта на фундаменталната физика, ядрената физика и астрофизиката, както и приложни изследвания в областта на материалите, радиацията и т. н.

 

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.