• 19 Апр 2024 |
  •  USD / BGN 1.8315
  •  GBP / BGN 2.2841
  •  CHF / BGN 2.0155
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 5°C

Хиляди фенове поискаха създаване на “Ден на българския фолклор“

Хиляди фенове поискаха създаване на  “Ден на българския фолклор“

/КРОСС/ В понеделник вечер, няколко хиляди почитатели на българският фолклор, които изпълниха зала 1 на НДК в очакване на спектакъла "Време за фолклор", за първи път имаха възможност и се подписаха в подкрепа за създаване на специален празник в негова чест. Утвърждаването на "ДЕН НА БЪЛГАРСКИЯТ ФОЛКЛОР" е прекрасна идея на художественият ръководител, създател и продуцент на "Чинари" - Асен Павлов. Зад него застава и целият състав на ансамбъла, а в инициативният комитет са още проф. Дора Христова - дългогодишен диригент на "Мистерията на българските гласове", Стоян Янкулов - Стунджи, целият състав на "101 каба гайди" и проф. фоклорист - Румяна Цинцърска. Идеята за създаване на празник "ДЕН НА БЪЛГАРСКИЯТ ФОЛКЛОР" бе обявена официално преди началото на спектакъла "Време за фолклор". В залата бяха оставени 22 специално подготвени книги за събиране на подписи в подкрепа на инициативата. Книгите бяха 22 на брой, защото предложената дата е 22 ЮНИ, когато е лятното слънцестоене. Вечерта бяха събрани няколко хиляди подписа.

Стана ясно, че Министърът на културата Боил Банов подкрепя инициативата, а зад нея застанаха още - Съюзът на артистите в България начело с Христо Мутафчиев, Гилдията на Атракционни и сценични изкуства с председател Иван Иванов, Национална секция на ЦИОФФ в България с председател Емил Павлов.
Съвсем скоро се очаква "ДЕН НА БЪЛГАРСКИЯТ ФОЛКЛОР" от идея да се превърне в реалност. А до тогава пазителите на традицията - всички участници в спектакъла, показаха подобаващо, че тя е повече от жива и е в добри ръце! С майсторските си фолклорни изпълнения, с любовта към това, което правят, с прекрасното си настроение и емоция от сцената - ансамбъл "Чинари, "Мистерията на българските гласове", Стунджи и "101 каба гайди" ни убедиха напълно, че Българският фолклор напълно заслужава да има свой празник!

 

 

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай

Анонимен

Подкрепям!!!

17.04.2019 21:13:47

  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.