• 28 Март 2024 |
  •  USD / BGN 1.8091
  •  GBP / BGN 2.2873
  •  CHF / BGN 2.0027
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 11°C

За две трети от французите класовата борба е реалност

За две трети от французите класовата борба е реалност

/КРОСС/ Левица, десница, Национален фронт... Какъвто и да е политическият цвят на французите, за две трети от тях класовата борба си остава реалност в днешна Франция, пише Le Figaro, като се позовава на Барометъра на икономическите събития Odoxa-MCI.

„Историята на всички общества до днес не е нищо друго, освен история на класовата борба", написа Карл Маркс в „Манифест на комунистическата партия" през 1848 г. Почти две столетия по-късно французите изглежда са убедени, че тази теория е не само актуална, но е реална действителност, показва изследването, поръчано от Radio France Info и от вестник Le Parisien.

69% от запитаните смятат, че този феномен е реален. Това е с 5% повече от 2013 година. 59% се чувстват дори лично засегнати. „Изправяме се пред истински парадокс", обяснява пред Le Figaro председателят на Odoxa Гаел Слиман. „На практика икономическите показатели бележат растеж и французите все повече възприемат либералната социална политика". Но социалните неравенства си остават факт, особено в Парижки район, както показа анкета на организацията Католическа помощ в началото на април. Бедните са 14% от населението, потвърждава Националният статистически институт Insee. Човек се определя като беден, ако равнището на живота му е под 60% от средното за населението, което за Франция е 1000 евро месечно.

За две трети от французите синдикатите са неефикасни в защитата на интересите на наемните работници и служители. А само половината от тях смята, че работодателските организации защитават инетересите на предприятията. „Гневът на французите е толкова голям, че рискът от експлозия и по-близо, отколкото си мислим", казва Слиман.

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай

Анонимен

Смях - неолибералите били учудени, че обедняващите осъзнават класовата си разлика с богатеещите. Няма такова нещо, като "либералната социална политика". Либерализмът по дефиниция е антисоциален.

30.04.2016 15:21:45

  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.