• 19 Апр 2024 |
  •  USD / BGN 1.8315
  •  GBP / BGN 2.2841
  •  CHF / BGN 2.0155
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 13°C

Откриха най-старата структура от галактики

Откриха най-старата структура от галактики

/КРОСС/ Астрономи откриха галактически клъстер (суперструктура, съставена от няколко галактики -бел. прев.) на 13 милиарда години, което е най-ранното наблюдавано досега. Откритие, което може да даде информация за това как се развива Вселената, пише АФП.

Такова ранно струпване - наречено протоклъстер - „не е лесно да се открие", казва Юичи Харикане, изследовател от Националната астрономическа обсерватория на Япония, който ръководи международния екип.

"Протоклъстерът е рядка и специална система с изключително висока плътност", казва Харикане и добавя, че изследователите са използвали широкото зрително поле на телескопа Субару в Хавай, за да "картографират голяма площ на небето" при търсенето си.

Откриването на протоклъстера, колекция от 12 галактики, предполага, че в най-ранните етапи на Вселената е имало големи космически структури, за които учените смятат, че са се появили преди 13,8 милиарда години.

Една от 12-те галактики е известна като Химико - гигантски газов облак, открит през 2009 г. с помощта на същия телескоп.


"Разумно е да открием протоклъстер в близост до масивен обект, като Химико. Въпреки това ние сме изненадани да разберем, че Химико се намира... на 500 милиона светлинни години от центъра", коментира съавтора на откритието Масами Учи.

"Все още не се разбира защо Химико не е разположен в центъра", каза той.

"Тези резултати ще бъдат ключови за установяването на връзката между клъстери и масивни галактики."

Екипът включва учени от Империал Колидж, Лондон, и проучването е публикувано в петъчния брой на „Astrophysical Journal".

 

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.