• 18 Апр 2024 |
  •  USD / BGN 1.8385
  •  GBP / BGN 2.2902
  •  CHF / BGN 2.0178
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 13°C

Румен Гечев: КЕВР не осъществява контрол върху енергийните дружества

Румен Гечев: КЕВР  не осъществява контрол върху енергийните дружества

/КРОСС/ БСП не е в изолация. Ако се проследят събитията около важни за управляващите закони, както и случая с Инерком и ЧЕЗ, и искането на председателя на комисията, ГЕРБ и ДПС винаги гласуват заедно.

Ние не сме сами. Просто в такива случаи си личи, кой е истинска опозиция. Няма как да е опозиция една партия, която по ключови закони и решения гласува с управляващите. Не искам да дискутирам.

Излагам факти". Това каза в интервю за предаването „Офанзива" по Канал 3 депутатът от БСП Румен Гечев. „Народът решава кой да управлява и кой да влезе в парламента.

След влизане в парламента се решава на база аритметика, кой с кого може да управлява, тъй като е публична тайна, че към момента нито една политическа сила не може да събере мнозинство, за да управлява самостоятелно и вариантът е коалиция. Коалициите се решават от ръководството на съответни партии. Техните имена нямат значение.

Коалициите се определят на база програми. Преценява се, кои различия може да бъдат преодолени и ако се постигне съгласие, се преминава към формиране на коалиция", допълни той. Гечев коментира и енергийната тема, и покачването на цените на тока и топлоенергията.

„Разбира се, няма как да растат цените на природния газ или петрола, и в същото време другите цени да остават непроменени. Ние нямаме нищо против базата на пазарните условия.

Но също така не искаме КЕВР да направи така, че да проверява и отчита точните разходи на фирмите. Тъй като знаете, че претенциите на фирмите, които доставят електроенергия, те трябва да докажат какви са производствените им разходи и след това какъв е техният марж за печалба.

Ясно е, че те работят за печалба. Но нашите претенции са, че КЕВР няма възможности, няма и инструменти да може да докаже, че е сигурен във фактурираните разходи на електроразпределителните дружества.

Тъй като ние имаме сериозни съмнения дали значителна част от тези фактурирани разходи не са проверени от КЕВР и не са доказани. Давали сме вече сигнали до прокуратурата, но трябва да има промяна в механизма.

И ние сме давали сигнали в парламента, и това ни е претенцията. Да докаже комисията, че осъществява такъв контрол, защото досега ни се отговаря, че такъв не е осъществен.

Става въпрос за десетки милиони левове, които ЕРП-тата декларират", посочи той. „Не е имало никакви колебания, дали да подкрепим законопроекта на омбудсмана Мая Манолова.

А и ние като социална партия сме имали достатъчно много предложения в парламента. Няма как да не се съгласим, че цивилизоваността на едно общество се мери и по това, какво е отношението му към хората в неравностойно положение и хората с увреждания.

Трябва да се направи баланс между икономическите възможности на държавата и потребностите на тези хора. Защото ако става въпрос за няколко милиарди лева, това би било неприемливо, от икономическа гледна точка, но ако става въпрос за сто или двеста милиона лева, мисля, че това не би било проблем за българската държава", коментира Гечев по темата за протестите на майките на деца с увреждания.

Той коментира също така и предложението на БСП, парламентът да не излиза в отпуск . По думите му, това предложение не е популистко.

По отношение на вота на недоверие, който не мина, и въпросът дали БСП готви и нов трети вот, Гечев отговори: „Разбира се. Когато е приключил вторият вот, се готвим за трети вот и се надяваме третият вот да е по-успешен. Управляващите имат достатъчен брой гласове, за да отхвърлят вота. Но ролята на опозицията е да показва грешките и да ги изкарва на показ"

 

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.