• 16 Апр 2024 |
  •  USD / BGN 1.8354
  •  GBP / BGN 2.2901
  •  CHF / BGN 2.0111
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 23°C

Терасата е покрив, а данъчните оценки са сбъркани

Терасата е покрив, а данъчните оценки са сбъркани

/КРОСС/ Несъответствията за близо четвърт милион лева между имотните декларации и данните от Имотния регистър по сделки на председателя на Комисията за противодействие на корупцията и отнемане на незаконно придобито имущество (КПКОНПИ) Пламен Георгиев се дължат на сгрешени данъчни оценки.

Това става ясно от официална позиция на ръководителя на антикорупционния орган, оповестена в четвъртък, два дни след като темата стана обект на публикации в сайтовете „Биволъ" и „Фрогнюз".

От фактологията, описана от Георгиев, се разбира, че през 2012 г. той заедно със съпругата си купува апартамент и две паркоместа в столичния кв. „Гео Милев". В имотната му декларация е отразена цена от 207 318 лв., докато според нотариалния акт на имота става въпрос за 264 310 лв. Т.е. има разминаване от 56 992 лв.
„Цената, заплатена от купувачите по първата сделка, е в размер на левовата равностойност на 106 000 евро, т.е. 207 317,98 лв. Данъчната оценка на обектите е в общ размер не на 264 310,30 лв., колкото по неизвестни за мен причини е посочено в нотариалния акт, а 165 192,70 лв., при което е очевидно, че уговорената и заплатена продажна цена е в размер, значително по-голям от данъчната оценка", твърди шефът на КПКОНПИ, позовавайки се на нова данъчна оценка от 28 март тази година - денят, в който е оповестена позицията му по казуса.

От пресслужбата на комисията обясниха пред Свободна Европа, че Георгиев е забелязал тази неточност едва сега.

Терасата-покрив, която хем е собствена, хем обща

Сгрешените данъчни оценки на имотите на семейството му обаче не свършват с това. В декларацията за закупения от Георгиев през 2017 г. тризонет в същия квартал се споменава тераса от 48 кв.м., но е спестена друга, простираща се на 186 кв.м. Именно тя бе заснета с дрон в репортаж на бТВ и от кадрите бе видно, че тя е снабдена със зидан навес и барбекю и очевидно се ползва само от семейството му.

„Въпросната тераса обаче не е част от жилището, а представлява тераса-покрив, която е обща част на сградата по смисъла на чл. 38 от Закона за собствеността, поради което не е обект на индивидуални собственически права и не подлежи на деклариране от страна на етажните собственици. Константна е практиката на Върховния касационен съд, че покривът на сградата, вкл. и когато може да се ползва като терасата на едно от жилищата, се включва в общите части на сградата, при което наличието на достъп до него само от един от обектите не променя тази му характеристика", пише Пламен Георгиев.По тази причина шефът на КПКОНПИ заключава, че стойността на въпросната „тераса-покрив", равняваща се според него на 197 449,70 лв. не трябва да се смятат като част от цената на целия тризонет.

„При това положение данъчната оценка на имота, представляваща сбора от оценките на елементите, формиращи придобитото жилище, всъщност е 255 306 лв., т.е. значително по-малка от договорената и заплатена продажна цена в размер на 293 374,50 лв. Това е цената, върху която са заплатени дължимите за прехвърлянето данъци и такси, съгласно чл.46, ал.2, т.1 от Закона за местните данъци и такси", уточнява бившият прокурор.

Позицията му завършва недвусмислено: „С посочването на горните факти считам, че съм направил всичко необходимо за задоволяване на обществения интерес към имущественото ми състояние по начин, който не поставя под съмнение законността и почтеността на действията ми."

Какво обаче остава неизяснено?

Изявлението на Георгиев не дава отговори на два други въпроса, провокирани от собствените му коментари, направени предните дни пред сайтовете „ПИК" и „Блиц".

„Придобит [е] 2012 г. на Акт 15 за 106 хил. евро, което е пазарна и нормална цена за периода", заявява той пред първото издание, визирайки апартамента си, закупен през 2012 г. Но според справка на „Капитал" в нотариалния акт на жилището сградата, в която то се намира, е въведена в експлоатация няколко месеца преди сделката, т.е. Георгиев е купил имота в готова сграда с акт 16.

Пред второто издание шефът на КПКОНПИ коментира, че е финансирал закупуването на въпросния апартамент с продажба на друго жилище, „което ми беше дарено от моите родители". В собствените му имотни декларации обаче е посочено, че въпросният апартамент в кв. „Люлин" е продаден чак през 2017 г., а не през 2012 г., когато е закупен този в „Гео Милев".

Тези разминавания обаче не намират място в официалната позиция на Пламен Георгиев. Вместо това той обяснява, че е станал жертва на „медийна манипулация". Тя, от своя страна, е „организирана от обвиняеми и подсъдими лица, чието имущество е блокирано от Комисията, но които продължават да имат силно влияние и възможности за въздействие в телевизионните медии и да контролират неправителствени организации".

„Тези лица водят целенасочена компроматна кампания срещу мен, използваща всякакви средства. Те няма да ме уплашат и няма да ме отклонят от пътя, по който съм поел, заемайки длъжността председател на антикорупционния държавен орган".

Източник Свободна Европа

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай

Анонимен

този какво се прави на луд,не разбирам ?

04.04.2019 15:38:06

Анонимен

ако тръгне да продава тризонетчето как ще се третира тераската :))

04.04.2019 08:28:15

много важно

терасата е в идеални части и така е описана в нотариалните акрове на всички собственици, както са стълбищата и площадките по блоковете. Затова не подлежи на ипотека,защото са ИДЕАЛНИ ЧАСТИ, реални метри няма.

04.04.2019 07:36:20

Анонимен

Ах, тези нагли, алчни очички, как ще им отива стилното затворническо облекло.

03.04.2019 16:12:08

Анонимен

Президентът на Германския футболен съюз подаде оставка заради 78 хил. евро

02.04.2019 20:52:36

Анонимен

В тая държава всичко е сгрешено! Най-вече, липсата на правосъдие! Иначе, подобни ненаситни партийно назначени лица нямаше да са на свобода...

02.04.2019 13:39:32

Анонимен

Жалък и зависим човечец , обикновено момче за поръчки на Прасетата , не била тераската негова но я ипотекирал завалията , загубена държава .... Кочина

01.04.2019 22:17:05

Анонимен

БИВОЛ: ДОКУМЕНТИ: КАК КОНПИ НА ПЛАМЕН ГЕОРГИЕВ НАРУШИ ЗАКОНА И “ИЗПРА” ПОЛОВИН МИЛИОН НА ЦВЕТАНОВ

31.03.2019 22:51:26

Анонимен

ЕВТИН СЦЕНАРИЙ.

30.03.2019 06:50:08

Анонимен

Пардон, Цветанов се сети - за това алармира че комисията за национална сигурност не е събирана от близо година, при регламент, това да се прави на 3 месеца.

29.03.2019 16:51:56

Анонимен

Извинявам се, но не виждате ли какво се крие зад "апартаментгейт"? 2008г. от Уолстрийт нададоха вой, че в София се надува имотен балон и кризата ни връхлетя. Сега всички при всеки случай става дума за надути продажни цени а никой не се сеща, че Свободна Европа, която поде воя, всъщност е субсидирана от ЦРУ????

29.03.2019 16:50:20

  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.