• 24 Апр 2024 |
  •  USD / BGN 1.8323
  •  GBP / BGN 2.2729
  •  CHF / BGN 2.0113
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 13°C

Преди 1 г. с реформаторите се обединихме за националния интерес, а не за метлата

 Преди 1 г. с реформаторите се обединихме за националния интерес, а не за метлата

Цветан Цветанов, зам.-председател на ГЕРБ, лидер на парламентарната група на партията, шеф на предизборния й щаб пред в. "24 часа"

 

- Г-н Цветанов, възможно ли е да се стигне до по-малко министри за Реформаторския блок в процеса на предоговарянето на коалиционните отношения, което искат вашите депутати?
- Вие да не би да сте присъствали вчера (в четвъртък-6.a.j на заседанието на парламентарната група на ГЕРБ или имате силни източници и може би с вас колегите си споделят тревогите?
- Тоест потвърждавате.
- Не смятам, че това е съвсем вярно. Но, разбира се, че част от нещата, които се дискутират, включва и начина, по който са разпределени съответните позиции в днешното управление. Действително има такова желание у депутатите от ГЕРБ. ГЕРБ е жива партия - има своите структури и организации, които ежедневно задават въпроси, защото виждат какво се случва. Но ние стоим зад стабилността на държавата. Затова големият понася тези несгоди и неудобства.
Но премиерът, подхождайки национално отговорно, ясно заяви принципната си позиция, когато формира кабинета - ще направим съответните отстъпки, които ще бъдат в по-негативен план за ГЕРБ, но трябва да заложим на коалиционната култура. И да се съобразяваме с това да имаме стабилно и силно правителство. Да се водим от националните интереси, за да върнем държавата в европейския път. Няма да влизам в персонална оценка, нито в ролята на човек, който може да определя тези позиции.
- Ще слезете ли от метлата, както ви съветва Радан Кънев? Защо започнахте да се броите в края на сезона?
- Има определено различие, но не и толкова силно изразено напрежение. Повече го отдавам на преумората от тези дълги заседания и тежките разговори между РБ и ДПС относно конституционните промени, които по-изнервиха РБ и те трябва под някаква форма да дадат разумните обяснения пред техните избиратели. В ГЕРБ сме за разумния, прагматичния диалог, водени само от интереса на държавата и за гарантиране стабилността на управлението с премиер Бойко Борисов.
- Според Георги Първанов обаче дотук това управление не може да се определи като успешно, а като стабилно. В последните часове вече се пропуква и това впечатление - че е стабилно.
- В сравнение с политическата обстановка от периода на странното парламентарно мнозинство с министър-председател Пламен Орешарски днес имаме сериозна стабилност в управлението въпреки различията, които имаме. Преди година ние се обединихме, водени от националния интерес, а не да се казва, че някой трябва да слезе от метлата или някой трябва да бъде заплашван, че може да преосмислим поведението си в коалицията. Макар че не го възприемам като заплаха, а като една емоция
Защото, ако преценим готовността на всяка от партиите за избори, не смятам, че ГЕРБ ще се плаши от такива. Ние сме много по-реални в политиката и по-прогнозируеми в поведението си. Виждате, че в последните 1-2 г. всеки един от нас, който е участвал в управлението в първия мандат и като опозиция в 42-ото НС, е преосмислил много неща от поведението си. Това противопоставяне е вредно за обществото и за парламентаризма в държавата.
Да си общуваме през фейсбук, е несериозно. Аз подобно поведение не съм усетил в разговорите, които сме водили през последните месеци.
- Каква е истината за гласуването по референдума? Вярно ли е, че депутати от ГЕРБ са симулирали развалени пултове? Това е важно, защото у хората остана неудовлетвореност, че няма да могат да се изкажат и по трите въпроса.
- Нека припомня, че тази подписка беше възприета от десноцентристките формации. И вчера припомних на РБ, че те бяха тези, които винаги първо отиват да се похвалят пред медиите колко подписа събират и как участват активно в събирането им, но когато влязохме в пленарна зала, ги нямаше тази интензивност и това огромно желание тези въпроси да се подкрепят. Категорично ПГ на ГЕРБ е гласувала „за" и по трите въпроса -без нито един глас „въздържал се" и „против". Дадохме 65-68 гласа. Мажоритарният вот бе отхвърлен от цялата опозиция и с много ясната подкрепа и на РБ.
- Те казват, че преференцията без праг е най-добрата мажоритарност.
- За пред хората може да изглежда, че би могло да мине номерът, но преференцията е за пропорционална листа. А ние говорим за въвеждане на смесена система.
- От РБ казват, че това ще облагодетелства вас и че като вземете почти всички мажоритарни кандидати, ще управлявате сами, без коректив.
- Кога сме били искрени? Когато събирахме подписите и казвахме, че ние сме за мажоритарния елемент, или когато гласуваме в пленарна зала въпросите, които бяха внесени от президента и които са изцяло в същата редакция? Този въпрос вече не е към мен, а към г-н Радан Кънев и мисля, че по фейсбук много бързо можете да осъществите комуникация и да получите отговор в късните вечерни часове.
- Легенда ли излизат развалените пултове?
- Действително имаше за двама-трима човека технически проблеми. Но имахме и народни представители, които казаха, че ще се съобразят с политическото решение, но смятат, че може да бъде нарушена конституцията, според която гласуването е право, а не задължение. Затова
тези колеги се въздържаха и не гласуваха въобще на въпроса за задължителността.
за да няма спекулации, че в ГЕРБ има разкол или промяна на политическите решения. Така че видяхме една непоследователност на РБ.
- ДПС са внесли предложение прагът на преференциите да се вдигне от 7 на 100% от избирателната квота. Ще стане ли?
- Темата можеше да бъде дискусионна преди година. Но ГЕРБ има позиция, че 2-3 месеца преди провеждането на какъвто и да е национален избор не трябва да се променя изборното законодателство. Ако се правят подобни промени, това трябва да е достатъчно рано. Да, Изборният кодекс има своите дефицити. Но ние ще възприемем предложения за промяна след местните избори, когато се направят консултации с всички парламентарни партии и с „Трансперънси интернешънъл".
- Мая Манолова, която, от една страна, ви остави да правите и занапред избори по нейните правила, а от друга - направи „Костинброд", успя да стане омбудсман. Въпреки че вкупом двете групи - ГЕРБ и РБ, се кълняхте, че сте за другия кандидат. Излиза, че е мит това, че вие сте всесилни и контролирате всичко в държавата.
- Това е мит. Категорично мога да заявя, че нито един колега от ГЕРБ не е казал, че ще гласува за Манолова.
- А после питахте ли ги, след гласуването?
- И вчера разговаряхме. Ние създадохме възможност всеки да изгради убеденост и в изслушванията на двамата кандидати. На Манолова бяха зададени 3-4 въпроса, на които тя не успя да отговори - дали ще се извини за костинбродската афера. Тя не го направи. Оттам нататък бях наясно, че няма да има наш депутат, който да я подкрепи. Знаете, че г-н Пенчев имаше 82 гласа, а гласувалите депутати от ГЕРБ бяха 81.
- И вие гарантирате, че 81 от 82-та гласа за него са от ГЕРБ? И към тях се прибавя само още един от РБ и от всички останали?
- Трима-четирима колеги казаха, че са направили недействителни бюлетини.
- Не харесват нито един от двамата кандидати.
- Да. Това са споделили те с мен. Не бих могъл да дам пълната си гаранция, защото изборът е таен.
- Не сте им снимали бюлетините, както направихте с вашата...
- Заснех своята бюлетина, за да потвърдя принципната позиция, която изразих преди седмица. Защото аз съм запомнил едно: в политиката
или трябва да бъдеш искрен, или просто недей да влизаш В политиката трябва да бъдеш всеотдаен или въобще недей да влизаш. В политиката трябва да бъдеш човек, който уважава и различните мнения, и опонента. Аз съм длъжен тези принципи да ги спазвам, защото това съм си го дал като обещание пред самия себе си, когато съм влизал в политиката през 2006 г.
- След като я избраха, Манолова заяви, че ще работи и с мнозинството тук, и с правителството. Вашата нагласа каква е? Ще работите ли с нея, или пак ще искате да ви се извинява?
- Дали ни харесва, или не, тя вече оглавява една институция. Чисто институционално ние трябва да работим. Но у вътрешното усещане на колегите ще остане една неиз-лекувана рана от това, което направи тя и създаде предпоставки за опорочаване на деня за размисъл през 2013 г. Подхождам донякъде и с разбиране към колегите от ПФ, от АБВ и от РБ, които подкрепиха Мая Манолова. Защото те не са били в тази тежка среда от 2013-2014 г. в 42-ото НС. Те тогава бяха извън парламента и имаха възможност да обещават много. Но сега, когато вече сме в НС, всеки избирател може да види кой е бил искрен и последователен. В това отношение мога да кажа, че в Пф са последователни. Защото те заявиха преди две седмици подкрепата си за Мая Манолова и нямат промяна. Действително
реформаторите подкрепиха нея Но аз мога да дам една гаранция поне за вносителите от РБ - Мартин Димитров и Петър Славов, че са гласували за Константин Пенчев.
- Радан Кънев приписва ДПС като ваш партньор. Вие твърдите същото, но за тях - че докато е пил кафе за конституцията, е сближил пък РБ с ДПС. Каква е истината? Какъв е постаментът на властта?
- Категорично имаме 4 Парламентарни групи в мнозинството. Понеже нямаме единна позиция в гласуванията, сме принудени, за да гарантираме тази стабилност, да си говорим и с опозицията. Защото по политики, които са част от управленската ни програма, ние няма как да направим отстъпки - плоския данък например. Има важни теми, за които трябва да се формират големи мнозинства.
- Плаващи мнозинства?
- Да не ги наричаме плаващи. По тема от голямо значение подкрепата от други парламентарни групи дава легитимност.
- От РБ казват, че пенсионната реформа не е толкова наложителна, но я движите по-бързо, защото е на АБВ, пък тях ги изтласквате. Има ли реформи, които са ви по-мили?
- Не. В ГЕРБ подкрепяме
всяка реформа, която се предлага от МС. И по реформата за здравеопазване се събрахме всички. И министър Москов си оттегли в последния момент внесения раздел за приватизацията на болниците, за което му благодаря. Защото ние помним как функционираха голяма част от българските предприятия, когато бяха приватизирани. Точно затова сме много внимателни и искаме всички ние да бъдем убедени, че подобна стъпка ще бъде в полза на държавата и на здравеопазването. Така принципната ни позиция е, че подкрепяме на първо четене законопроекта на г-жа Кунева, а преди второ всички парламентарни групи ще внесат предложения и той ще бъде оптимизиран. Искането на депутата от РБ за продължаване на разглеждането му днес не съответства на правилника на 43-ото НС. И според който парламентарният контрол е започнал с връчването на писмените отговори. Ако бяхме продължили обсъждането, щяхме да узаконим едно незаконосъобразно искане, което не съответства на правилника. И всички ПГ го уважиха. Затова помолих колегите от РБ, когато се правят подобни предложения, те да бъдат от действително добре подготвени депутати, за да не изпадаме в колизия с правилата.
- Категорично ли изключвате план С, назован от Борисов по време на трудните преговори за конституцията? А именно предсрочни избори, за които предупреди и Кънев.
- Не слагам каруцата пред коня. Сега ни предстоят редовни местни избори и тема за предсрочни избори е повече емоция, отколкото реална перспектива към настоящия момент. Концентрираме се върху местния вот. Убеден съм, че това припламване донякъде се обяснява с дългите работни дни в парламента от 9 до 23 ч, а също и с предстоящите местни избори, от очаквания резултат на които вероятно нашите коалиционни партньори са по-притеснени и изнервени.
- Те ще бъдат ли показателни за съотношението на силите в национален мащаб?
- Да, местните избори ще дадат електоралната подкрепа за парламентарните партии. Убеден съм, че ГЕРБ и коалиционните партньори ще имаме сериозно, стабилно представителство в местната власт. А ГЕРБ ще увеличи своето присъствие, с което ще докажем, че сме системна партия с кметове, които работят и ще продължат да го правят.
- Нали търпите негативи от участието си в тази коалиция, пък ще ви се увеличат гласовете?
- Да, защото ние правим реални политики. В тази кампания ще отчетем свършеното, ще покажем видимите резултати - за България и за управляваните от ГЕРБ общини.
- Виждам, че и вие вече носите червено конче против уроки.
- Като ходих на Рожен, се отбих в Широка лъка. Влязохме в църквата и си купих оттам този червен конец с кръстчето. Бях много зареден от атмосферата, която имаше на Рожен, и затова реших да пренеса доброто „зареждане" с този конец.

 

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай

Анонимен

Никой не е говорил за "метлата", а напротив - за обединение. Но всеки има право на разум.

06.08.2015 12:36:16

  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.