• 19 Апр 2024 |
  •  USD / BGN 1.8315
  •  GBP / BGN 2.2841
  •  CHF / BGN 2.0155
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 5°C

Как гейтовете захлупиха политиката

Как гейтовете захлупиха политиката

/КРОСС/ За своите 11 години живот на политическата сцена в България ГЕРБ никога не е изглеждала толкова разфокусирана, разцентрирана и неадекватна в послания и в поведението си партия.

При това в разгара на третия си управленски мандат, когато би трябвало водачите ѝ да са натрупали достатъчно опит и мъдрост, а самата партия да излъчва стабилност и увереност в своите действия.

Какво се случи, че изведнъж лицата на партията изглеждат така нелепо, а самата партия - обект на толкова много атаки?

Само за месец най-употребяваните думи редом с ГЕРБ станаха гейтове с трапезно-роднински обозначения: суджук, кум, кумец. И само за седмица към тях сe прибавиха и три гръмовни скандала - „Радев", „Добрев" и „Тодоров", които буквално ги извадиха от обувките и ги завъртяха в тежка спирала надолу.

Причините - консумация на власт, политическо самозабравяне, високомерие.

Реакциите - отсъствие на реална преценка на ситуацията, липса на политически сетива , усещането за властта като нещо вечно, което им принадлежи.

Поведението - всичко това накуп, съчетано с арогантност или неадекватност.

ГЕРБ просто не разбра какво им се случи? И като че ли не предусещат какво се задава? Въпреки усилията на Борисов.

Почна се с тежкото противопоставяне на президента, без да се отчете високата степен на обществено доверие, което има той и ниската степен на обществен престиж на говорителите срещу него.

Наблюдатели и анализатори предупредиха - ГЕРБ ще загуби от битка с Радев.

Не чуха. Сега се е отворила война...

После дойдоха воплите "Суджук даваме, но Делян - не, защото не знаем кой ще е следващият". Беше трагикомично, ако не бе толкова жалко. Пак не се видяха отстрани как изглеждат. Пак има казаха - правите грешка с Делян и с ината да не приемете оставката му. И пак не чуха.

Накрая съвсем се оплетоха за Антон Тодоров. От няколко дни обикалят тв студиата и говорят нелепици. Загубили нормата за добро и лошо, за заплаха и шега, за цензура и цветист език. Загубили усещането, че обществото има очи и уши и вече е създало свое отношение към скандалите и към лицата, които ги раждат.

И това отношение е на гняв, разочарование, дори подигравки...

Прав е Антон Тодоров в писмото си, в което посочи мотивите за оставката си, че атаката към него "повлича след себе си авторитета на ГЕРБ, на нашия лидер и цялото ръководство". Тодоров просто повлече ГЕРБ...

На фона на тези обществени настроения представителите на ГЕРБ в своите публични изяви изглеждат като от друга планета.

За да не съм голословна, вижте как водещи фигури от управляващата партия оценяват поведението на Антон Тодоров и заплахите му в ефир към водещия на „Здравей България".

Димитър Главчев, председател на парламента: „Поведението на Тодоров е шега. Това бе предупреждение за евентуална заплаха, но не от страна на Антон Тодоров. Тя би дошла от другаде, но не и от ГЕРБ."

Цецка Цачева, министър на правосъдието: „Антон Тодоров е по-цветист в изказа си. Човешко е да бъдеш по-цветист в изказа си. Той го умее много добре".

Менда Стоянова, председател на комисията по бюджет и финанси: „Той малко не си мери езика".

Владислав Горанов, финансов министър: „Антон Тодоров борави много прецизно с езика. Понякога го прави по много страховит начин. Проблемът е, че понякога зад лошата форма има добро съдържание. За съжаление и формата и съдържанието бяха лоши."

Томислав Дончев, вицепремиер: „Г-н Тодоров е цветен, с остър език, политически некоректен - това го казвам с известна симпатия, защото понякога си мисля, че политическата коректност ще ни убие".

Виждате ли как нямат смелост да кажат - Антон Тодоров тежко сбърка, това в едно демократично общество не е позволено, такова поведение в нашата партия и в българската политика не може да се толерира. И щяха да бъдат разбрани. И щяха да имат подкрепата на обществото. И нямаше да бъдат атакувани всички вкупом.

Не! Те се гънат. Снишават, мишкуват. Под имената им стоят титлите на тежките постове, които заемат, а с лицата си стоят неубедително, неадекватно, дори жалко.

Български политици! Европейци!

Защо?

Защото нямат смелост? Защото нямат съвест? Защото са служители на партийната повеля, а не на обществената?

Защо?

Същото беше и за Делян Добрев.

И това са политици уж с тежест, с имидж, от които зависят съдбините на държавата и на всеки един от нас. След като по този учебникарски казус не могат да покажат адекватна реакция, как да очакваме от тях верни решия по държавните дела?

Защото нямат собствено лице.

Защото се страхуват!

Защото не признаха грешката още със слагането на Тодоров в листите, после с издигането му за председател на комисията по досиетата...

Днес някои анализатори казват „Тодоров е употребен и изхвърлен" - да, защото сам е приел тази роля, но цената я плаща ГЕРБ! Той стана нарицателно за цензура, заплаха и омраза, но това се връща като бумеранг върху ГЕРБ!

Затова ГЕРБ сега изглеждат като в отбрана.

Демонстрирайки пълно политическо късогледство.

Вместо да потушат скандала още в мига на пламването му, те го оставиха да се разгори, кефиха се на цветистите му пламъци, ръкопляскаха на страховите му огнени езици, самозалъгваха се, че те ще подпалят чергата на противника и не усетиха как пламъците плъзнаха под краката им.

Сега са в тежък обяснителен режим - в което и студио да седнат депутатите от ГЕРБ, първо за Тодоров и за Шайка ги питат.

За Добрев. За роднините...

Гейтовете захлупиха политиката.

Още един феномен за ГЕРБ.

Това ще влезе в учебниците.

Затова един урок на Макиавели.

За опасностите, породени от победата. Ситуацията, в която се намира ГЕРБ.

"Проблемите ви не свършват, когато покорите върха, дори напротив - умножават се. Ще трябва да мислите не само за собствените си гнили инстинкти и за тези на хората си, но и за всички евентуални ходове на конкуренти и врагове. Ще се наложи да водите война на два фронта - веднъж срещу онези, които искат да ви премахнат с помощта на истински оръжия или фигуративни такива; втори път - срещу собствените си най-лоши импулси".

Е, време е ГЕРБ да послушат добрите си импулси.

Ако са им останали.

(Б.А. Един ден след написването на този анализ столичният кмет Йорданка Фандъкова, която е и зам.-председател на ГЕРБ, бе единственият представител на управляващите, който зае адекватна позиция. Коментирайки казуса "Антон Тодоров", тя заяви в тв ефира: "Когато има дори съмнение за нередност, трябва да се поема отговорност. Г-н Тодоров ще поеме своята").

Източник: Валерия Велева, Епицентър.бг

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай

Гейтовете или гейовете ?

11.10.2017 13:05:22

Анонимен

Велева има една народна поговорка "С какъвто се събереш, такъв ставаш"! Вижте кой им е ментор на цялата политическа паплач в БГ, в какво плачевно състояние е ментора и до какво трагично положение изпадна Европа, че и България следвайки указанията на ментора си!

11.10.2017 11:18:31

  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.