• 25 Апр 2024 |
  •  USD / BGN 1.8245
  •  GBP / BGN 2.2829
  •  CHF / BGN 1.9974
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 9°C

Абсолютен майтап, ГЕРБ използват отпускарските месеци, за да пробутат важен законопроект без обсъждане

Абсолютен майтап, ГЕРБ използват отпускарските месеци, за да пробутат важен законопроект без обсъждане

/КРОСС/ Кирил Добрев, заместник-председател на БСП, в интервю за предаването „Това е България" на Радио „Фокус".

- Необходим е единен орган, единна структура, която да сравнява данните, подадени в годишните имуществени декларации и тези за конфликт на интереси, както и изпреварващо да се анализират източниците за обогатяване на едно лице. Така правосъдният министър Цецка Цачева мотивира предложения от министерството Антикорупционен закон. БСП предлага обаче алтернатива на този законопроект - темата ще коментираме със заместник-председателя на партията Кирил Добрев.

- Впечатлихте ме с тези изречения. Значи, ние трябва да съберем две агенции, да съберем информация от две агенции и да сравняваме какво е писано в едната и в другата декларация, т.е. във форма №4 и форма №12. Това според мен е абсолютен майтап, за което говори госпожа Цецка Цачева. ГЕРБ използват отпускарските месеци, за да си пробутат един много важен законопроект без обсъждане. А това е един чакан закон и от европейските ни партньори, и от нашето общество. Номерът обаче в случая няма да мине. БСП представя за обществено обсъждане своята алтернатива, своята работеща алтернатива, тъй като смятам, че този законопроект и този закон е много важен за България. За това да сложим край на прехода, за това България да изглежда наистина една европейска държава. Затова призовавам всички организации и заинтересовани страни да вземат отношение по тези два представени законопроекта. Защото тук говорим за борба с корупцията, която пак казвам, е най-големият бич на обществото.

- Тоест възраженията ви срещу предложения от ГЕРБ законопроект са заради механичен сбор на сега действащи правомощия на отделните институции, така ли да разбираме?

- Да. Ние предлагаме фундаментално различен законопроект. Ако ГЕРБ искат да създадат, повтарям, поредния административен орган или поредната администрация, пълна с чиновници, която ще се бори с корупцията, тя събира механично досега действащи институции, чиято ефективност е изключително спорна. Значи, в този орган влиза Комисията „Златанов", известна с онзи тефтер, влиза комисията, която конфискува имущество. Спорно е въобще какво имущество е конфискувано, колко от него е продадено в полза на държавата. Влиза една агенция, наречена БОРКОР. Извинявайте, но за целия български преход в последните две години за БОРКОР не съм чул нито едно хубаво нещо. Дирекция от Сметната палата и ДАНС. Може би това са двата органа, които единствено разбират за какво става дума и що е корупция. От своя страна, БСП предлагат не административен, а разследващ орган, в който да влизат само хора, които разбират от това. И това е специализираната дирекция в ДАНС, както и звеното в Сметната палата, което следи политиците и техните декларации. На проверка ще подлежат всички публични фигури, подаващи такива декларации. Специалната агенция има право да се самосезира и да извършва разследване. Ако ГЕРБ ще събира информация и предава поредните справки за проверка в прокуратурата, то предлаганият от нас законопроект е съвсем фундаментално различен. Ние предлагаме тази агенция да има разследващи функции.

- Тук, г-н Добрев, трябва да припомним възражението на министър Цачева, според която тези разследващи функции на един такъв орган са били отречени от западните ни партньори.

- Ами напротив, аз, поне като чета европейските препоръки, те твърдят, че няма как комисията, която се занимава с конфискуване на имуществото, да има място вътре. Защото подлежат на проверка наркодилъри, хора с незаконно притежаване на оръжие. Разбирате ли, по съвсем друг начин се формира дейността. Те нямат нищо общо с кюпа, образно казано, корумпирани политици. Така че се съмнявам да е изразено такова становище от Европейската комисия и от европейските органи.

- Има ли все пак между двата предложени законопроекта, на ГЕРБ и този на БСП, допирни точки?

- Освен това, че ще се борим с корупцията, но ГЕРБ ще се бори с корупцията с административни мерки, а пък ние предлагаме реални действия. Мога да ви кажа още какво ни различава. Защото какво ни събира, освен публичният списък с политици, нищо друго. Това, което имаме различие помежду си, е как да бъде управлявана тази агенция. Това е много важно

- Какво предлага БСП?

- ГЕРБ предлага ръководството да се избира от парламента с обикновено мнозинство. Или управляващите си избират орган, който да ги проверява и да ги разследва. Значи, вие си събирате там журналистическата колегия в радио „Фокус" и си избирате кой да ви проверява вас като дейност, което е абсолютно несериозно. Ние залагаме бомба, минираме този орган още с неговото създаване, тъй като вкарваме в него политическите партии. А за БСП е важно тази агенция да бъде далеч от влиянието на политиците. И затова нашето предложение е президентската институция да посочва ръководителя на агенцията. А заместниците просто да се избират от събранието. Президентът е избран мажоритарно и той представлява, той е обединител на нацията. И досега в неговите правомощия влизат изборите на шефове на различни служби и смятам, че това няма да бъде прецедент. Разчитам, че философията на нашия законопроект е по-правилна и тя ще бъде приета. Защото обикновено, за да генерираш корупция, това се прави от управляващите и е логично законопроектът на опозицията да бъде водещ при разглеждането.

- Каква ще бъде съдбата оттук нататък на законопроекта, който вие предлагате? Ще го съгласувате ли с вашите структури по места, с браншови организации?

- Още вчера той е качен на страницата, а още миналата седмица е изпратен до членовете на парламентарната група, до членовете на Националния съвет, областни и общински председатели за предложения. И предлагам всички засегнати страни да се включат в това обсъждане. А края на месеца, на 28-и и 31-и, ние предстоят с адвокатската колегия, със Съюза на съдиите, с Върховния административен съд и Главна прокуратура да направим своите срещи и разговори. И се надявам в зала наистина да се оформи един сериозен дебат. За това по какъв път ще решим да се борим този път наистина с корупцията. Само трябва да припомня, че имаше няколко опита за внасяне на такива законопроекти, които дори не стигнаха и до първо четене.

- Тоест законопроектът на БСП според вас има реални шансове да бъде гласуван в пленарна зала наесен, така ли?

- Аз смятам, че ще успеем да наложим нашият законопроект. Пак казвам, несериозно е властимащите със своите гласове да избират орган, който да се бори с корупцията, която те генерират. Това е все едно Суджукът да избера органа, който да се бори със Суджука. Несериозно е.

- Използвам случая, за да погледнем към още от събитията на днешния ден. ГЕРБ внесе сигнал до главния прокурор за проверка на строителството и финансирането на „Цанков камък". Какъв е вашият коментар по тази тема?

- Тава са две от любимите ми дъвки. Едната е „Белене", другата е „Цанков камък". Управляващите все пак са такива от осем-девет години. А това са проекти, стартирали далеч преди 2005, 2004, 2003 г. Тоест в това време, което са имали, те спокойно са можели да разнищят и двата проекта, и наказаните отдавна трябваше да са в затвора, ако има такива. Но случаят „Цанков камък" е просто опит да се потушат скандалите. Така е по нашите географски ширини. Един скандал винаги се прави, за да потуши друг скандал. И скандалите, с които се опитват тука управляващите да ни заблудят, това е проблемът, който има с НДК. Нарочно направените комисии, липсата на 20 милиона, освобождаването и назначаването на Боршош. И най-важният проблем, да не забравяме все пак, че любимецът на премиера Борисов, вицепремиерът Томислав Дончев, също е от хората, които бяха разпитвани за НДК, и там имаме сериозни пропуски в неговите контролни функции. Вторият скандал, който трябва да бъде потушен с „Цанков камък", утре може да е „Белене", не знам, това е „Суджукгейт". Наистина грандиозен скандал, който буквално е снимка на това, как се управлява България. Аз ще цитирам г-н Цацаров, който казва, че „Суджукгейт" не е само проста схема, това е една порочна форма на корупционно управление по места. Вие разбирате ли за какво говорим? Говорим за това, че хора, местни феодали, облечени във власт, са вся и всьо по места. Това са хора, които буквално тероризират бизнеса, администрацията, обикновените хора. Това е начин, по който съществува управлението на ГЕРБ. Естествено е, че когато чергата гори, типично по български трябва да извадим скандала с „Цанков камък". Но пак казвам, това са неща, които ще отминат. Аз подкрепям всякакви проверки и сигнали до прокуратурата, стига те да доведат до своя резултат.

 

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай

Анонимен

Абсолютен майтап е че си още жив нагъл комунистически копелдак

17.08.2017 22:41:15

Анонимен

Абсолютен майтап е, че и това "татово" е в политиката...

17.08.2017 18:27:39

Анонимен

Какъв майтап ,бе галфон ?

17.08.2017 15:49:44

Анонимен

Духай супата бе помияр нагъл

17.08.2017 11:34:43

Анонимен

КОЙ ПА ВИ БРОИ ЗА НАДЕЖНИ

15.08.2017 20:02:51

  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.