• 25 Апр 2024 |
  •  USD / BGN 1.8303
  •  GBP / BGN 2.2757
  •  CHF / BGN 2.0011
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 11°C

Меркел победи конкурентите си, но губи в сравнение с предходните избори

Меркел победи конкурентите си, но губи в сравнение с предходните избори

/КРОСС/ Ангела Меркел победи убедително на изборите в Германия, но в страната емоциите са смесени, предава бТВ. Партията на канцлера губи спрямо изборите през 2013 г. Според последните данни Християндемократическия съюз с партньорите им от Християнсоциалния съюз печелят над 32% от гласовете.

Големият конкурент на Меркел, Мартин Шулц получава около 20 на сто от вота. Популистката партия "Алтернатива за Германия" е трета политическа сила с около 13%, следват Либералите с 10 на сто, Зелените с 9,5% и Левите с 9%.

Меркел обаче бележи спад с около 8% спрямо предишните избори, партията на Шулц също отстъпва с 5 на сто. Най-много нови гласове печели "Алтернатива за Германия", която за първи път влиза в парламента. Последните може би щяха да се представят още по-добре при по-ранен вот, тъй като преди няколко месеца темата за имигрантите беше отслабила още по-сериозно позициите на управляващите.

„Успяхме! В германския парламент сме и ще променим тази държава", заяви лидерът на крайнодесните Александър Гауланд. „Тази вечер завърши нашата обща работа с ХДС и ХСС в Голямата коалиция", декларира Мартин Шулц.

Докато едни партийни централи ликуваха, в центъра на Берлин младежи протестираха срещу новата популистка партия в парламента.

В София германското посолство организира специално събитие за изборите. Представители и приятели на германската общност в България се събраха по покана на посланик Херберт Салбер да проследят заедно резултатите от вота.

След обявяването на първите изборни резултати посланикът коментира, че Германия и България ще продължат доброто си сътрудничество в рамките на Европейския съюз и НАТО, където сме партньори.

„Сигурен съм, че за нашите двустранни отношения, между Германия и България, нищо няма да се промени. Ще продължим доброто сътрудничество и много добрите отношения, които имаме и аз лично съм задължен и готов като нов немски посланик да допринеса за това", подчерта дипломатът.

 

 

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.