• 29 Март 2024 |
  •  USD / BGN 1.8091
  •  GBP / BGN 2.2873
  •  CHF / BGN 2.0027
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 22°C

Първата дама на Германия към българските жени: Бъдете отворени за подкрепа и действайте!

Първата дама на Германия към българските жени: Бъдете отворени за подкрепа и действайте!

/КРОСС/ Въвеждането на квоти за жени в избирателните листи дава гаранции за присъствието на повече жени в политиката. Това каза в специално интервю за „Хоризонт“ съпругата на германския президент Франк-Валтер Щайнмайер Елке Бюденбендер, която отправи специално послание и до българските дами.

Специалният пратеник на „Хоризонт“ в Германия Валерия Николова се срещна първата дама на Федералната република.

Евроизборите през май отправят предизвикателство към жените – да бъдат равнопоставени спрямо мъжете в кандидат-листите за евродепутати. Въпреки че опитът на Германия показва, че въвеждането на квоти от някои партии дава резултат, съпругата на германския президент Елке Бюденбендер изрази надежда един ден това да не бъде въпрос на регулация, а на отвоювани принципи.

„В Германия някои партии въведоха за изборите квоти за жени в листите си и това допринесе за влизането на повече дами в парламент и въпреки тези стъпки те са едва 30 процента от депутатите. Но все пак това имаше ефект. Имаме квоти за ръководни места в икономиката, което също изигра важна роля. Процесът е необратим. Трябва да стигнем до момента , в който полът няма да има значение. Но докато това не стане, жените трябва да бъдат подкрепяни“, каза Елке Бюденбендер.

„Европа е толкова добре, колкото са страните-членки. Жените в Европарламента са тези, които градят мостове – не само надпартийни, но и наднационални. За Европа ще бъде крачка напред, ако на политическата сцена се изявяват повече жени от България, например“, добави съпругата на германския президент.

Според първата дама на Федералната република жените не трябва да бъдат изправени пред дилемата „или семейство, или кариера“.

„Гласът на жените трябва да има тежестта, която ще им позволи да разкрият напълно потенциала и опита си – жени, които работят, правят кариера и искат да се грижат за семейството си. Но това е тема, която засяга и мъжете. Въпросът за  равнопоставеността в политиката поставя от една страна проблема за реализацията на жената в личен и в професионален план, и от друга страна – за жената и на политическата сцена. Трябва повече да се говори за това с примери. Тази тема трябва да бъде в дневния ред“.

Елке Бюденбендер, която е неотлъчно до съпруга си Франк-Валтер Щайнмайер, който от 3 години е държавен глава, а преди това външен министър на Германия, приема с усмивка твърдението, че зад всеки успял мъж стои силна жена.

„Според мен най-доброто в една връзка е двама души да имат възможност да правят това, което ще им носи удовлетворение – независимо дали в семеен или в професионален план, и да се подкрепят един друг“.

Елке Бюденбендер, която участва в дискусия за жените в политиката в рамките на евроконференция в Лайпциг, отправи и своето послание до българските дами.

„Посланието ми ще бъде същото, каквото бих отправила и до жените в Германия. Бъдете уверени, можете да постигнете всичко, стига да искате. Бъдете отворени за подкрепа и действайте!“

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай

Анонимен

Германия и дама!!! Добрее...

11.03.2019 19:00:57

  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.