• 29 Март 2024 |
  •  USD / BGN 1.8091
  •  GBP / BGN 2.2873
  •  CHF / BGN 2.0027
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 19°C

Смяна на председателя на 44 НС (обзор)

Смяна на председателя на 44 НС (обзор)

/КРОСС/ Димитър Главчев подаде оставка като председател на Народното събрание. "Току-що внесох в деловодството на Народното събрание своята оставка", каза той пред журналисти. "Искам да се възстанови нормалната парламентарна обстановка в залата и по никакъв начин да не хвърляме сянка върху предстоящото председателство", каза Главчев в декларация от името на група. Той поясни, че от ГЕРБ демонстрират различен подход. „Когато има някакъв проблем, ние веднага реагираме, за разлика от други. Няма да обяснявам въобще какво съм направил, тъй като мисля, че съм постъпил в рамките на правилника за организацията и дейността на Народното събрание", каза Димитър Главчев. Той поясни, че оставката му е морален акт. По думите му правителството работи добре и той трябва да даде пример за възстановяване на парламентаризма в Народното събрание. Главчев благодари на всички, които го подкрепят и на тези, които не го подкрепят.

По-рано Главчев разговаря с премиера и лидер на партия ГЕРБ Бойко Борисов, повече от час.

След срещата премиерът коментира: "Ясно е, че това е добре обмислен план за действие на опозицията. Винаги съм твърдял, че държавата и стабилността са по-важни от всичко".

Съгласно правилника за работа на Народното събрание оставката на председателя само се обявява, без да се обсъжда и гласува.

Парламентът прие процедурни правила за избора на нов председател. След кратка почивка за размисъл преди предлагането на кандидатите, депутатуте гласуваха предложението на Цветан Цветанов - Цвета Караянчева, която от днес е новият председател на 44 НС.

Коментарите:

"Димитър Главчев беше достоен председател, пръв сред равни", коментира зам.-председателят на парламента и народен представител от ПГ на ГЕРБ Цвета Караянчева.

"Димитър Главчев подаде оставката си, воден единствено от националния интерес и истинския парламентаризъм". Това заяви председателят на парламентарната група на ГЕРБ Цветан Цветанов.
"Ние от ГЕРБ не желаем да има дискредитиране на българската институция парламент, не желаем да има лични нападки от тази трибуна към когото и да било", добави Цветанов.
"В последните седмици имаше съзнателни опити за търсене на провокация. Решението на Главчев да освободи от пленарно заседание лидера на БСП Корнелия Нинова създаде усещането, че днешното мнозинство се старае да потиска или ограничава възможността за свободата, която имат депутатите от българската опозиция", заяви Цветанов, като изтъкна, че мнозинството не е искало Главчев да подава оставка, но са се съобразили с желанието на опозицията.

 "Оставката на Димитър Главчев е възможност за ново начало - от този акт спечелиха правовият ред и демокрацията". Това каза лидерът на БСП Корнелия Нинова в декларация от името на група. „Днешното решение на г-н Главчев беше неизбежно и правилно, но днешното решение е и горчив урок за цялата политическа класа и най-вече за управляващото мнозинство. Урок за това, че е нормално в правовата държава да има управляващи и опозиция, че е нормално да бъдем на различни мнения, защото представляваме тук различни групи от българското общество, че е нормално да има свобода на словото, и взаимно уважение на различните позиции. Краят на председателството на г-н Главчев е и възможност за ново начало, то е предизвикателство пред всички нас, то е тест за политическа зрялост. Дали сме готови да поставим ново начало на парламентаризма.

„Високо оценяваме личния акт на Димитър Главчев с подаването на оставката". С тези думи лидерът на ДПС Мустафа Карадайъ коментира решението на председателя на Народното събрание да подаде оставка.
„Днес не обсъждаме народния представител Димитър Главчев, а обсъждаме институцията председател на Народното събрание", добави Карадайъ.
Лидерът на ДПС поиска следващият избран председател да бъде на нивото на изискванията на институцията.

"Приветствам това решение, но има двоен аршин, с който се гледа на действията на всеки един човек. Ние от "Воля" никога няма да си позволим да обиждаме нито един български гражданин, независимо дали е симпатизант на опозиция или извън парламентарни партии. Всеки български гражданин има право да изразява своето мнение и ние уважаваме всеки един такъв, независимо дали ни подкрепя или не", заяви Веселин Марешки.

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.