• 26 Апр 2024 |
  •  USD / BGN 1.8245
  •  GBP / BGN 2.2829
  •  CHF / BGN 1.9974
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 6°C

Брацигово настръхна срещу предприятие за рециклиране на пластмаси

Брацигово настръхна срещу предприятие за рециклиране на пластмаси

/КРОСС/ Жители на Брацигово започват да събират подписка срещу намерението на чуждестранна компания да изгради площадка за рециклиране на пластмаса край общинския център. Хората се опасяват, че дейността на предприятието ще остави своя негативен екологичен отпечатък върху природата и съответно трите гордости на градчето – минералните води, маслодайните рози и туризма.

Недоволството избухна след публикуване на съобщението на сайта на местната администрация. В призивите, разпространявани лавинообразно от вчера, се казва, че от началото на 2018 година Китай е спрял вноса от Европа на пластмасови отпадъци заради вредите върху околната среда, а сега част от тях се насочват към Брацигово (вероятно се има предвид, че инвеститорът – „Европейска рециклираща компания“ ООД, е собственост на предприемачи от азиатската страна). Апелът към гражданите е да подкрепят подписката и да изпратят възражения на имейлите на родопската община и на РИОСВ-Пазарджик. Срокът за това е 14 дни, а те изтичат на 25 януари.

Дружеството възнамерява да организира дейността си в бившия завод за емайлирани домакински съдове. Имотът с площ близо 25 дка и съществуващите в него сгради са отдадени с дългосрочен договор за наем от 29 октомври миналата година от собственика – „Каомет“ ЕООД.

Годишно там ще се преработват по 20 000 тона отпадъци, които ще се доставят на бали по 1000 кг. На място ще се сортират по цветове и видове, ще се раздробяват и измиват машинно, после ще се изсушават, разтопяват и превръщат в гранули – суровина за ново производство. Всекидневно ще се ползват по 20 кубика вода, а след пречистване те ще се вливат в съществуващата канализация. В уведомлението си до РИОСВ инвеститорите уверяват, че нямало да бъдат емитирани опасни вещества и вредни емисии от дейността.

По данни от Търговския регистър „Европейска рециклираща група“ съществува в българския правен мир от 26 септември 2018 година. Седалището на фирмата е в Пловдив, на ул. „Густав Вайганд“ 20. Собственици са двама китайски граждани – Джоу Шидан с 80 000 лева и Янг Ванг с 20 000 лева.

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.