• 29 Март 2024 |
  •  USD / BGN 1.8091
  •  GBP / BGN 2.2873
  •  CHF / BGN 2.0027
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 18°C

Как посрещахме Нова година в НРБ?

Как посрещахме Нова година в НРБ?

/КРОСС/ „Да ни е честита новата 198... година".

Думи, които в продължение на няколко десетилетия нашите баби и дядовци, а и родители, чуваха от традиционното новогодишно обръщение на Тодор Живков. Vesti.bg припомня тези отминали години.

С любезното сътрудничество на хората, стоящи зад Facebook групата "Изгубени в миналото", споделяме няколко интересни новогодишни картички, с които хората се поздравяваха в България през годините на социализма.

Не са малко българите, които си спомнят, че не на Коледа, а на Нова година се раздаваха подаръците.В СССР от края на 30-те години на XX век дядо Мраз става задължителен образ на Нова година, не на Рождество Христово. Тази традиция е въведена след няколкогодишна забрана на коледната елха. Традицията по-късно е пренесена и в социалистическа България. Дядо Мраз раздава подаръци в навечерието на Новата година на организирани тържества в детски градини и училища.

Шапката на Дядо Мраз има кожички, а тази на западния му вариант - помпон. Брадата на първия е дълга до пояса, а шубата му е дълга. Ботушите на единия са бели, а на другия - черни. И една от най-съществените разлики - Дядо Мраз е слаб, а събратът му - закръглен с бузки и корем.

Толкова за разликите между Дядо Мраз и Дядо Коледа.


Как посрещахме самата Нова година?

Както и днес, с приятели или семейство, предимно по домовете.

Новогодишните картички са също част от традицията.

Това е картичка от 1977г., на която се вижда една от популярните традиционни за 70-те и 80-те години сурвачки, украсени разклонени и извити пръчки с бяла и синя хартия - обикновена или разтегателна, и с хартиени гирлянди. В по-късни варианти се нанизваха и пуканки, които се използваха да се увиват около стъблото вместо гирляндите, пишат от "Изгубени в миналото".

Трапезата - отрупана с различни вкусотии, както и днес. Но ако оставим настрана всичко това, то един от най-очакваните моменти в новогодишната нощ бе определено празничната програма на Българската телевизия.

Части от тези новогодишни спектакли могат да бъдат открити в интернет.

Главните участници

Едни от най-обичаните български артисти - Стоянка Мутафова, Татяна Лолова, Георги Калоянчев, Георги Парцалев и куп други любимци на театралното и кино изкуство.

На екран в средата на 70-те г. се появява "Криворазбраната цивилизация" - една от най-добрите телевизионни програми за Нова година. Телевизионният мюзикъл е режисиран от Хачо Бояджиев с участието на водещите български комици Георги Парцалев и Георги Калоянчев.

"Криворазбраната цивилизация" е сатирична пиеса в пет действия от Добри Войников, публикувана през 1871 г. В комичен маниер с фолклорни мотиви, пиесата осмива начина на възприемане на чуждестранните модни вълни като еволюция в човешкия прогрес. Това е най-популярната и най-често поставяна пиеса на Войников, основополагаща творба в българското драматично изкуство. Хачо Бояджиев определено внася празник в дома на всички онези, които по това време имат телевизор.
В нощта на 31 декември 1976 година е излъчена пък една от най-пищните новогодишна програма, създавана в телевизията дотогава - "Експрес танго" на Младен Младенов. Програмата включва много "песни и танци на народите", както се казва, с големите изпълнители на България, но и с гости от други държави. Между песните има кратки скечове.

"Зех тъ, Радке, зех тъ", забавните програми от ГДР "Шарено котле", 12-часовата новогодишната програма "Яйцето" по сценарий на Йордан Радичков. Тя започва сутринта и завършва почти до словото на Тодор Живков в полунощ. Тези предавания са също част от историята на българските празнични програми, излъчвани през годините.

След новогодишното обръщение на бай Тошо, празненствата продължават с Дунавско хоро, шампанско, баница с късмети и бенгалски огън, малко фойерверки, а съседите се поздравят за началото на годината

 

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай

Анонимен

Дядо Мраз не е измислен комунистически аналог на дядо коледа! Сигурно и тази глупост са ви втълпили в следдеведесетарските кратуни. Чели ли сте Елин Пелин??? 1910 г. Разказче?!?

02.01.2019 18:47:14

Анонимен

"Не са малко българите, които си спомнят, че не на Коледа, а на Нова година се раздаваха подаръците".Дай ви на вас да пишете глупости. На времето коледа беше след нова година. Имаше коледари. Не измислен дядо.

28.12.2018 12:33:47

  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.