• 25 Апр 2024 |
  •  USD / BGN 1.8303
  •  GBP / BGN 2.2757
  •  CHF / BGN 2.0011
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 9°C

60% от абонатите на парното имат изравнителни сметки за доплащане

60% от абонатите на парното имат изравнителни сметки за доплащане

/КРОСС/ Този отоплителен сезон е излязъл по-скъпо на столичани от предишния. Това отчете фирмата за топлинно счетоводство „Техем". Според дружеството причината са 16-те процента в цената на енергията, по-дългият отоплителен сезон и по-ниските температури.
Средно 467 лева е струвал отоплителният сезон от 1 май 2018 година до 30 април 2019 за жилищата до 50 квадрата. За тези до 70 квадрата цената е била 721 лева, а за големите жилища - над 1000 лева. Това отчитат от "Техем".

"Има три обяснения, три причини за това повишение на сметките в тази година. Една от тях е увеличената цена на топлинната енергия спрямо миналата година с 16%, което определено дава своя ефект върху крайната сума за имота и за домакинствата. Другите две причини са това, че сезонът е по-дълъг и по-студен."

6 дни е по-дълъг този отоплителен сезон - общо 174 дни, а средната дневна температура е била един градус по-ниска. Цената на отоплителната енергия пък е била 16% по-висока.

Това според фирмата за топлинно счетоводство е основната причина за по-високите сметки. Тази година има голяма разлика между групите, които имат да доплащат на база изравнителни сметки и тези, които имат да получават.

"И тя е в числа 59,9% т.е. близо 60% от клиентите има суми за доплащане, а само на 40% имат да възстановяват средства от топлофикационното дружество."

За клиентите, които не са осигурили достъп до имотите си се начислява максимална мощност, припомнят от дружеството.

До 1 октомври потребителите могат да обжалват своите годишни изравнителни сметки, а срокът за плащане на фактурите без лихви е 15 септември. Те не са окончателни, заради срокът на обжалването.

 

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.