• 23 Апр 2024 |
  •  USD / BGN 1.8396
  •  GBP / BGN 2.2656
  •  CHF / BGN 2.0178
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 14°C

За празника на тиквата в Севлиево направиха 288-метров тиквеник

За празника на тиквата в Севлиево направиха 288-метров тиквеник

/КРОСС/ За 13-а поредна година в Севлиево се провеждат четиридневни есенни празници на тиквата. Те започнаха на 12 октомври и продължават до днес. Тазгодишното издание е под наслов „Фиеста по тиквено време", предава бТВ.

Програмата включва творчески ателиета за деца, изложби, спектакли, танцова фиеста с ритми от различни страни, арт-ателиета по фламенко, латинотанци, зумба, въздушна йога, китайски занаяти и пр., шествия, концерти. Тази година за първи път има и благотворителна томбола, средствата от която ще бъдат дарени за закупуване на храна, дрехи и обувки на деца и младежи в неравностойно положение.

Днес празникът продължава с пъстро „Тиквено парти", очаквано от любителите на кулинарните изкушения. Шеф Андре Токев ще награди участниците в кулинарната изложба, а гостите на празника ще опитат от над 280-метровия тиквеник, който севлиевските ресторантьори приготвят всяка година.

Всяка година се стараем тиквеникът да е все по-дълъг. Започнахме от около 198 метра, тази година е 288 метра, не знам след 10 години дали площадът ще е достатъчен, за да го разположим, каза Иванка Александрова, един от майсторите на кулинарното изкушение.

В приготвянето участват четири ресторанта, разпределени по задачи. За него са използвани 63 кг кори, 120 кг хубави тикви, 21 кг захар, 12 кг пудра захар, 16 кг орехи, 22 л олио, половин килограм канела и 0,2 кг ванилия. И много любов, сподели тя.

За хубав тиквеник тиквата трябва да е добре узряла и да е сладка. Може да е цигулка или бяла тиква. Недобре узрялата тиква може да се компенсира с повечко захар и канела, посъветва тя.

В Севлиево приготвят и всякакви други вкусотии с тиква, например чийзкрем, чийзкейк, крем карамел, сладка, мармалади. Една от най-типичните за региона рецепти е за печена тиква, като тайната ѝ е при печенето да се сложи малко мед. Сладкото от тиква пък се приготвя, като парченцата се поставят във варов разтвор за няколко часа, след което се сваряват в захарен сироп. Слага се и индрише.

 

 

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай

Анонимен

Боко е най-голямата тиква!

15.10.2017 21:45:04

  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.