• 23 Апр 2024 |
  •  USD / BGN 1.8323
  •  GBP / BGN 2.2729
  •  CHF / BGN 2.0113
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 13°C

Музейният комплекс в Елена ще посреща туристи с вход свободен

Музейният комплекс в Елена ще посреща туристи с вход свободен

/КРОСС/ Музейният комплекс „Възраждане" на Община Елена ще посреща туристи без такси, като част от инициативата на Министерството на туризма „Денят за вас".
„Даскалоливница", Камбуровият хан, църквата „Свети Никола" и къщата музей „Иларион Макариополски" ще приемат свободно туристи на 14 февруари. Всички гости и жители на града могат да разгледат обектите в периода от 9 до 16:30 часа в последния работен ден на седмицата.
„Даскалоливницата" е първата българска гражданска постройка в град Елена. Строена е през 1844 година за нуждите на първото българско класно училище, основано от Иван Николов Момчилов през 1843 и наречено „Даскалоливница" от Петко Рачев Славейков - възпитаник на училището. Сградата е паметник на културата с национално значение. Реставрирана е през 1963 година като изцяло е запазен външният облик.
Камбуровият хан е построен около средата на XIX век и носи името на своя собственик Стоян Камбура, който е участвал във въстанието на капитан дядо Никола (1856 година). Ханът е паметник на културата с местно значение. Архитектурата на Камбуровия хан е изразителна, проста и лаконична - пример за балканската възрожденска архитектура. Днес в хана е подредена етнографска експозиция, показваща материалния бит и култура на населението от Еленския край в края на XIX и началото на XX век
Къщата музей „Иларион Макариополски" е паметник с национално значение. Тук е родното място на бореца за църковна независимост Иларион Макариополски, на брат му Никола Михайловски - виден книжовен и просветен възрожденски деец и на неговия син- поетът сатирик Стоян Михайловски. Освен историческо значение тази къща има и висока архитектурна стойност. Тя е от типа на богатите еленски талпени жилища. Строена е около 1710-1715 година от камък и дърво.
На 14 февруари с вход свободен ще е винарската изба в с. Марян. Ден по-късно в читалището на селото ще бъде отбелязан празника Трифон Зарезан, като ще бъде пресъздаден обичаят по зарязване на лозята.
На 15 февруари с вход свободен ще е Музеят на родопския карст в Чепеларе, който съществува от 1980 година и е единственият подобен на Балканския полуостров. Експозицията е разделена в няколко тематични направления.

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.