• 01 Юни 2020 |
 •  USD / BGN 1.7563
 •  GBP / BGN 2.1710
 •  CHF / BGN 1.8245
 • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
 • Времето:  София 10°C

Учители и медицински сестри – най-търсените професии у нас след 15 години

Учители и медицински сестри – най-търсените професии у нас след 15 години

/КРОСС/ До 15 години най-търсените професии в България ще са медицински сестри и акушерки, както и учители по общообразователна подготовка за среден и начален етап на образование. Това сочи средносрочната и дългосрочна прогноза за пазара на труда в България, изготвена от изследователски екип, обяви доц. д-р Ралица Ганева на форум днес в София.

По думите на експерта, въпреки демографската криза и проблемите с раждаемостта, ако България внедри образователните политики, които са стандарт в Европа, ще има все по-нарастваща нужда от учители.
„Учителят ще остане много важен на пазара на труда поне следващите 15 години", заяви доц. Ганева. През 2024 г. в образованието се очаква да бъдат заети 204 хил. души, от тях половината ще са над 50 години, а 80% ще са жени.

С намаляващо търсене ще бъдат продавачите заради намаляването на сектор търговия, което от една страна се дължи на демографията, а от друга - на преструктурирането на икономиката. Все по-малко ще се търсят сервитьори, бармани и готвачи.

В средносрочен план се очертава, че професиите, изискващи по-ниска квалификация, ще намаляват, а тези със специфична квалификация ще стават все по-важни на пазара на труда, обобщиха експертите.
Значително нарастване на заетите се очаква да има и в държавното управление, като водещите професии там ще са административни и приложни специалисти.

Все повече ще се задълбочават регионалните дисбаланси на пазара на труда, ще се увеличи делът и на работниците над 55 години. Очаква се към 2034 г. най-нисък брой заети да има в Северна България - Видин, Монтана и Силистра.

Най-много хора със завършено висше образование ще се търсят в София, Пловдив и Варна, със средно и основно - в София, Пловдив и Бургас. Всеки четвърти през 2024 г. ще работи в преработващата промишленост.
След 2020 г. влиянието на негативните демографски процеси ще доведе до намаление на заетостта, като за периода от 2020 до 2034 г. спадът в заетостта ще бъде около 6%, каза социалният министър Бисер Петков по време на форума.

реклама
ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
 • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
  БЪЛГАРИЯ
  ИКОНОМИКА
  ПОЛИТИКА
 • ОПЦИИ
  Запази Принтирай
  СПОДЕЛИ
  Twitter Facebook Svejo
  Вземи кратка връзка към тази страница

  копирайте маркирания текст

 • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2020 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.