• 16 Апр 2024 |
  •  USD / BGN 1.8354
  •  GBP / BGN 2.2901
  •  CHF / BGN 2.0111
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 19°C

Google обясни защо показва Тръмп при търсене на "идиот"

Google обясни защо показва Тръмп при търсене на "идиот"

/КРОСС/ Изпълнителният директор на Google Сундар Пичай се яви на изслушване в американския Конгрес заради обвинения, че търсачката на компанията показва избирателно някои резултати. Сред тях са по-ниски позиции за консервативни медии и дори обвинения, че търсачката показва снимка на президента Доналд Тръмп при търсене с думата "идиот", съобщава BusisnessInsider.Пичай дава доста дълъг отговор, който звучи объркващо. Накратко, той казва, че търсачката постоянно копира милиарди уебстраници в индекса си и ги категоризира на базата на над 200 различни признака. След това системата сравнява своя резултат с външни оценители, които преценяват дали категориите са спазени. Сред категориите има критерии като популярност, актуалност и дори как хората използват дадената страница.
"През миналата година сме обработили над 3 трилиона търсения. Всеки ден 15% от търсенията в Google са неща, които никога не са били търсени преди. Не се месим ръчно в нито един резултат на търсачката", допълва Пичай.
Не всички конгресмени от съдебната комисия на Конгреса приеха отговора. Няколко от републиканците смятат, че в културата на Google е вплетена политическа пристрастност и това влияе на работата на компанията и на резултатите на нейната търсачка.

Републиканецът Стив Чабот дава за пример, че е трябвало да търси чак на трета и четвърта страница положително отразяване на закон, който е бил представен миналата година. "Знам поведението на Google, ще кажете, че алгоритъмът така е преценил, но не съм сигурен, че вярвам на това", коментира Чабот.

Общо изслушването продължи около три часа и половина. През това време Пичай трябваше да отговаря на странни въпроси и обвинения, включително действия на внуците на републиканеца Стив Кинг с iPhone, на което шефът на Google отговори, че това е телефон на друга компания.

Пичай избягва да коментира темата за Китай и плановете на Google в страната, включително цензурирана версия на търсачката. Той обяви, че в момента не се водят дискусии за пускането на търсачка в Китай, но признава, че са водени вътрешни действия по проекта, но те били ограничени.

Като цяло повечето въпроси са били най-вече за обвиненията, че търсачката ограничава консервативните сайтове и медии. На тях Пичай отговаря почти еднакво, че това се определя от алгоритмите и на базата на активността на потребителите.

 

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.