• 20 Апр 2024 |
  •  USD / BGN 1.8359
  •  GBP / BGN 2.2843
  •  CHF / BGN 2.0205
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 14°C

Европейски градове, които никога не сте си помисляли да посетите

Европейски градове, които никога не сте си помисляли да посетите

/КРОСС/ Бергамо, Италия

Като цяло игнорирано от пътешествениците заради близкото до него Милано, Бергамо е "най-добрият град на хълм" в Ломбардия, твърди Джанет Грифитс, а неговата Piazza Vecchia е "една от най-красивите" в Италия.

Журналистът Шон Уилямс също е фен на градчето: "Това е очарователен ограден град с красиви малки извиващи се улички, където можете да си вземете сладолед, и е перфектна отправна точка, от която да изследвате природата на Ломбардия и италианските езера. Градът и околната област са невероятно романтични и направо са създадени за кратка пролетна почивка." 

Витория-Гастейс, Испания

Засенчена от по-лъскавите си събратя Билбао и Сан Себастиан, Витория-Гастейс е забравената перла в короната на страната на баските, твърди Тим Пози.

Той допълва: "От ранна утрин до полунощ, атмосферата по централните площади и претъпканите с барове странични улички е невероятно празнична. Усещането е познато, средиземноморско - за хора, които се разхождат, клюкарстват, държат в ръка чаши с вино, докато старите хора играят на карти, а децата се забавляват по стъпалата на достопочтени църкви."

Има респектиращи дворци от XV и XVI век и красиви къщи от Бел Епок с тесни фасади, на които да се възхитите, пинчос, които да похапвате, и художествени галерии и музеи, които да разгледате, като най-важна е катедралата "Санта Мария" от XIII век.

Тавира, Португалия

За да усетите как е изглеждал Алгарве преди масовия туризъм, посетете Тавира, казва Хелън Пикълс.

"Разположен край река Гилао, той излъчва автентичен португалски чар," допълва тя. "Големите хотели са малко на брой, но църквите са много, водите изобилстват от рибарски лодки, и всички имат време за разходки. Можете да видите слоеве от историята, от финикийски разкопки през идекорирани с ислямски мотиви портали до ренесансови и барокови орнаменти. От всичко обаче най-много впечатляват цветовете: заслепяващо бели стени, блестящи плочки азулехо, яркочервени керемиди.

"Изкачвах се по калдъръмените улици до кулите на руините на замъка и гледах надолунад вълните към триъгълните покриви, остриетата на дантелено-бели капаци на комини, и елегантните куполи и кули на 22-те църкви в града. Реката се влива в лагуната Риа Формоза, богат природен резерват, край който има дълга 13 км ивица от златен пясък."

Осиек, Хърватия

Ryanair добавиха относително слабоизвестния хърватски град Осиек към картата си с маршрути миналата година. Ейдриън Бридж го описва като "град с малобройно население (114 000 души), живописно разположен на река Драва. Сред представляващите интерес места са укрепеният център (Tvrda), датиращ от XVIII век, великолепната нео-готическа църква на св. Петър и св. Павел, и величествената Europska Avenija, по която можете да видите някои отлични примери за архитектурата от Ар Нуво, популярна в тази част на света в края на XIX век."

Туристите могат да обмислят и дневни пътешествия на север към безупречно запазеното традиционно селце Каранац; на запад до фермата за жребци Дяково, в която се отглеждат световноизвестните коне от породата липицанер; или на юг до Вуковар, градът на Дунав, който се превърна в символ на югославските войни.

Иначе, за да усетите хърватския бряг на Далмация без тълпи, насочете се на север към ограденото пристанище Задар.

Скопие, Македония

С големите си турски бани, плетеница от калдъръмени улици и изпълнени с атмосфера пазари за храни, Скопие е много различен източноевропейски град, твърди Сара Еванс. 

Умеа, Швеция

Градът е миналогодишна Европейска столица на културата, но все още остава слабоизвестен сред туристите. Той е разположен в спокойна местност край река и е бивш дом на Стиг Ларшон, автор на "Милениум".

Су Ким от Telegraph Travel пише: "Това е отлична отправна точка за обиколки на открито - от каране на каяк из архипелага Кваркен, до пътувания със снегомобил и кучешки шейни през зимата." Другите забележителности включват лагерите на сами, най-северния местен народ на Европа, парк със скулптури на открито, и развиваща се висша кухня. 

Тревизо, Италия

Непретенциозните полети до Венеция често кацат в Тревизо, разположено на около 30 км разстояние. Има обаче сериозна причина да отложите продължаването нататък, счита Лий Лангли.

Той допълва: "Центърът на Тревизо е малък заграден град със средновековни порти, тесни, калдъръмени улички с аркади от розово-червени тухли и камъни, които се извиват като пресъхнали водни русла – и някои от тях наистина някога са били такива. Малки канали преминават през градини с размера на носна кърпичка, плъзгат се под къщите, и се появяват на ъглите на улиците. Бликащи воденични вади, някои от тях с черни водни колела, които някога наистина са се използвали, сега се въртят бавно, изграейки чисто декоративна роля."

Тбилиси, Грузия

Клеър Олфри препоръчва да се насладите на величието на грузинската столица.

Тя пише: "В наши дни неговите красиви постройки в стил Ар нуво и елегантни, традиционни къщи с балкони са нещо, което някои хора биха нарекли износен шик: ако някой град има нужда от сериозно почистване и пребоядисване, Тбилиси определено е такъв. Но вече изникват нови хотели и молове и върви процес на джентрификация в по-историческите квартали. Гледайки категорично към Европа, Тбилиси изглежда като град, който най-после идва на себе си. С други думи, доберете се дотам, преди да са го направили всички останали."

Певицата Кейти Мелуа също е негов почитател - в крайна сметка той е неин дом от детинство. "Той е наситен с история – старият град, с виещите се негови улици, е особено очарователен," коментира тя. "Това е град, който е встрани от утъпканите пътеки. Не са толкова много туристите, които са били там, което го прави още по-достоен за посещение."

Нант, Франция

"Дълго считан за едно от най-добрите места за живеене във Франция, столицата на западна Лоара се е развил от провинциално градче до оживен голям град," разказва Кати Арнолд. Никъде това не личи по-добре от Ил дьо Нант, дълъг 5 км остров сред Лоара, който е превърнат от докове в градско място за забавления.

"Някои сгради са нови, като драматичната Съдебна палата; много от тях са исторически, включително складове, превърнати в кафенета и студиа за художници," допълва тя. "Има и паркове и градини – и някои от най-странните арт-инсталации, които съм виждала." "Нант също така е известен и със своето "art de vivre", като е дом на един от най-добрите симфонични оркестри във Франция и опера, чиито постановки се случват в Theatre Graslin."

Друга недостатъчно популярна алтернатива във Франция е Ннаси, на около 90 минути път с влак от Париж. 

Брегенц, Австрия

Този малък град на бреговете на езерото Констанс е най-прочут със зрелищния си летен музикален фестивал - включващ огромна "плаваща" сцена. Брегенц обаче си заслужава да бъде посетен по всяко време, казва Кати Арнолд, заради "средновековните си улици за разходки, кафенета за отдих, и планината Пфандер за впечатляващи гледки". 

Сион, Швейцария

Друг град, заобиколен от драматична природа, Сион е засенчен от два скалисти високи връха, отгоре на които стоят два замъка, и огромната височина на Бернските Алпи.

Ейдриан Удфорд от Telegraph Travel допълва: "Дори и с население само 30 000 души, Сион все още живее като столица, разполагайки с елегантно кметство, евтини музеи и средновековни църкви и кафе-култура, която може да засрами Средиземноморието."

Сеговия, Испания

"Отидете в Сеговия за поразителни гледки на римска архитектура," съветва Мери Биърд.

"Огромния акведукт, изграден в края на I век, върху поредица от двуетажни арки, високи почти 30 метра, все още е в центъра на съвременния град, като доминира централния площад. Няма много други римски неща, които да видите, но Сеговия е включен в списъка с историческо и културно наследство на ЮНЕСКО, не само заради акведукта, но и заради средновековната си архитектура - от двореца и катедралата до манастирите и таверните."

Гимараеш, Португалия

"Ако някой град може да бъде описан като очарователен, това е Гимараеш," казва Тим Пози за португалската бивша столица. "Пешеходният му център е плетеница от извиващи се калдъръмени улици с простряно над тях пране, разкрасени от малки барове и симпатични кафенета. Тези улички водят до красиви площади, които приятно изненадват с всякакви не-квадратни форми, а малките, особени магазинчета са истинско откритие."

Любек, Германия

Летището Любек край Хамбург основно се използва от пътници, пътуващи до големия германски град. Като се има предвид, че самият град Любек е много по-близо - и е включен в списъка с природно и историческо наследство на ЮНЕСКО, понякога описван като “Венеция на Балтика”, това е донякъде изненадващо.

"Макар и малък – той е на остров, заобиколен от реката Траве – той е с богата история, възвишаващи се църкви, мащабни средновековни сгради и спокойни площади," казва Адам Кенън.

Ник Харисън го описва като "спяща красавица, доминирала северноевропейската търговия през Средните векове, устояла на обсада от Хитлер през 1932 и родно място на трима нобелисти."

Вроцлав, Полша

Обикновено засенчен от Краков, може би защото името му е труднопроизносимо ("Всъщност е звучи по-скоро като "вротсуаф"), но това може да се промени догодина, когато градът ще е Европейска столица на културата (наравно със Сан Себастиан в Испания). Той изобилства от красиви сгради и културни забележителности, от "Остров Тумски" - "Катедралния остров" - до "Ринек", древния му пазарен площад, с изглед към прекрасната сграда на кметството, строена през XIV в.

Пловдив, България

Ето какво разказва за Пловдив Робърт Нърдън, бивш жител на града, който убеждава повечето си познати да го посетят:

"Пловдивчаните се самоопределят като "айляци", хора, живеещи спокойно," казва той. "Има спокойна увереност в тях, докато бродят по дългата близо два километра пешеходна главна улица, където почти всеки магазин продава неща за украса на женските форми – не че красивите пловдивчанки имат нужда от особена помощ.

"Най-интересен е Старият град, който е разположен върху три хълма. Има тракийски и гръцки развалини наравно с римските такива - и те на свой ред са разположени до 400 наскоро възстановени възрожденски къщи с дървена конструкция, строени през XIX в. от зараждащата се класа на български търговци, които в крайна сметка участват в борбата срещу турците." 

Триест, Италия

Италианското пристанище Триест прелива от живот, има интересна история и служи за вероятно най-доброто място за кафе в страната, по думите на Хелън Пикълс.

"За да откриете тайната на щастливия живот, насочете се към Триест, италианското пристанище, разположено до границата със Словения," допълва тя. "Жителите на Триест се радват на живота със страст, която е осезаема и заразна, ако съдим по разговорите вечер пред чашка апетирит. При дори и само лек намек за слънце, триестци поемат към съседното морско крайбрежие Баркола - дори и през ноември, и въпреки че там има повече бетон, отколкото условия за морски туризъм.

"Безспорният дух на Триест несъмнено се дължи от това, че той е граничен град, в различни моменти контролиран или окупиран от римляните, Хабсбургите, режимана Мусолини, германците и съюзническите сили, за да бъде върнат накрая на Италия през 1954. Последицата от това е възхитителна смесица от архитектурни и етнически влияния. В рамките на 15 минути попаднах на сръбска православна, гръцка православна и хелветска евангелистка църкви, а синагогата в града е сред най-големите в Европа."

Архус, Дания

Вторият по големина град в Дания е като цяло игнориран в полза на Копенхаген. Което е незаслужено, коментира Ник Харисън.

"Той намира перфектния баланс между история и иновации," пише той. "От върха на 95-метровата камбанария на красивата църква от XII век Domkirke мога да видя шпица на Богородичната църква от XV век, под която са останките от най-старата каменна църква в Скандинавия. Но като част от същия изглед не мога да пропусна и яркия покрив с цветовете на дъгата на музея за съвременно изкуство ARoS." 

Брага, Португалия

Футболните фенове може да са чували за този град и преди - там се намира един от най-поразителните стадиони в света, издълбан в гигантска скала. Там ще откриете и най-старата португалска катедрала, богата история от римски времена, оживени кафенета и кухня, която е сред най-добрите в страната. 

Егер, Унгария

На по-малко от 150 км от Будапеща, Егер присъства в доста малко туристически маршрути. Той е град на тесни, изобилстващи от кафенета улици, с най-красивата барокова църква в Унгария и забележително 14-странно минаре, от което се открива прекрасна гледка. Героят на Егер е Добо, войник от XVI век, чийто саркофаг бива посещаван от поклонници със същата тържественост, с която е удостоен мавзолеят на Ленин на Червения площад. 

Марибор, Словения

Столицата на Словения - Любляна, не е сред най-посещаваните от туристи, но дори още по-малко от тях стигат до Марибор, който беше Европейска столица на културата през 2012. Ноември обаче може и да не е сред най-добрите моменти да го посетите.

"Твърди се, че има само един месец в годината, когато не би трябвало да посещавате Марибор," казва Антъни Гарднър. "В средата на зимата там има ски от световна класа; през пролетта там е карнавалът Kurent, където изобилстват странни митологични фигури, и който се случва в близкия Птуй; през лятото кварталът край реката е превзет от музиканти и улични изпълнители; през есента околните винопроизводители празнуват реколтата. Ноември се счита за твърде мрачен, за да си заслужава да идвате."

Може би просто изчакайте до следващия месец... 

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.