• 20 Апр 2024 |
  •  USD / BGN 1.8359
  •  GBP / BGN 2.2843
  •  CHF / BGN 2.0205
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 14°C

Пожарите на Канарските острови се виждат от Космоса

 Пожарите на Канарските острови се виждат от Космоса

/КРОСС/ Уникални снимки от Космоса показват мащаба на огромните пожари, обхванали остров Гран Канария. Фотографиите са на двата сателита "Сентинел-2", част от програмата "Коперник" на Европейската космическа агенция, които обикалят около Земята на височина 780 км.
От детайлните снимки се придобива представа за сложния терен, погълнат от огнените стихии. Ясно се виждат няколкото дълги фронта на пожарите, както и димът, отнесен на стотици километри от бурните ветрове в района.

Над 100 квадратни километра от горските масиви на остров Гран Канария вече са изпепелени. 50-метровите пламъци са достигнали и резервата "Тамадаба", считан за "белите дробове" на архипелага. Огънят в някои райони е извън контрол и единствено стихването на вятъра и евентуални валежи биха помогнали за неговото овладяване, смятат експерти.

Екоактивисти вече посочиха, че дори и човек да е драснал клечката първоначално, то косвен виновник за разрастването на стихията е глобалното затопляне. Ветровете и високите температури в района формират ново опасно явление, наречено "огнена буря".

Засега пострадали хора няма, евакуирани са над 9000, като техният брой може да се увеличи. Туристическите зони са извън обсега на пожарите.

 

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай

мислещ

Екоактивистите винаги са прави...освен това от глобалното затопляне са по-топли и човешките тела, респ.пръстите на ръцете...по-топли са и кибритените клечки...по-топли са и дърветата...и клоните им...по-топли са и мислите в еко-мозъците...направо са завряли...и се изпаряват ценностно...

20.08.2019 22:02:51

  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.