• 20 Апр 2024 |
  •  USD / BGN 1.8359
  •  GBP / BGN 2.2843
  •  CHF / BGN 2.0205
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 8°C

Напрежението в Гърмен продължава

Напрежението в Гърмен продължава

/КРОСС/Въпреки че в района на Гърмен тази сутрин е спокойно, очаква се напрежението там, след боя, избухнал между българи и роми в събота вечерта, отново да се засили, защото към селото се насочват агитки на футболните клубове Левски и ЦСКА.

Кметът на Гърмен Минка Капитанова е информирала МВР и там има засилено полицейско присъствие.

„Всеки, който се ползва от благата на тази държава, трябва да има отговорности и задължения. Говоря за онези хора, които са си построили жилища на хълма, не плащат данъци. Ползват си само правата, а не споделят никаква отговорност", заяви пред Нова телевизия Димитър Ангелов-Дучето.

Очаква се да се появят и представители на рокерската общност.

Вече започна и протестът на хората. Те настояват да се реши проблемът с ромите и незаконните им постройки.
Те са категорични, че протестът им не е политически и са гневни на тези тълкования.

Същевременно в Гърмен вървят подозрения, че част от ромите, които създадоха проблема в събота вечерта, са се евакуирали, за да не създават напрежение.  „Проблемът е от години", заявява пред Нова телевизия Стоян, който е участник в събитията в събота. „Ако държавата не оправи нещата, взимаме ги в наши ръце", допълва той.

Пред БНР Капитанова обясни защо до момента не се е стигнало до събарянето на незаконните постройки в квартал "Кремиковци" в Гърмен, където живее основно ромско население:

Заповедите, които са издадени за събаряне на незаконните постройки, са издадени от ДНСК, респективно РНСК - Благоевград трябва да извърши събарянето. Но е имало обжалване в Административния съд, Върховния административен съд. Още нещо, което спира събарянето, е, че за да се събори единственото жилище на лицето, което пребивава в тази къща или колиба, трябва да се осигури от общинска администрация и социални грижи място, където да живее. А ние нямаме общински жилища.

Минка Капитанова се надява част от проблемите да бъдат решени на срещата с областния управител в Благоевград. Утре ще има и извънредно заседание на Общинския съвет в Гърмен.

 

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.