• 16 Апр 2024 |
  •  USD / BGN 1.8387
  •  GBP / BGN 2.2891
  •  CHF / BGN 2.0138
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 25°C

Премиерът на Гърция: ЕС ни третира като паркинг за мигранти

Премиерът на Гърция: ЕС ни третира като паркинг за мигранти

/КРОСС/ Премиерът на Гърция обвини днес Европейския съюз, че третира страните на външните граници на организацията като удобни места за паркиране на мигранти, предаде АФП, позовавайки се на негово интервю.

Кириакос Мицотакис каза през германския в. „Ханделсблат“, че ЕС „игнорира проблема“ с растящия брой мигранти в Гърция.

Около 1350 души пристигнаха на гръцките егейски острови между петък и понеделник, сочат данните на гръцката брегова охрана. Те се добавят към над 32 000 души, които вече живеят в мизерни условия на Лесбос, Самос, Лерос, Хиос и Кос, където центровете имат общ капацитет за настаняване на 6200 души.

„Не може да продължава така. Европа гледа на страните на пристигане, като Гърция, като на удобен паркинг за бежанци и мигранти. Това европейска солидарност ли е? Не! Не мога повече да приемам това“, казва Мицотакис, който стана премиер през юли.

Той отправи критики и към Турция, като каза, че президентът Реджеп Ердоган се „опитва да използва миграцията като лост за натиск над Европа и постигане на отстъпки“.

В началото на ноември Ердоган каза, че ще „отвори портата“ за милиони бежанци, държани в лагери в Турция, ако ЕС критикува неговата офанзива в държаните от кюрдите райони в Северна Сирия. Това бе поредната заплаха от серията подобни.

„Честно казах на президента Ердоган, че не може да злоупотребява с мигрантите и бежанците като инструмент, ако иска да има добросъседски отношения с Гърция“, казва Мицотакис в интервюто.

В началото на октомври той обяви, че до края на декември 20 000 души ще бъдат преместени от островите в континенталната част на Гърция, за да се облекчи състоянието на препълнените лагери.

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.