• 28 Март 2024 |
  •  USD / BGN 1.8091
  •  GBP / BGN 2.2873
  •  CHF / BGN 2.0027
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 17°C

Майк Помпео обеща подкрепа на Гърция и договори засилване на американското военно присъствие в страната

Майк Помпео обеща подкрепа на Гърция и договори засилване на американското военно присъствие в страната

/КРОСС/ Държавният секретар на САЩ по време на своето посещение в Атина подписа разширено споразумение за отбрана с Гърция и подкрепи позицията на Гърция срещу продължаващите провокации на Турция в Източното Средиземноморие, описвайки незаконните сондажни дейности в изключителната икономическа зона (ИИЗ) на Кипър като „неприемливи", информияра "Фокус".
„Казахме на турците, че незаконното сондиране е неприемливо и ще продължим да предприемаме дипломатически действия, за да сме сигурни, че както правим винаги, щe гарантираме, че се осъществява само законна дейност", каза Помпео по време на съвместна пресконференция с гръцкия външен министър Никос Дендиас.
„Искаме да гарантираме, че (приетите от международната общност) правила уреждат проучвателните дейности за енергийните ресурси на Средиземно море и никоя държава не може да държи Европа като заложник", добави той.
По-рано в събота гръцкият премиер Кириакос Мицотакис също помоли Помпео за подкрепа в отношенията с Турция, като отбеляза, че последните стъпки на Анкара в региона са „грубо нарушение на суверенните права на Кипър".
Дендиас и Помпео подписаха протокол за изменение на Споразумението за взаимно сътрудничество в областта на отбраната между двете страни, което се отнася до използването на база Суда (на остров Крит) и въздушните бази Стефановикеио и Лариса в Централна Гърция и пристанището Александруполис. И двамата министри подчертаха важността на Споразумението за насърчаване на стабилността в региона, докато Помпео посочи, че тя не е свързана с дейностите на Турция.
Майк Помпео заяви, че Гърция е важна за стратегическата стабилност в Европа и Източното Средиземноморие, докато Дендиас изтъкна, че страната му се завръща на международната сцена като стълб на стабилността в по-широкия регион след кризата. И двамата потвърдиха, че започва нова ера в двустранното сътрудничество.
„Имаме нов ден в отношенията между нашите две страни и нашия ангажимент към демокрацията и се надяваме, че Гърция ще бъде стратегически партньор в Европа и Източното Средиземноморие", каза Помпео и добави, че САЩ искат да станат съюзник на Гърция в повече области като енергетиката например.
„Стратегическото надграждане на сътрудничеството със САЩ е гаранция за сигурност, стабилност,развитие и просперитет", заяви Дендиас и добави, че сътрудничеството между двете страни се разширява и в други области като икономика, търговия, енергетика, инвестиции, борба с тероризма и други.
Дендиас и Помпео на пресконференция след срещата си, в допълнение към обсъждането на значението на споразумението, в отговор на журналистически въпроси засегнаха и дейностите на Турция в Егейско море, като Дендиас заяви, че с "незаконните сондажни дейности се нарушава международното право. "
„Разбираме рисковете, знаем за тази активност и работим, за да избегнем милитаризацията на този въпрос и ескалация (на напрежението). Трябва да постигнем взаимно приемливи резултати. Не можем да позволим на никого да извършва незаконни сондажни дейности. Това не може да бъде позволено,"заяви държавният секретар на САЩ.
Премиерът на Гърция Кириакос Мицотакис прие в събота държавния секретар на САЩ Майк Помпео в имението Максимос.
Приветствайки Помпео, Мицотакис поиска помощта на САЩ в справянето с турските провокации срещу Кипър и Гърция. "Последните дейности на Турция нарушават правата и суверенитета на Кипър", заяви гръцкият премиер и добави, че САЩ са заинтересовани от региона и единственото, което Кипър иска, е спазването на международното право.
Мицотакис се позова на крайната реторика на Анкара, отбелязвайки, че активността на Турция не съответства на международното право и на добросъседските отношения.
По отношение на сътрудничеството в сектора на отбраната Мицотакис отбеляза, че то може да бъде взаимно полезно, особено за стабилността и безопасността в района.
Той също така говори за интереса на американските компании за инвестиции в Гърция, като посочи инвестициите на Pfizzer, Cisco, Onyx в корабостроителниците в Сирос и косвено EXXON, който се интересува от съвместни предприятия в изследванията на въглеводородите в района на остров Крит. Гръцкият премиер отбеляза и сътрудничеството в областта на туризма, както и стипендиите за гръцки студенти, програмите за обмен и „премахването" на визите за гръцките граждани.
Мицотакис добави още, че е на лице сътрудничество и в енергийния сектор , особено с доставките на втечнен газ и проучванията за въглеводороди.
Министърът на отбраната на Гърция Никос Панайотопулос посрещна в събота в казармите "Папагу" в Атина държавния секретар на САЩ Майк Помпео.
Според съобщение на Министерството на отбраната желанието на Гърция и САЩ за по-нататъшно укрепване на сътрудничеството в секторите на отбраната и сигурността бе потвърдено отново на срещата между двамата. Успоредно с това те подчертаха желанието си за засилване на двустранното сътрудничество за насърчаване на сигурността и стабилността в Източното Средиземноморие, както и за ефективно справяне със зачестилите напоследък провокации и заплахи в региона.
Освен това двамата министри обсъдиха перспективите и възможностите, създадени от новото гръцко-американско споразумение за задълбочаване на двустранното сътрудничество в отбранителния сектор с акцент върху ролята и перспективите за развитие на гръцката отбранителна промишленост и инвестициите на САЩ в инфраструктурата с цел този проект да бъде от полза и за националната икономика.
Панайотопулос, според съобщението, е обърнал специално внимание на гръцките инициативи за развитие на тристранни форми на регионално сътрудничество в областта на отбраната със страни от района с цел сигурността, стабилността и просперитета в тази част от света.
В реч по-късно в събота в Културния център на Фондация „Ставрос Ниархос" Помпео заяви, че гръцката демокрация се е оказала „изключително устойчива" и изрази надежда икономиката на страната да се съвземе бързо.
Като похвали страната за намаляване на бюрокрацията, за подпомагане на чуждестранния бизнес, Помпео също изрази опасения относно китайските инвестиции в Гърция, като заяви, че има доверие в гръцкото правителство да знае кога и дали да приеме китайски инвестиции.
След речта си в Културния център на фондацията „Ставрос Ниархос", Помпео също защити подхода на администрацията на Тръмп към Украйна, който е в центъра на разследването за импийчмънт. Попитан за разследването, Помпео го определи като „глупава игра на гоненица", която „не е полезна".
Митинг в центъра на Атина от подкрепяния от Комунистическата партия профсъюз "ПАМЕ", който се противопоставяше на използването на бази в Гърция от американските войски беше белязан от изолирано насилие от страна на демонстранти, изгорили американско знаме и хвърлили боя върху статуята на покойния президент Хари Труман в близост до центъра на града.

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.