• 19 Апр 2024 |
  •  USD / BGN 1.8359
  •  GBP / BGN 2.2843
  •  CHF / BGN 2.0205
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 10°C

Джоузеф Стиглиц: Как бих гласувал на гръцкия референдум

Джоузеф Стиглиц: Как бих гласувал на гръцкия референдум

/КРОСС/ Джоузеф Стиглиц, носител на Нобелова награда за икономика и професор в Columbia University, за TheGuardian.com

Отстрани, това кресчендо от препирни и хапливост в Европа вероятно изглежда като неизбежен резултат от горчивия финален етап от игра на шах между Гърция и нейните кредитори. Всъщност, европейските лидери най-накрая започват да разкриват истинската същност на продължителния дългов дебат и отговорът не е приятен: става въпрос преди всичко за власт и демокрация, а не за пари и икономика.

Разбира се, икономиката зад програмата, която „Тройката" (ЕЦБ, МВФ и ЕК) пробута на Гърция преди 5 години, е бездънна и доведе до 25% спад в БВП на страната. Не се сещам някога да е имало депресия, която да е била толкова умишлена и с толкова катастрофални последици - нивото на младежката безработица в Гърция в момента надвишава 60%.
Плашещо е, че „Тройката" отказа да поеме отговорност за цялата ситуация или да признае колко лоши са били нейните прогнози и модели. Но дори по-изненадващо е, че европейските лидери не са си взели поука. „Тройката" все още изисква от Гърция да натрупа бюджетен излишък от 3,5% до 2018 година (с изключение на лихвените плащания).
Икономисти от цял свят заклеймиха тази цел като наказание, защото стремежът към нея неизбежно би довел до дори по-сериозен икономически срив. Наистина, дори дългът на Гърция да бъде преструктуриран отвъд представите ни за възможното, страната ще остане в състояние на депресия, ако гръцките гласоподаватели приемат условията на „Тройката" на внезапния референдум, който ще се проведе тази седмица.
Що се отнася до превръщането на огромния дефицит в излишък, малко са държавите, постигнали толкова, колкото Гърция през последните 5 години. И въпреки че човешкото страдание представлява твърде висока цена, скорошните предложения на гръцкото правителство демонстрираха значителен стремеж към удовлетворяване изискванията на кредиторите.
Трябва да сме наясно: една нищожна част от сумата, отпусната на Гърция, всъщност достигна до страната. Парите бяха използвани за погасяване дълговете към частни кредитори - включително към германски и френски банки. Гърция не получи нищо повече от трохи, но се наложи да плати висока цена, за да запази банковите системи на тези държави. Международният валутен фонд и останалите „официални" кредитори нямат нужда от парите, които изискват. В случай на сценарии от типа „просто бизнес", получената сума отново би била отпусната на Гърция.
Но, както казах, парите нямат нищо общо. Става въпрос за употребата на „крайни срокове", за да бъде принудена Гърция да се пречупи и да приеме неприемливото - не само режим на строги икономии, но и други регресивни и наказателни политики.
Но защо Европа би сторила това? Защо лидерите от Европейския съюз се съпротивляват на референдума и отказват да удължат срока с поне още няколко дни, за да може Гърция да върне дължимата сума на Международния валутен фонд? Не е ли демокрацията основен европейски принцип?
През януари гръцките граждани гласуваха за правителство, отдадено на прекратяването на режима на строги икономии. Ако Сириза просто изпълняваше предизборните си обещания, отдавна щеше да е отхвърлила предложението. Но партията искаше да даде на Гърция шанс да изрази становището по този тъй критичен за бъдещото добруване на страната проблем.
Загрижеността за публичната легитимност е несъвместима с политиките на Еврозоната, която никога не е била особено демократичен проект. Повечето от правителствата, които членуват в нея, не потърсиха одобрението на своите народи, преди да поднесат на тепсия паричната си суверенност на Европейската централна банка. Когато шведското правителство го стори, Швеция каза „не". Гражданите й разбираха, че безработицата би скочила, ако финансовата политика на страната е диктувана от ЕЦБ, чиято единствена грижа е инфлацията (вниманието към финансовата стабилност би било крайно недостатъчно). Икономиката щеше да страда, защото икономическият модел, върху който е изградена Еврозоната, е основан на властови отношения, които ощетяват работниците.
Достатъчно ясно е, че това, на което сме свидетели в момента, 16 години след като Еврозоната даде началото на тези отношения, е антитеза на демокрацията: много европейски лидери искат да видят гибелта на лявото правителство на премиера Ципрас. Все пак никак не е удобно в Гърция да има управляващи, които се противопоставят на политиките, подпомогнали неравенството в толкова много развити държави и толкова отдадени на това, да поемат юздите на необузданата власт на парите. Изглежда Еврозоната вярва, че рано или късно ще успее да свали гръцкото правителство, насилвайки го да приеме споразумение, което противоречи на предизборните му обещания.
Трудно е да посъветваме Гърция как да гласува на 5-ти юли. Нито една от алтернативите - приемане или отхвърляне условията на „Тройката" - няма да бъде лесна. И двете носят големи рискове. Положителният вот би означавал почти безкрайна депресия. Може би една изтощена държава, - продала всичките си активи и загубила всичките си умни млади хора в резултат на емиграция, - най-накрая би получила опрощение на дълга; може би след като се свие до среднодоходна икономика, Гърция най-после ще може да получи съдействие от Световната банка. Всичко това може да се случи в следващото десетилетие, или в по-следващото.
В случай на отрицателен вот, пред Гърция - с нейните древни традиции в демокрацията - поне ще се отвори възможността да вземе съдбата си в свои ръце. Гърците може да получат шанса сами да градят бъдещето, което - макар и не толкова блестящо, колкото в миналото - би било изпълнено с много повече надежда от безскрупулните мъчения на настоящето.
Аз знам как бих гласувал. 

Източник: Мениджър

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай

okowa

Здравейте, Това е да се информира широката общественост, че г-жа Grace Okowa, частен заем заемодателят има отвори финансова възможност за всеки, който се нуждае от никаква финансова помощ. Ние даваме заем при 2% лихва за физически лица, фирми и компании по ясен и разбираем срокове и условия. свържете се с нас днес, по електронна поща на адрес: (embassyloanfirm@ gmail. com)

05.10.2015 16:49:23

Анонимен

Български народе, събоди се ! Не е виновен Ципрас, а крадливите правителства, които са взимали заемите и банките, които са ги давали за да заробят гръцкия нарад! И нас ни чака същото с продажниците, които ни управлявят 25 години !!!!!!!!!

03.07.2015 10:43:06

Ай

Ясна е идеята - една тотално дясна Европа, Европа доминирана не от политиците, а от банките. Европа от времето на Зола - експлоатирани работници, тънещи в лукс господари и самодоволни лихвари...

03.07.2015 08:04:59

Анонимен

"Най-накрая би получила опрощение на дълга;" За какво опрощение говорим? Гърция да иска опрощение - да не би Гърция да е страна победена в бойни действия, война? Или да е жертва на природен катаклизъм, разрушил икономиката и? Да вярно жертва е, но на собственотото си нежелание да се промени. И моля, моля нека това не се представя като демократиност и традииции. Нека не използваме сериозни думи като ги лишаваме от смисъл.

03.07.2015 00:27:41

Анонимен

Е господа лобисти учете се! Това се казва резултат от гръцко лобиране. Нека да разгледаме малко по просто ситуацията. Значи на мен ми трябват пари. Знам кой може да ми даде и избирам някой......като е нормално да избера някой на който лихвите или условията са му по добри. При заеми на държави не съм сигурен дали е тоано така. НО да продължим. Значи ОТИВАМ ДОБРОВОЛНО АЗ да взема заема и виждам какви са условията. Подписвам.Дават ми парите. Плащам няколко вноски, но установявам, че ми трябват още пари защото така съм се организирал, че не ми стигат или искам още нещо за което нямам пари. Добре отивам пак до банката и хоп нов кредит. Така до един момент в който се оказва, че онова което получавам трябва да платя на кредиторите си, че дори и онова което предстои да получа. Логично е да си зададете въпроса защо кредиторите не са преценили това? Нали? Правилно. Но също така трябва и да попитате защо аз не съм си водил сметки за това какво мога да плащам и да спра преди това да искам заеми?Защо не съм спрял да искам повече неща след като нямам пари или защо не съм се организирал така, че да ми стигат тези пари които получавам. А в статията само за това колко щели да страдат хората, че трябвало да изпълняват условия. От край време е ясно, че парите те правят зависим и ако гърците не са го знаели или по-скоро са си траели......това си е техен проблем. Сега господа бъдете така добри и стига с тоя плач и ангажименти на видни личности за тези страдания. И ние страдаме, но като знаем, че сами сме си виновни за страданията си мълчим и извличаме поуки. Съчувстваме Ви, но не можем да се съгласим с прочуствените думи на видни личности и прехвърлянето на вината на тези при които сте отишли преди това за да се молите за пари. Всъщност какъвто е министър-преседателя на страната такава е и политиката и. На кривата ракета, космоса и крив. Аре няма нужда. Ципрас ако има капка самоуважение да си подава оставката и да се скрие в миша дупка без да пророни и дума за вуншни виновници (които може и да имат вина, но Ципрас не е човека който да ги обвинява. Никой не го е оторизирал за това.....НАЛИ?)

02.07.2015 23:38:15

Фантата

И аз като Джо бих гласувал. Кой би се отказал от евтино море... :) Иначе, всичко което гърците със сизифов труд ще изнесат в продължение на 20 години ще им се струпа на главите изведнъж. От драма ще стане драхма и ще погледнат с надежда бъдещето. Все пак забавно е да даваш акъл от далеч като знаеш, че твоят джоб е пълен. Добре, че няма нобелове награда за motivational speaker... :D

02.07.2015 20:59:46

Анонимен

Brilqnten analiz.Problema e v lqvoto pravitelstvo na Cipras koito zashtitava dostoinstvoto na naroda si.

02.07.2015 01:08:40

Анонимен

Брилянтна мисъл и неудобна за "мейнстрийма" на нашето време! За съжаление много малко от нашите съвременници могат да я разберат, защото най-мразят да мислят с главите си, а предпочитат да ползват готовите шаблони от масмедиите и другите центрове за промиване на мозъци.

01.07.2015 15:12:44

ruth

Железен анализ! И е добре многознайковците, преди да плещят наляво, надясно глупости, да вникнат в същността на проблема - не парите са проблема на Тройката, а ЛЯВОТО ПРАВИТЕЛСТВО!

01.07.2015 11:10:15

Анонимен

Ама,първо да си върнат парите ,пък след това -да ходят на майната си !

01.07.2015 08:38:30

  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.