• 29 Март 2024 |
  •  USD / BGN 1.8091
  •  GBP / BGN 2.2873
  •  CHF / BGN 2.0027
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 18°C

Гърция каза "Oxi" на кредиторите

Гърция каза "Oxi" на кредиторите

/КРОСС/61.40% от гръцките избиратели гласуваха с Не - Oxi, на предложенията на кредиторите. Разликата между "не" и да" е 23%, резултат, който не беше прогнозиран. До последния момент се твърдеше, че резултатите ще бъдат много близки. Гласували са близо 9 милиона избиратели. Невалидните бюлетини са малко над 5%.

Ликуващите привърженици на Сириза се събраха на площад Синтагма.
Говорителят на гръцкото правителство Гаврил Сакеларидис съобщи, че правителството е готово да започне преговори с чуждите партньори още тази вечер. Правителството отрече, че е обсъждало да въведе резервна валута на еврото.

Повечето европейски лидери призоваха вотът на гръцките граждани да бъде уважен, но тревогата и напрежението витаят осезаемо във въздуха. Първи словашкият финансов министър Петер Казимир предупреди, че гръцкото „не" в резултатите от референдума отварят вратата на Гърция за напускането на еврозоната.
„Кошмарът на архитектите на еврото - че някоя държава може да напусне клуба, изглежда като реалистичен сценарий, след като Гърция гласува с „не" днес", написа в социалната мрежа „Туитър" финансовият министър на Словакия.
Крайна беше и реакцията на германския вицеканцлер Зигмар Габриел, който коментира, че провеждането на преговори с Гърция за нова спасителна програма в създалата се ситуация е трудно за възприемане. Атина беше поздравена единствено от лидера на испанската партия „Подемос", който приветства резултатите от гръцкия референдум като „победа за демокрацията".
Не закъсняха реакциите на европейските институции. Европейската комисия увери, че „уважава вота на гражданите на Гърция". Още в понеделник сутрин обаче председателят на ЕК Жан-Клод Юнкер ще проведе телеконференция с председателя на ЕЦБ Марио Драги и Йерун Дейселблум, председател на Еврогрупата. Последният определи като „изключително печални" за бъдещето на Гърция резултатите от проведения референдум.
Германският канцлер Ангела Меркел ще отлети за Париж в понеделник, за да обсъди с френския държавен глава Франсоа Оланд резултатите от гръцкия референдум. След телефонен разговор между двамата европейски лидери беше отправено предложение за свикването на извънредна среща на върха на държавите от ЕС. „Ситуацията около Гърция ще бъде разгледана на извънредно заседание на Еврогрупата, но ако то не бъде достатъчно, за да бъде прието решение, ще бъде необходимо да се свика и извънредно заседание на Европейския съвет", обясниха в Берлин. Малко по-късно председателят на Европейския съвет Доналд Туск потвърди, че държавите от еврозоната ще проведат извънредна среща на върха във вторник, за да обсъдят последиците от резултатите от гръцкия вот.

В отговор на гръцкия референдум лидерите от еврозоната решиха да обсъдят извънредно ситуацията във вторник.

Председателят на Европейския съвет Доналд Туск обяви, че свиква извънредна среща на върха на 19-те държавни и правителствен ръководители от страните с обща валута. Туск не направи коментар на гръцкото решение на референдума.

Ситуацията стана по-трудна след гръцкия отказ и не е вярно обещанието на премиера Ципрас, че така ще сключи по-добра сделка, каза във видеообръщение председателят на Европейския парламент Мартин Шулц.

Обещанието на финансовия министър, че банките ще отворят утре и пари ще има най-късно във вторник, ми се струва много трудно и опасно, заяви Шулц.

Той призова евролидерите да подготвят хуманитарна помощ за страната.

Пенсионерите, болните и децата в градините не трябва да плащат цената на драматичната ситуация, до която правителството доведе страната си, обяви Шулц.

Председателят на Европейския парламент настоя за смислено предложение от страна на управляващите в Атина още следващите часове.

Няма да чакаме инициативите на гръцките власти, заяви обаче шефът на еврогрупата холандецът Йерун Дейселблум. Той нарече резултата от гласуването "злочест за бъдещето на Гърция" и отбеляза, че за възстановяване гръцката икономика трябват тежки мерки и реформите са неизбежни.

Днешният ден ще премине в консултации за председателя на Еврокомисията Жан-Клод Юнкер. Освен с останалите 18 демократично избрани лидери от еврозоната, той ще обсъди телеконферентно ситуацията с ръководителя на ЕЦБ Марио Драги.

Референдумът в Гърция е кулминация на бавно заформяща се катастрофа, която започна преди повече от десетилетие с присъединяването на страната към валутния съюз на Общността, коментира британският вестник The Times. През 2001 г., когато Гърция стана част от еврозоната, тогавашният премиер Костас Симитис приветства решението, което трябваше "да гарантира за нас по-голяма стабилност и да открие нови хоризонти".
Не всички обаче бяха убедени, че това ще се случи. И както се оказа, резервите са били оправдани. Още тогава президентът на Европейската централна банка предупреди, че Гърция ще трябва да работи усилено, за да подобри показателите на икономиката си и членството й да заработи. Това обаче не се случи.
Както често се случва в Европейския съюз - политиката триумфира над икономиката. Желанието да бъде разширена еврозоната провокира приемането на всички, които искат да се присъединят към валутния съюз, дори и да не са готови, както е в случая с Гърция.

Банките затвориха, отвориха социалните кухни - но гърците празнуват. Европа изживя наистина драматичен ден, коментира германското издание Bild.
Цели 61,31 % от гражданите на Гърция казаха „не" на предложения от ЕК, ЕЦБ и МВФ спасителен план за икономиката на балканската държава. „Това, което се случи тук, е раждането на демокрацията", се чуваше по мегафоните тази вечер в Атина. „Не искаме германизирана Европа. Днес отпразнувахме освобождаването си от робство", обясни гръцка студентка, която участва в спонтанните празненства, последвали края на референдума в неделя.
Сред насъбралото се на площад „Синтагма" мнозинство е и 35-годишен безработен професор. Той също празнува - с дясната си ръка показва знака на победата. „Безработен съм от четири години. Но сега започва по-добро бъдеще без отчаяние. Това, което ЕС направи с нас, не беше помощ, а унижение".
В Гърция празнуват, и празнуват. Но кой ще плаща сметките в понеделник? „Тази нощ това е без значение. Тази нощ сме просто щастливи", отговаря 23-годишна студентка.
Танци по улиците. Погледно отстрани, изглежда, сякаш празнуват собствения си крах. Трябваше ли петгодишната спасителна политика на Брюксел да приключи по този абсурден начин?

Гръцкото „не" е тежък удар за Брюксел, Париж и Берлин, защото засяга не само постигането на споразумение с Гърция, а проекта, наречен Европа, коментира германският телевизионнен канал ZDF.
Вчерашният ден бележи грандиозния провал на европейската спасителна политика. С популизъм и националистическа реторика Цирпас и компания успяха да измъкнат гръцкото „не". Но дори и без него беше ясно, че Европа отдавна се намира в криза, след като финансовият министър на Гърция Янис Варуфакис си позволи да сбърка спасителите с терористи, коментира медията.
Подобен категоричен резултат не бива да бъде игнориран от Европа. Но Брюксел не бива да допуска бъдещето на Европа да бъде зависимо от хаотичната шайка в Атина.

 

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай

СЛАВКО

Това гласуване го възприемам , като поговорката:на гол тумбак-чифте пищови.

06.07.2015 21:10:46

Анонимен

След този резултат проблемът на Гърция от лихварски се превръща в политически и трябва да бъде решаван с политически средства.

06.07.2015 11:25:52

Анонимен

Шайката от престъпни банкови подлоги е в Брюксел, не в Атина. Гърците бяха продадени в робство на финансовия капитал от собствените си корумпирани политици, но сметките на акулите излязоха криви. Докато оялите се до пръсване банкери не повърнат заграбеното, сили като Сириза и Подемос ще поникнат навсякъде.

06.07.2015 09:05:47

  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.