• 20 Апр 2024 |
  •  USD / BGN 1.8359
  •  GBP / BGN 2.2843
  •  CHF / BGN 2.0205
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 10°C

А. Ципрас очаква облекчаване на гръцкия дълг през ноември

А. Ципрас очаква облекчаване на гръцкия дълг през ноември

/КРОСС/ Международните кредитори ще вземат решение за облекчаване на дълга на Гърция през ноември, заяви премиерът Алексис Ципрас и предупреди, че ако той не успее да запази парламентарното си мнозинство, страната може да се изправи пред предсрочни избори. 

В обширно интервю за Радио Sto Konnino Ципрас изрази увереност, че през ноември външните кредитори ще обсъдят и ще вземат решение по важния въпрос за устойчивостта на гръцкия дълг: „Ще имаме облекчаване на дълга през ноември, тъй като Гърция не може да се върне на международните финансови (дългови) пазари с текущото високо ниво на дълга".

Това негово изказване е факт, след като в последно време сякаш се формира нов консенсус сред гръцките основни кредитори. Вместо да се настоява за ново „подстригване" (опрощаване) на номиналния дълг на страната, което среща отпор от редица представители на Еврозоната, в т.ч. Германия, редица експерти (както от Европа, така и от МВФ) вече настояват за други мерки, включващи удължаване на матуритета на гръцките заеми, съществени по-дългосрочни погасителни планове и намаляване на лихвите, като всички това има за цел облекчаване на дълговото бреме на Гърция.

Според гръцкия премиер следващите шест месеца ще бъдат ключови за ЕС и за Еврозоната в частност.

Той отново използва днешната си поява пред гръцката общественост, за да заяви, че решението на кредиторите отпреди време за затваряне на гръцките банки е представлявало акт на отмъщение: „Гръцките банки щяха да колабират, ако бяха сложил край на преговорите, но моят мандат беше да спра разрушаването на Гърция. Никога не съм обещавал на гърците „разходка в парка", отбеляза гръцкият премиер, коментирайки подписаното по-рано този месец споразумение с лидерите от Еврозоната, включващо серия строги мерки на икономии и тежки реформи.

Сделката с кредиторите беше болезнен компромис, но нейният ефект върху икономиката на Гърция е обратим, допълни той. В тази връзка гръцкият премиер подчерта, че неговото правителство няма да прилага допълни мерки над вече договорените с лидерите от Еврозоната. Зная много добре, че ние вече подписахме рамката на споразумението на Среща на върха на Еврозоната на 12 юли. Ние ще изпълним тези ангажименти, независимо дали сме съгласни, или не, но нищо повече от това, заяви Ципрас. 

Въпреки че в своето интервю Ципрас звучеше относително оптимистично, той също така предупреди, че Гърция все още може да бъде принудена да напусне Еврозоната. Рискът от Grexit няма да бъдат премахнат, докато не стигнем до окончателно споразумение по трета спасителна финансова програма и ако не успеем да осигурим намаляване на дълга, отбеляза той. Сценарият Grexit е все още на масата, докато няма опрощаване на дълга, като консерваторите в ЕС все още държат на този сценарий, подчерта Ципрас пред гръцкото радио.

Премиерът също така предупреди, че ако не успее да запази подкрепата на депутатите от своята партия СИРИЗА, Гърция може да бъде изправена пред нови предсрочни избори. Аз съм последният, който желае нови избори, ако ние разполагаме с парламентарно мнозинство. В противен случай обаче ние ще бъдем принудени да отидем на избори, заяви Ципрас. Не може да заявявате, че не сте съгласни с решенията на правителството и в същото време да го подкрепяте в парламента. Това е сюрреализъм на ново ниво, каза той, визирайки бунтуващите се около 30 депутати от СИРИЗА, които гласуваха през предходните седмици срещу новите мерки за икономии и реформи, изисквани от кредиторите на страната като необходимо условие за стартиране на преговори за нов тригодишен спасителен план за Гърция в размер до 86 млрд. евро.

 

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай

Анонимен

ЗА ВИЗАНТИЙЦИТЕ НИКАКВИ ОТСТЪПКИ !ТРЯБВА ДА СИ ПЛАТЯТ ВСИЧКО !

29.07.2015 22:51:26

  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.