• 25 Апр 2024 |
  •  USD / BGN 1.8303
  •  GBP / BGN 2.2757
  •  CHF / BGN 2.0011
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 12°C

Европарламентът отхвърли кандидата за еврокомисар на Франция

Европарламентът отхвърли кандидата за еврокомисар на Франция

/КРОСС/ Членовете на Европейския парламент отхвърлиха френският кандидат за еврокомисар Силви Гулар, нанасяйки удар на президента Еманюел Макрон и на бъдещия председател на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен, предаде "Политико".

Комисиите по вътрешен пазар и по промишленост в Европейския парламент проведоха тайно гласуване и не одобриха номинацията на Гулар за еврокомисар за вътрешния пазар, чието портфолио щеше да включва политиката за промишленост, отбраната и технологиите.

Осемдесет и двама гласуваха против Гулар, а 29 я подкрепиха, един гласува с "въздържал се", съобщиха евродепутати и служители на Европейския парламент.

Това бе второто изслушване на Гулар, бивш евродепутат от либералите. Тя бе питана за твърденията, че е използвала асистент от Европейския парламент за вътрешнополитически дейности, за работата си за американски тинк-танк и за размера на предвиденото за нея портфолио.

Много от критиките дойдоха от Европейска народна партия, а някои евродепутати подозират, че дясноцентристкият блок е искал да си отмъсти на Макрон след провала на кандидатурата на лидера му в ЕП Манфред Вебер за председател на Европейската комисия.

Според други евродепутати обаче за решението са изиграли роля съществени въпроси. "Това не е просто политическа игра, имаше сериозни въпроси за нейния интегритет, някои сериозни въпроси за портфолиото й", каза Кристел Шалдемосе, координатор за комисията по вътрешен пазар за лявоцентристката група Социалисти и демократи. "Не знам какво ще стане сега, Макрон ще трябва да намери нов човек, но в същото време би било разумно, ако Урсула фон дер Лайен обмисли широкото портфолио, защото то бе част от дискусията", допълни тя.

Отхвърлянето на Гулар, която бе подкрепена от либерално-центристката група "Обнови Европа", значи, че по един кандидат на всеки от трите големи блока в ЕП се е провалил в процеса на изслушванията. Румънката Рована Плумб, подкрепена от Социалисти и демократи, и унгареца Ласло Трочани, ползвал се с подкрепата на ЕНП, бяха отхвърлени още преди да стигнат до изслушвания в ресорните комисии от правната комсиия в ЕП заради конфликт на интереси.

 

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.