• 19 Апр 2024 |
  •  USD / BGN 1.8315
  •  GBP / BGN 2.2841
  •  CHF / BGN 2.0155
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 6°C

Връчват литературната награда "Николай Хайтов"

Връчват литературната награда "Николай Хайтов"

/КРОСС/ Днес следобед в Смолян ще бъде връчена националната литературна награда "Николай Хайтов" за 2019 година. Отличие ще получи Владимир Арденски за творбата му "Светлинки в мрака" от трилогията "Първите", която е посветена на учителите, ограмотявали Родопите след Балканската война. Награда се връчва и на Елена Алекова за книгата й "Предел".

Произведенията трябва да отговарят на Хайтовата традиция, да имат ярки художествени качества и да са посветени или свързани с Родопа планина, обясни пред „Хоризонт" Светозар Казанджиев, председател на Дружеството на писателите в Смолян и член на журито. Самият той е носител на наградата за 2008 година.

Тази година в конкурса са участвали 13 автори, които са представили 18 свои творби.

„Николай Хайтов беше гигантски талант. Един от големите писатели на България в съвремието", отбеляза Казанджиев. По думите му всички писатели се трудят еднакво в опит да оставят „своята буква в изречението на българския народ и на България".

Запитан лесно ли е днес да се впишеш в традицията на Хайтов, Казанджиев посочи, че никой не бива да влиза в стъпките на другия.

"Николай Хайтов е Николай Хайтов и затова е неповторим. Но всеки трябва да се съобразява с условията, в които живеем, с атмосферата и с времето. С това, което ни е оставил големият майстор - да бъдем ярки, да бъдем критични, честни, искрени към литературата и към своя народ."

Не бива да смятаме, че литературата е на смъртен одър, само защото живеем в преходен период, смята още Светозар Казанджиев, според когото всяко време носи своите трудни и своите добри страни.

 

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.