• 25 Апр 2024 |
  •  USD / BGN 1.8303
  •  GBP / BGN 2.2757
  •  CHF / BGN 2.0011
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 9°C

Относно „празника” Хелоуин

Относно „празника” Хелоуин

/КРОСС/ През последните години в страната ни се появиха все повече така наречени "празници", които от самото им име се вижда, че нямат нищо общо с традицията и духовността на румънския народ (и българския, бел. прев.). Един от тях е Хелоуин и независимо дали искаме, или не, той придобива все по-голямо присъствие в живота ни, чуваме по радиото, гледаме по телевизията, четем в пресата, че се организират развлечения, срещи, забавления, на децата в училище се говори за това, дори учителите организират за учениците партита на Хелоуин.

Но как се е появил този „празник" и какво означава той?

Името произлиза от английски език, от израза „All Hallows' Even", т.е. нощта преди християнския празник на Всички светии. Вярно е, че християнският празник „Всех святих" се празнува и от Православната църква в първата неделя след Петдесетница, и е отбелязван по същия начин и на Запад до осми век, когато папа Григорий III решава да се премести на първи ноември, но за съжаление, между християнския празник „Всех святих" и днешния Хелоуин няма нищо общо.

Днес Хелоуин означава забавления, зловещи шеги и вицове, а хората, които участват в тях, са облечени като вещици, върколаци, скелети, чудовища от всякакъв вид. Децата от западните страни отиват в техните общности, почукват на вратите на съседите и питат „Trick or Treat?" (Дяволия или почерпка?), този въпрос е поставен като заплаха, ако съответният човек откаже да им даде сладкиши, те ще му направят една дяволия. Всичко това става вечерта на 31 октомври.

Какво се крие зад гърба на тези прояви на Хелоуин?

Първо, трябва да се каже, че този „празник" няма нищо общо с духовността, традициите и вярванията на румънския (и българския, бел. прев.) народ, той има повече общи неща с езическите практики и ритуали, отколкото с православната вяра. Най-големият проблем на този псевдопразник е, че чрез него се изопачават основни идеи на християнството, като култа към починалите и учението за живота след смъртта. Преобличайки се в тези гротескни герои, се внушава идеята, че през нощта на 31 октомври зли духове, призраци се връщат от онзи свят и върлуват сред хората, всявайки сред тях страх и ужас, но тази идея е чужда на Евангелието. От страниците на Свещеното Писание виждаме, че Бог е приготвил специално място както за праведните - рая, така и за грешните - ада. Душите след смъртта и Божия съд не се връщат на земята и това е показано в Притчата за богаташа и бедния Лазар, в която се казва: „а освен това между нас и вас зее голяма пропаст, та ония, които искат да преминат от тук при вас, да не могат, тъй също и от там към нас да не преминават" (Лука. 16: 26). Следователно душите не могат да се движат по своя воля, но остават, според делата им, или във вечно блажено общение с Бога, или във вечно съществуване в страданието далеч от Бога.

Трябва също така да се отбележи, че в Православието отслужените за починалите служби даруват надежда, светлина, а молитвите произнесени за тях са предназначени да помогнат на починалите. В никакъв случай починалите не се възприемат като духове, които никога не могат да намерят покой, и затова са принудени да ходят по земята.

Друга криеща се зад този празник опасност е, че вместо да се покаже истинското лице на злото и дявола, така както се прави в християнството, този празник козметизира двете реалности, като и двете се представят в забавна светлина. Предава се посланието, че може да се шегуваме със злото и дяволът да ни забавлява. В действителност духовният опит показва, че нещата далеч не стоят така. Злото е противоположно на Бога състояние, дяволът е битието, от което се формира злото, целият човешки живот се превръща в борба с греха, като форма, чрез която се развива злото. За съжаление Хелоуин внушава точно обратното, а именно, че може да се съжителства със злото. От тази гледна точка Хелоуин се възприема като празник насърчаващ идеите на сатанинските организации. Сам съвременният „баща" на „Сатанинската църква", Anton Szandor LaVey, казвал, че „Хелоуин е един от най-големите празници в сатанинския календар, редом до „Валпургиевата нощ" или Шабата на вещиците, на 1 май".

Този „празник" има още една негативна последица, а именно - насърчава насилието и терора, като развлекателни форми и като начин на празнуване, а за децата това поведение може да има сериозни последици. Осъзнавайки тази опасност, Федерацията на православните организации „Про Вита" в Румъния е отправила меморандум към Министерството на образованието, изследването, младежта и спорта, в който се изтъкват негативните последици на този празник за учениците. Изтъква се, че „в някои столични детски градини се празнува Хелоуин, в училищата учениците се обучават от самите преподаватели как да направят подходящи костюми и адекватен декор. Дискотеките в студентските градове и заведенията се надпреварват в организирането на „Хелоуин вечеринки", в които разгорещено участват младежите жадни за забавления. В Русия Министерството на образованието е решило да забрани в училищата всякакви прояви свързани с Хелоуин. Представителят на министерството Александър Гаврилов заявил, че това решение е в сила от 2003 г., а мотивацията е свързана с факта, че този празник насърчава култа към смъртта, персонификацията на смъртта и злите сили, и противоречи с естеството на образователните институции.

Също така Меморандумът подчертава, че „Законът за народната просвета съдържа много ясни разпоредби относно запазването на националната идентичност и културните ценности на румънския народ, като в училищата строго са забранени дейности застрашаващи морала, физическата и психическата неприкосновеност на децата и учителите". В Меморандума се изисква „незабавна забрана на проявите във връзка с Хелоуин, дейности афектиращи в дългосрочен план духовното и нравствено здраве на румънските ученици. В условията, в които всевъзможната агресивност, правонарушителното поведение, преждевременната и обезпокояваща зрялост на нашите ученици се е превърнала в обща за училищата".

Текст: Яков Лучиан
www.episcopiagiurgiului.ro

 

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.