• 29 Март 2024 |
  •  USD / BGN 1.8091
  •  GBP / BGN 2.2873
  •  CHF / BGN 2.0027
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 20°C

Над 100 000 у нас имат хепатит С, едва 3% знаят

Над 100 000 у нас имат хепатит С, едва 3% знаят

/КРОСС/Над 110 000 българи са заразени с хепатит С, но едва 3% от тях знаят за това и се лекуват. Хепатит С е невидима заплаха. Предава се по кръвен път. Може да го носим в организма си в продължение на 20 години, без да усетим каквито и да било симптоми. Вирусът атакува черния дроб и често, когато разберем за него, вече е доста късно - стига се до цироза и дори до рак. В световен мащаб страдащите са 160 милиона. Болните от хепатит С са пет пъти повече от тези със СПИН.

Инжекция, татуировка, пиърсинг, дори маникюр - може да се случи за част от секундата. И завинаги да промени живота ти.

Анита разбира през 2010 година за заболяването си - съвсем случайно, по повод медицински изследвания за ин витро процедура. Така борбата за бебе се превръща в борба за собствения ѝ живот. Анита така и не разбира как и кога се е инфектирала, разказва Нова тв. 

Едно е ясно - вирусът е бил в нея поне 20 години, защото скоро откриват признаци на цироза. Започват спешно терапия с интерферони. Безуспешна. А психиката ѝ е смазана. Времето ѝ изтича. Остава ѝ по-малко от година живот. Затова я включват в милосърдна програма - за безинтерферонно лечение, което иначе не е достъпно у нас. Лекарства като това вече са одобрени от Европейската комисия, но още не са достъпни у нас.

За да навлезе лекарството в България, са необходими поне няколко години, смятат пациентските организации. И се надяват при добър диалог с управляващите, медикаментът да бъде отпуснат по-бързо поне на най-нуждаещите се.

Проучване на пациентските организации сочи, че 64% от българите никога не са се изследвали за хепатит С. А един тест за 20 лева може да ни осигури спокойствие и сигурност, че не сме сред тези 100 000 наши сънародници, които не знаят, че носят в себе си невидимата заплаха на хепатит С.

 

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.