• 26 Апр 2024 |
  •  USD / BGN 1.8245
  •  GBP / BGN 2.2829
  •  CHF / BGN 1.9974
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 4°C

Удължават срока за кандидатстване по ОПРР за финансиране на проекти за възрастни и хора с увреждания

Удължават срока за кандидатстване по ОПРР за финансиране на проекти за възрастни и хора с увреждания

/КРОСС/ Със Заповед на Ръководителя на Управляващия орган на Оперативна програма „Региони в растеж" 2014-2020 г. се удължава срокът за кандидатстване по процедура „Подкрепа за деинституционализация на социалните услуги за възрастни и хора с увреждания" по приоритетна ос 5 „Регионална социална инфраструктура" на оперативната програма.

Удължаването е с цел да бъдат поканени да кандидатстват резервните общини за изграждане на инфраструктурата на социалните услуги, за които не са подадени или одобрени проектни предложения в рамките на първоначално определения срок за кандидатстване.

Целта на процедурата е да подкрепи изпълнението на мерки за осигуряване на инфраструктура за социални услуги в общността за възрастни хора и хора с увреждания, съгласно Картата на резидентните услуги и Картата на услугите за подкрепа в общността по Плана за действие за периода 2018-2021 г. за изпълнение на Националната стратегия за дългосрочна грижа.

По процедурата се предвижда да бъде изградена инфраструктура за създаване на 74 нови обекта, от които 30 центъра за грижа за лица с психични разстройства, 22 центъра за лица с умствена изостаналост, 7 центъра за лица с различни форми на деменция, 9 центъра за възрастни хора в невъзможност за самообслужване и 6 дневни центъра за подкрепа на лица с различни форми на деменция и техните семейства.

Картите на услугите са разработени от работна група с участието на представители на Министерството на труда и социалната политика, Агенция за социално подпомагане и Националното сдружение на общините в Република България.

По процедурата са сключени общо 26 договора с общини от Картите на услугите. Те включват изграждане, ремонт, обзавеждане и оборудване, необходими за създаване на 61 центъра за грижа (26 за лица с психични разстройства, 20 за лица с умствена изостаналост, 7 за лица с различни форми на деменция и 8 за възрастни хора в невъзможност за самообслужване) и 6 дневни центрове за подкрепа на лица с различни форми на деменция и техните семейства.

Изменените Насоки за кандидатстване по процедура BG16RFOP001-5.002„Подкрепа за деинституционализация на социалните услуги за възрастни и хора с увреждания" по приоритетна ос 5 „Подкрепа за деинституционализация на социалните услуги за възрастни и хора с увреждания" и заповедта за изменението им са качени на сайта на МРРБ.

 

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.