• 24 Фев 2020 |
 •  USD / BGN 1.8079
 •  GBP / BGN 2.3330
 •  CHF / BGN 1.8451
 • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
 • Времето:  София 1°C

Светослав Костов, директор на БНР: Дестабилизацията в БНР е цел на хора извън медията

Светослав Костов, директор на БНР: Дестабилизацията в БНР е цел на хора извън медията

/КРОСС/

Г-н Костов, има ли резултат от проверките на прокуратурата относно напрежението в БНР?
- Още е твърде рано за окончателни резултати, но разследващите органи работят активно. Цялото ръководство съдействаме, за да стане ясна истината за така нареченото "напрежение в радиото". Очакваме Сметната палата и АДФИ да направи проверка, защото трябва да се изяснят причините за финансовото състояние на радиото. Все пак бившето ръководство е заложило сериозен дефицит, който е можело да бъде избегнат. Истината трябва да излезе и така да спре прикриването на неизгодните сделки с разветия флаг на "Свободата на словото".

- Какво очаквате да се случи, след като приключат проверките? Ще постигнете ли реабилитация пред обществото и колегите си?
- Истината е важна, за да могат да бъдат обяснени редица действия на герои от днешния ден. Важно е също данъкоплатците да знаят за какво се харчат техните пари.
Обвиненията за ограничаване на свободата на словото са несъстоятелни и това го знаят всички журналисти в радиото. На последната ми среща със Съвета за електронни медии те заявиха, че ще направят мониторинг на съдържанието на програмата, за да установят дали има цензура или нарушение на свободата на словото. Такава проверка обаче няма. Но всеки, който слуша програма "Хоризонт", може сам да се убеди, че от 13 септември насам, в ефир се подбират да звучат само мнения, които представят една вътрешна радиоборба срещу цензурата. Ако наистина имаше цензура, тези мнения нямаше да ги има в ефир. Този случай е поредното неопровержимо доказателство за силата на радиото и за това как могат да бъдат подведени хората и обществеността, а понякога и политици. Надяваме се все пак СЕМ да си изпълни решението и да направи такъв мониторинг, който обеща.

- Желанието на СЕМ е да подадете оставка, а вие отказахте. Не смятате ли, че въпреки това те ще ви отстранят?
- Моят работодател е СЕМ и в този смисъл регулаторът може да вземе всякакво решение, но аз наистина не съм извършил тези нарушения. Започвам да си мисля, че с поведението и решенията си СЕМ несъзнателно си противоречи и дори създава пречки за проверките, които извършват в момента компетентните органи. Те ме избраха, защото подкрепиха моята концепция за промени и реформи в радиото.
Те се съгласиха, че трябва да има съгласие и равновесие в БНР, а сега сами отстъпват от предишното си мнение и се опитват да осуетят проверките на разследващите органи. Несъзнателно се предоставя шанс за групата хора, които не искат да има реформа в БНР да продължат да се прикриват зад флага на Свободата на словото.

- Смяната на ресора на Силвия Великова ли е най-важната реформа, която искате да направите?
- Предлагам Ви да спрем с манипулациите веднъж и завинаги. Ресорът на Великова не е бил сменян. Интересното е обаче защо тя не иска да има конкуренция в него. Никой не е "венчан" за ресора си. Дори Силвия Великова преди е отразявала работата на Президентството. Интересно е как при предишното ръководство на БНР бившият директор на програма "Хоризонт" Ивайло Савов и Даниела Късовска са променили ресорите на всички в програмата освен този на Силвия Великова. Тогава не е имало никакви протести. Сега само е сменен графика на водещите и "Свободата на словото" веднага е нарушена. Тогава на хората, които са били свалени от парламентарния ресор, им е предложено да работят за "Нощен Хоризонт".

- Какво искате да кажете, че те може би не са имали политически връзки ли?
- Съмнявам се. Като парламентарни репортери сигурно са можели да се обадят, за да ги подкрепят, но не са го направили.

Тогава била ли е нарушена "свободата на словото"?
Очевидно, сега се приемат аргументи само на хора, които викат силно и заглушават останалите, имат възможност чрез ефира да налагат своите тези и своята истина.

- Вие казвате, че повечето хора в радиото Ви подкрепят, но кореспондентите от страната разпространиха декларация, в която се разграничават от вашите действия и пишат, че не са съгласни с действията Ви.
- Запознат съм с декларацията. До вчера аз съм работил с тези хора, чиито имена са изписани под нея. След разговора ми с тях стана ясно, че част от тях не са подписвали тази декларация. Те научиха от мен, че я подкрепят. Други признаха, че са били притискани да се присъединят. Случаят с Декларацията е същия като с така наречената Редколегия на "Хоризонт". От нейната работа няма нито протокол, нито правилник за нейната работа. Нищо. Нещо повече - хората, които отидоха в СЕМ за пореден път, заблудиха не само регулатора, но и обществеността. Все пак СЕМ трябваше да ми даде възможност да представя и своята гледна точка към изложеното от Силвия Великова и Даниела Късовска. Трябва да поправим нарушената комуникация, защото налаганата цензура не е от новото ръководство на БНР и доказателствата за това са много.

- Има ли хора, които да ви подкрепят в радиото?
- Аз винаги съм бил против разделението в БНР. Нямах желание да съм поредния директор, който ще е причина за протести и контрапротести. В същото време аз никога не съм спирал и няма да спра колегите си да изразяват позицията си. С всички хора в радиото работя нормално, а дестабилизацията в БНР е цел на хора извън медията, чиито амбиции са да се прикрият нечисти сделки. Жалко е, че колегите са използвани.

 

Деница Иванова - standartnews.com

 

реклама
ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай

радикализация

Защо на това партийно-назначено лице в договора му има клауза сам да си увеличава заплатата до 40%? Чии пари харчи той? Некадърни дебели и лакоми партийни калинки!

05.10.2019 09:05:27

Анонимен

Чета го и ми се струва пълна боза. Ако има корупционни сделки - да ги посочи конкретно. Ако според него в бившото ръководство има прегрешили - да ги дадат на прокуратурата. Нали ще правят проверка - това което е останала на хартия ще се види -договори, цени и прочие. Сигурен съм че има порочни модели: скрита реклама, тенденциозно отразяване на избирателни новини, интерпретации на фактите а не само известяване, но не мога да си представя, че настоящият директор е единственият който не е участвал, а той точна това се опитва да внуши. Той за нищо не е виновен, никога не е бил цензор, не е оказвал натиск, няма фаворити и не е протеже на някоя политическа сила. Прав е само, че ако си подаде оставката сега-не се знае колко чужди грехове ще му пишат на сметката, но това е още едно доказателство за порочността на модела.

04.10.2019 11:45:46

 • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
  БЪЛГАРИЯ
  ИКОНОМИКА
  ПОЛИТИКА
 • ОПЦИИ
  Запази Принтирай
  СПОДЕЛИ
  Twitter Facebook Svejo
  Вземи кратка връзка към тази страница

  копирайте маркирания текст

 • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2020 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.