• 25 Апр 2024 |
  •  USD / BGN 1.8303
  •  GBP / BGN 2.2757
  •  CHF / BGN 2.0011
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 9°C

Ирена Анастасова: Хората вече изнемогват. Предлагаме Алтернативен бюджет за намаляване на бедността

Ирена Анастасова: Хората вече изнемогват. Предлагаме Алтернативен бюджет за намаляване на бедността

/КРОСС/ "Хората вече изнемогват. Предлагаме Алтернативен бюджет за намаляване на бедността". Това заяви пред радио "Фокус" секретарят на ПГ на "БСП за България" Ирена Анастасова. По думите й протестите в страната не са изненада. Тя подчерта, че напрежението постепенно е ескалирало в последните месеци - избитите, уж заради чума, животни на хората, поредица от убийства, трагедията край Своге, протестите на майките на деца с увреждания.

"Като капак на всичко това, дойдоха и промените на закони, за да се защитят интересите на крупен бизнесмен и да му се опростят 52 млн. лв.; повишаването на цените на горивата, на водата, на парното, на тока, на застраховките. Казаха на хората и че ще трябва да плашат допълнително по 12 лв. на месец за здравна застраховка и 100 лв. при всяко влизане в болница, за да имат здравна осигуреност. След всичко това, протестите са логични, защото хората не издържат повече", категорична бе тя.   

Ирена Анастасова заяви, че хората искат промяна на системата. Тя коментира, че именно заради това БСП е представила свой Алтернативен бюджет. По думите й бюджетът на левицата е насочен към всеки отделен човек, а този на управляващите - колкото се може повече средства да се акумулират, но не за сметка на хората с най-големи доходи, а за сметка всички. "Основната цел на Алтернативния ни бюджет е намаляване на бедността и неравенствата", каза секретарят на ПГ на левицата. Тя обясни, че БСП залага на няколко основни мерки в тази посока - увеличаване на максималния размер на месечния осигурителен доход от 2 600 лв. на 3 900 лв.; увеличаване на минималната работна заплата от 510 лв. на 640 лв; въвеждане на диференцирана ставка за ДДС върху лекарствата - намаляване от 20% на 9%, диференцирана ставка на ДДС и за хляба - от 20% на 5%; прогресивно подоходно облагане на физическите лица; първи стъпки към семейно подоходно облагане - от данъците на работещите родители, всеки месец,  да се приспадат по 50 лв. за всяко от децата им.

"Заложили сме и разширяване на обхвата на еднократната помощ от 250 лв. в началото на учебната година за деца в първи клас, така че тя да обхваща и деца във 2-ри, 3-ти и 4-ти клас - общо това ще подпомогне още 120 хил. деца и семействата им", заяви Анастасова. Тя допълни, че БСП залага и на увеличаване на средствата по националния план за действия по заетостта; увеличаване на еднократната помощ за майки студентки от 2 880 лв. на 6 500 лв.; създаване на по-добри условия за отглеждане на деца чрез увеличаване на размера на паричното обезщетение за едно дете от 380 лв. на 640 лв.  

"Всички наши предложения са подплатени и с конкретни цифри, от къде ще дойдат средствата за изпълнението им",  подчерта тя.

Помолена да коментира заседанието на НС на БСП от изминалия уикенд, Ирена Анастасова заяви: "Каквито и вътрешни разногласия да имаме, БСП е единна партия и можем, и знаем кога да работим като един".

Тя подчерта, че пленумът е приел единодушно както Алтернативния бюджет, така и декларацията в подкрепа на народните представители от ПГ на "БСП за България", искащи независима външна проверка на магистралите.

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай

предлагаме да управляваме

после ще му мислим как. Бързо забравиха как сгушени под дъжд от домати притичваха от изхода на НС. Домати винаги ще има.

19.11.2018 07:02:08

Анонимен

Сензация, феноменално ! И Франция, която е 7 пъти по-богата от България, ще бъде блокирана от протести, идентични с българските – за цената на горивата и по-висок стандарт. Къде се крие заякът?! Кой и как възбужда французите и кой кого копира?

14.11.2018 10:45:54

Анонимен

ВАШИЯ БЮДЖЕТ СИ ГО ПРЕДЛАГАЙТЕ ИЗ СЪВЕТСКА РЕПУБЛИКА.

13.11.2018 11:40:39

  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.