• 29 Март 2024 |
  •  USD / BGN 1.8091
  •  GBP / BGN 2.2873
  •  CHF / BGN 2.0027
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 21°C

Икономисти: В България нямаме консенсус за еврото

Икономисти: В България нямаме консенсус за еврото

/КРОСС/ За мен премиерът е абсолютно прав, че няма консенсус по темата с еврото. Това го показват и социологическите данни. Мнозинството от българите не иска еврото, а друга част иска референдум за него. Крайно време е да има широк обществен дебат по темата. Всичко това обаче е стъпка към правилния процес, заяви в студиото на „Здравей,България" икономистът Стоян Панчев.

Аз съм от хората, които са умерени оптимисти за развитието на ЕС. Мисля, че България трябва да работи за промяната Съюза към по-добро. Ако мнозинството беше против еврото щяха да обменят евро в левове последната седмица. Статистиката показва, че над милиард лева са обменени в евро само за последната седмица. За мен това означава, че хората смятат за по-добре да държат спестяванията си в евро, а не лева, каза икономистът Владимир Каролев.

Според Стоян Панчев това, че хората депозират парите си в имоти е форма на паника. Ние знаем нещо, което беше доказано и при кризата с КТБ, а това е, че валутният борд работи отлично вече 23 години, добавя той. Големите притеснения на хората са относно цените на стоките и евентуален гръцки сценарий. Една от реалните опасности, които могат да се случат при евентуално влизане в еврозоната, е това капиталите на банките да бъдат изнесени към централите им, добави Панчев.

Владимир Каролев напомни, че престоят в така наречената чакалня на еврозоната може да бъде дълъг. Той даде пример с държави, които са били там между 2 и 3 години и други, които са прекарали 11. Според него хората, които сменят депозираните си пари от лева в евро губят от курса, като това не им носи никакъв друг позитив.

 

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай

Анонимен

Някой предлага референдум , какъв референдум при този прост народ бе човек , Ганю му трябват още 50 г. развитие за да стигне до референдум , не виждаш ли от избори на избори до къде стигнахме , до Кочина - царство на Прасета ....

19.02.2020 12:58:01

Анонимен

Ганю да се хваща да работи , да спре да краде , да не търпи крадци и корупционери около себе си , пък дали е евро или лев няма да има значение .... но Ганю няма да го направи и затова ще си остане в кочината и ще храни Прасетата дето му смъкват по десет кожи от гърба ...и може да се хване за рублата ... и чак тогава ще му цъфне вулвата .

19.02.2020 11:15:38

Анонимен

Референдум!!! Защо ви е страх като чуете референдум?

19.02.2020 10:51:00

  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.