• 28 Март 2024 |
  •  USD / BGN 1.8091
  •  GBP / BGN 2.2873
  •  CHF / BGN 2.0027
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 17°C

Надя Клисурска: Ако не бяха протестите на майките, нямаше да бъдат приети законите им

Надя Клисурска: Ако не бяха протестите на майките, нямаше да бъдат приети законите им

/КРОСС/ „Искам да поднеса своето уважение и респект към майките, защото отвоюваха Законът за личната помощ и Законът за хората с увреждания да станат факт. Ако не бяха тези смели жени, чиито ефективни протести продължиха 190 дни, тези закони нямаше да намерят своето отражение". Това заяви народният представител от ПГ на „БСП за България" Надя Клисурска в студиото на БНТ. Тя подчерта, че Конвенцията за правата на хората с увреждания на ООН е приета през 2012 г., а сега сме 2018 г. „Съгласно тази конвенция има приета стратегия, в която са разписани срокове, а те отдавна са изтекли. Ние сме длъжници - от 2012 г. реалността показва, че не сме се справили с този проблем", каза още депутатът от левицата. Клисурска обясни, че много от предложенията на БСП не са били приети, а те са щели да подобрят текстовете на закона. „Първото нещо, което Комисията за жалбите на гражданите и връзки с неправителствени организации направи от старата на това Народно събрание, е да изслуша министъра на труда и социалната политика по отношение на политиките на хората с увреждания. Комисията предизвика и два дебата в пленарна зала, в които поставихме реалните проблеми и реални срокове за изпълнение, а ГЕРБ ги замиташе под килима", допълни народният представител.
„От БСП най-искрено се надяваме двата закона, които приехме, да отговорят на потребностите на хората, но пробойни има. Искам да видя как ще заработят законите, защото съм леко скептична", коментира Клисурска. Като пример посочи в Закона за хората с увреждания, там, където се говори за индивидуалната оценка на потребности. „Казва се, че тя ще се изготвя от специализирани състави, но те не винаги ще могат да отговорят на индивидуалните потребности. Ние предложихме, когато е необходимо, да бъдат привличани външни експерти, заради спецификата на отделни случаи. Това наше предложение не се прие", каза още Надя Клисурска.

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.