• 19 Апр 2024 |
  •  USD / BGN 1.8359
  •  GBP / BGN 2.2843
  •  CHF / BGN 2.0205
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 10°C

Ивайло Калфин: Хората не вярват на еврото

Ивайло Калфин:  Хората не вярват на еврото

/КРОСС/ "Начина, по който се прави промяната в закона, която е стъпка към приемането ни в чакалнята на еврозоната, начина е абсолютно недопустим. Преди почивните дни, в друг закон, с една преходна разпоредба се променя на практика Закона за БНБ, в който е фиксиран валутния курс", каза в сутрешния блок на БТВ „Тази сутрин” Ивайло Калфин, бивш министър на външните работи.

"Това като процедура е абсолютно недопустимо и затова са и резултатите от направените социологически изследвания – хората не вярват на еврото, защото не знаят какво е това и подобни действия на властта, внасят още съмнения дали някой не иска да злоупотреби", допълни той.

"По същество предлаганите промени са една крачка на практика към премахване на Валутния борд и трябва да ни е ясно, и властта трябва да го каже това нещо на хората. Защото по правилата на Европейската централна банка, влизането в този предварителен механизъм, някои му казват „чакалнята”, то не е чакалня за нищо, в който може да поседим доста години, Естония стоя от членството си до 2011 година – седем години. Така че ние трябва да се подготвим за дълъг период в този механизъм", коментира още Калфин.

"Има две неща, първо – валутния курс може да се променя и второ, интервенциите на ЕЦБ и националната банка стават при отклонение от плюс/минус 15 процента", допълни той.

"Разбира се, искам да кажа, че се запазват всички разпоредби в Закона за БНБ, в който нашата Централна банка е длъжна да държи толкова валута, колкото има парична маса, така че да осигурява обмена непрекъснато на курса, който е договорен", каза още бившият външен министър.

"Сега на практика какво казват от правителството и управителя на БНБ – казват, ние махаме фиксирания курс и което договорим, вие ни давате мандат, което ще договорим, това ще бъде курса. Една от силните страни на Валутния борд и доверието в това, че курса няма да се променя, както двадесет години не се променя. Сега на нас ни казват като граждани – имайти ни доверие", каза още Калфин. 

"Има тотално сбъркана комуникация във властта по отношение на това какво представлява възприемането на еврото, как ще се отрази на икономиката, какво ще значи за спестяванията на хората, какво ще значи за гражданите и не може да очакваме хората да са информирани предварително", допълни той.

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.