• 29 Март 2024 |
  •  USD / BGN 1.8091
  •  GBP / BGN 2.2873
  •  CHF / BGN 2.0027
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 18°C

Как да се храним, за да бъдем здрави и щастливи?

Как да се храним, за да бъдем здрави и щастливи?

/КРОСС/ Храненето е естествен, инстинктивен процес, от който зависи пряко здравословното ни състояние. Изглежда логично да знаем как да го правим. Оказва се обаче, че човекът толкова се е отдалечил от естественото си хранене, че днес една от най-печелившите индустрии е тази на здравословното хранене, а същевременно един от най-страшните здравословни проблеми е този на неправилното хранене.

Сред морето от диети и препоръки за здравословно хранене човек може да се удави. Предлагаме ви десет лесни стъпки, чрез които да промените храненето си. Те ще ви помогнат да изградите стабилна основа, върху която да надграждате в бъдеще.

1. Минимум преработка – максимум полза
Колкото по-близо до естествения си вид е храната, която поемаш, толкова по-пълноценна е. И обратно – колкото по-преработена е, толкова по-чужда е тя на храносмилателната ти система и толкова по-малко можеш да усвоиш от нея. Например пълнозърнестото брашно е по-богато на хранителни вещества от бялото и е за предпочитане пред него, но цялото зърно е по-хранително от пълнозърнестото брашно.

Обикновено в процеса на преработка се губят част от полезните вещества. Времето, което е изминало от момента на праработката също играе важна роля – съответно току що смляното зърно е за предпочитане от брашното, смляно преди шест месеца. По същия начин току що сготвената храна е по-добър вариант от тази, сготвена преди три дни. За консервите да не говорим.

2. Според сезона
Стигаме до второто важно правилно – избирай сезонни продукти. Така времето от откъсването/преработката им до пристигането в дома ти обикновено е най-малко. Да избереш свежи ягоди през януари не е добра идея, без значение колко полезни са по принцип.

За да са расли в естествената си среда, те са пропътували хиляди километри преди да стигнат до теб. Вероятно са брани зелени или са обработвани с нещо, за да издържат по-дълго. Много често са от сорт с по-ниски вкусови качества, който обаче издържа на транспортиране. Изчакай да дойде май и се наслади на истински ароматни ягоди, а сега си вземи мандарини от Гърция. Дано не са предварително оцветени.

3. Храна с биоГрафия
Да, да проследиш от къде идва храната, която консумираш и чиста ли е всъщност тя е истинско предизвикателство в наши дни. Въпреки това е добре да се избират продукти с биография, т.е. такива, за които знаеш къде и как са отгледани.

Не е задължително да са с био сертификат, но понякога това е единственият начин да си спокоен, че краставицата, с която приготвяш салата, е чиста (за по-голям добив краставиците се торят ежедневно и се пръскат редовно, тъй като не са устойчиви на болести). Добър вариант е да откриеш съвестен производител, който да практикува устойчиво земеделие/животновъдство и да се снабдяваш от него. Можеш да се включиш в хранкооп, ако живееш в по-големите градове или пък да се довериш на доставчик като Семка.

4. Плащай повече
Ако си готов да платиш повече бъди сигурен, че ще получи повече. Съвременната култура на хранене поставя акцента върху "много храна на най-ниска цена". И за здравия разум е ясно, че няма как за малко пари да купиш качествена храна

Няма как в закупената от теб стока да бъде вложена качествена суровина и в същото време тя да ти бъде предложена на примамливо ниска цена. Няма как. А нали помниш, ти си това, което ядеш. Не би искал да бъдеш евтин боклук в лъскава опаковка, нали? Звучи грубо, но всъщност голяма част от "храната" в магазина представлява точно това.

Замисли се следващия път, когато посегнеш към нещо на "най-ниска цена". Търсенето на директен доставчик и включването в хранкооп ще ти помогнат да намериш качествена стока на приемлива цена.

Например когато следващия път се разхождаш из Родопите, попитай местните, които не гледат големи площи за продажба, дали не могат да ти продадат 10-20 кг. картофи. Плати им поне толкова, колкото ще платиш на пазара, а ако имаш възможност и повече. Всички ще са доволни. По същия начин се оглеждай за малки планински мандри, които обработват само мляко от животни, гледани на открито. Когато почиваш, винаги имай едно на ум и кулинарният туризъм ще се окаже новата ти страст.

5. Разнообразие, разнообразие, разнообразие
Благодарение на него ще започнеш да консумираш и храни, на които преди не си обръщаш внимание. Така естествено стигаме до петото правило – стреми се към разнообразие.

Разнообразие на видовете продукти, на начините, по които ги приготвяш, на цялото ти хранене. Разнообразието ще ти помогне да разшириш вкусовите си хоризонти и същевременно ще ти осигури богата гама от ценни съставки, които липсват в еднообразната храна.

6. Яж малко
Разнообразието ще ти помогне да се нахраниш с по-малко. Постоянното желание за още и още храна е свързано с хроничния глад, който мъчи тялото ти. Когато му дадеш това, от което има нужда ще се освободиш от постоянното чувство за глад.

По-малкото храна е свързана с по-малко усилие за усвояването й и по-малко отпадни продукти, за които отделителната ти система трябва да се грижи. Учените са категорични, че здравето ни ще е по-добро, ако поемаме по-малко, но възможно най-качествена и богата храна.

Освен това са правени експерименти, които показват, че когато човек плаща повече, той се храни по-пестеливо и се наслаждава на всяка хапка. Припомни си точка 3.

7. Салата вместо десерт
Замени любимия десерт след ядене със салата преди ядене. Ако поне половината от храната в чинията ти е сурова или ферментирала (любимите туршии през зимата) скоро ще се почувстваш по-добре. Суровата храна има редица предимства, особено ако спазваш точки 3 и 5– чрез нея приемаш жизнено важни ензими, минерали и витамини; поддържаш алкално-киселинния баланс в тялото си; набавяш си достатъчно фибри. Благодарение на салата ще забележиш, че хапваш по-малко от основното ястие, а се чувстваш по-добре.

Десертът остави за самостоятелна междинна закуска. Хем ще му се насладиш, хем няма да затормозява работата на стомаха ти, като създава условия за ферментация.

8. Винаги яж на маса
Да подчертаем – бюрото не се брои. Подредената маса и добрата компания създават празнична атмосфера, която ни храни наравно със съдържанието на чинията. Да се храниш с компания не означава да седиш няколко часа на масата, разговаряйки с близки и приятели, като междувременно хапваш от тук-от там.

Напротив, сядаш да се нахраниш и насочваш вниманието си върху красиво подредената чиния. Освен това направи експеримент – колко изяждаш, ако бързо хапваш на крак и колко би изял, ако спокойно се храниш на масата. Ще се изненадаш от разликата.

Другото важно предимство на подредената маса е, че цялото ти внимание се насочва към храната, вместо да прескача от проблем на проблем.

9. По-бавно
Стигнахме до девето правило – храни се бавно и спокойно. Не позволявай забързаният ритъм на ежедневието да се прехвърли и на масата. Колко пъти сдъвкваш храната си? Не си броил? Следващият път обърни внимание и ще забележиш, че е крайно недостатъчно. Добре е храната да се сдъвква поне 60-70 пъти, докато се превърне в добре ослюнчена каша. Нито стомахът, нито червата имат възможността да раздробят храната физически, а ролята на зъбите е не само да правят усмивката ти ослепителна.

Така че отделяй време, за да се нахраниш спокойно, ако си напрегнат дишай дълбоко и се опитай да се отпуснеш и чак тогава хвани вилицата или лъжицата. Психо-емоционалното състояние се отразява силно на храносмилането.

10. Наслади се
Храната е наслада. Затова много често когато си под пара посягаш към нещо за хапване. Да бориш стреса с храна е глупаво, но да се храниш, така че да пребориш стреса е изкуство. Виждаш ли разликата? Ако спазваш всичко, написано до тук ще я усетиш сам.

Много е важно обаче промяната да се случва без насилие. Прави малки крачки, не се сравнявай, не се обвинявай за отклоненията, не брой калории, но и не забравяй целта си. Когато дори не се замисляш с какво и как се храниш, но се чувстваш много жизнен и лек, си я постигнал и си изградил здравата основа, върху, която да градиш. Тогава вероятно тези десет стъпки ще бъдат ежедневие за теб. Наслаждавай се!

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.