• 28 Март 2024 |
  •  USD / BGN 1.8083
  •  GBP / BGN 2.2804
  •  CHF / BGN 1.9935
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 20°C

Здравословни ферментирали храни

Здравословни ферментирали храни

/КРОСС/ Какво точно са ферментиралитe храни?

Виното, бирата и сайдера са ферментирали напитки.
Квасеният хляб с мая е ферментирала храна. Млечни продуктите като кисело мляко, кефир и някои сирена са ферментирали храни. Маринованите зеленчуци може да са ферментирали.
При процеса на ферментацията, захарите и въглехидратите в храната се преобразуват. Например, сокът от грозде се превръща във вино, зърното се превъща в бира, въглехидратите се превръщат във въглероден двуокис в тестото и растителните захари стават органични киселини, които консервират.
Как този процес помага на хората да са здрави?

Ферментиралите храни помагат на храносмилането и по този начин подпомагат имунната система.
Представете си ферментиралата храна като частично смляна храна. Например, много хора срещнат трудности при усвояването на лактозата в млякото. Когато млякото ферментира и става кисело мляко или кефир, лактозата е частично разбита, така че става по-лесно смилаема.

Млечно-киселите ферментирали храни (като кисели краставички и кисело зеле) са богати на ензимна активност, която помага за разграждането на храната и по този начин човек поема важни хранителни вещества.

Ферментиралите храни са показали, че подкрепят полезните бактерии в нашия храносмилателния тракт. В днешния антисептичен свят с хлорирана вода, антибиотици в месото, млякото и в телата ни, и въобще всичко антибактериално, можем да използваме някои полезни бактерии все пак.

Когато нашето храносмилането функционира правилно и ние усвояваме всички хранителни вещества, от които се нуждаем, нашата имунна система е добре, и по този начин сме по-добре подготвени срещу заболяванията и стреса. Ферментиралите храни не са панацея, но те насърчават ефективното храносмилане и – заедно със съня, спорта и правилното хранене – подпомагат имунната система.

Ферментиралите храни са оценени заради техните ползи за здравето и като средство за консервиране, но те не биха били част от нашата диета за толкова дълго време, ако не са и вкусни. За някои хора ферментиралото миризливо сирене е деликатес. И върви добре с чаша червено ферментирало вино.

В българската кухня ферментиралите храни са на почит от край време – бабите ни са правели квасен хляб, кисело мляко, кисело зеле, туршии за зимнина.

За да имате полза за здравето и кухнята от ферментиралите храни, не е нужно да ядете само тях. И малко е достатъчно. Една супена лъжица кисело зеле към наденицата предлага ползи и добавя аромат. Така че може да започнете с няколко домашни кисели краставички.

Въвеждането на ферментирали храни в диетата е лесно.

Сменете нормалния хляб с квасен хляб.

Яжте кисело мляко вместо обикновено мляко. Ако имате желание, може да си правите квасен хляб и квасено мляко и вкъщи.

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.