- 28 Март 2024 |
- USD / BGN 1.8083
- GBP / BGN 2.2804
- CHF / BGN 1.9935
- Радиация: София 0.11 (µSv/h)
- Времето: София 20°C
Здравословни ферментирали храни
03 Декември 2019 | 17:11
/КРОСС/ Какво точно са ферментиралитe храни?
Как този процес помага на хората да са здрави?
Ферментиралите храни помагат на храносмилането и по този начин подпомагат имунната система.
Представете си ферментиралата храна като частично смляна храна. Например, много хора срещнат трудности при усвояването на лактозата в млякото. Когато млякото ферментира и става кисело мляко или кефир, лактозата е частично разбита, така че става по-лесно смилаема.
Млечно-киселите ферментирали храни (като кисели краставички и кисело зеле) са богати на ензимна активност, която помага за разграждането на храната и по този начин човек поема важни хранителни вещества.
Ферментиралите храни са показали, че подкрепят полезните бактерии в нашия храносмилателния тракт. В днешния антисептичен свят с хлорирана вода, антибиотици в месото, млякото и в телата ни, и въобще всичко антибактериално, можем да използваме някои полезни бактерии все пак.
Когато нашето храносмилането функционира правилно и ние усвояваме всички хранителни вещества, от които се нуждаем, нашата имунна система е добре, и по този начин сме по-добре подготвени срещу заболяванията и стреса. Ферментиралите храни не са панацея, но те насърчават ефективното храносмилане и – заедно със съня, спорта и правилното хранене – подпомагат имунната система.
Ферментиралите храни са оценени заради техните ползи за здравето и като средство за консервиране, но те не биха били част от нашата диета за толкова дълго време, ако не са и вкусни. За някои хора ферментиралото миризливо сирене е деликатес. И върви добре с чаша червено ферментирало вино.
В българската кухня ферментиралите храни са на почит от край време – бабите ни са правели квасен хляб, кисело мляко, кисело зеле, туршии за зимнина.
За да имате полза за здравето и кухнята от ферментиралите храни, не е нужно да ядете само тях. И малко е достатъчно. Една супена лъжица кисело зеле към наденицата предлага ползи и добавя аромат. Така че може да започнете с няколко домашни кисели краставички.
Въвеждането на ферментирали храни в диетата е лесно.
Сменете нормалния хляб с квасен хляб.
Яжте кисело мляко вместо обикновено мляко. Ако имате желание, може да си правите квасен хляб и квасено мляко и вкъщи.