• 18 Апр 2024 |
  •  USD / BGN 1.8385
  •  GBP / BGN 2.2902
  •  CHF / BGN 2.0178
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 7°C

Преглед на печата

Преглед на печата

/КРОСС/ "Китайcки компании пpоявяват интеpеc към cтpоителcтвото на магиcтpала "Чеpно моpе". Това обяви пpемиеpът Бойко Боpиcов cлед cpеща c тяx в заcедателната зала на община Бypгаc. Поcещението на пpемиеpа в гpада бе изненадващо и не бе обявено пpедваpително..." - в. "24 часа".

"По АМ "Черно море" работим активно и съответно има голям интерес след много преговори по АЕЦ "Белене". Искахме да видят трасето и кметът да представи своите инвестиционни проекти", коментира Борисов. И допълни, че намеренията са да има и директни целогодишни полети Бургас-Китай и обратно. "Имат и интерес и към пристанища, но те са в по-сурова фаза. Има доста обучаващи се в Бургас, които изучават китайски език", каза още Борисов. Изненадващо на срещата с китайската делегация в Бургас се появи и бившият председател на Комисията за финансов надзор (КФН) Стоян Мавродиев..." - в. "Сега".

"Азиатците имат намерение да се изгради постоянна самолетна линия - Бургас-Китай. "Имат и интерес и към пристанища, но те са в по-сурова фаза. Има доста обучаващи се в Бургас, които изучават китайски език", продължи министър-председателят. Премиерът коментира още, че се очаква през този месец да започне работата по обхода на Ахелой. "До юли следващата година двата обхода Поморие-Ахелой и най-важните отсечки ще са готови и след това ще работим по четирилентовия път, така че сме напред в тази посока", каза Борисов..." - в. "Стандарт".

Споровете около забраната за земеделие и строителство в защитените крайморски зони също са сред тематичните акценти.

"Работната група по енергетика, която се беше събрала днес, не е стигнала до съгласие как да се постъпи с ветрогенераторните паркове в защитена зона "Комплекс Калиакра", според еколога Петко Ковачев представляващ Коалиция "За да остане ПРИРОДА в България". До създаване на работните групи се стигна след като министърът на околната среда и водите Нено Димов издаде заповед с която се въвежда забрана за земеделие и други дейности в части на защитена зона "Комплекс Калиакра" и среща с всички заинтересовани страни. На срещата в Министерски съвет присъстваха неправителствени организации, природозащитници, кметове от района, премиерът Бойко Борисов и вицепремиерът Валери Симеонов. Срещата беше предшествана от протести. Заповедта беше издадена след решения на Европейския съд задължаващи България да възстанови унищожените степи и коридори за миграция на птици, като демонтира ветрогенератори и разруши голф игрище, защото българското правителство ги е разрешило незаконно на територията на защитената зона от "Натура 2000". Останалите работни групи са за рибарството, земеделието и строителството. Ние от Коалиция "За да остане ПРИРОДА в България" смятаме, че единственото решение е перките да бъдат премахнати или да се спре държавната помощ за преференциалните цени за ток и компаниите да върнат получените пари със задна дата, каза Ковачв. Представители на ветрогенераторните комплекси са имали аргументи в полза на въвеждане на радарна система за предупреждение от птици при чието задействане да се спират определени перки. Николай Налбантов от министерството на икономиката е поставил технически въпроси как трябва да се спират перките в държавната енергийна система ЕСО, но за това никой не е бил подготвен. Следващата среща ще е в Каварна на 30 август и предстои още една. Ковачев каза, че е поискал протокол от разговорите на министъра на екологията Нено Димов с Европейската комисия и неговото извинение за поредицата му от изказвания вменяващи вина за казуса само екологичните организации." - в. "Дневник".

"Преговорите за намиране на справедливо решение ще се водят на място, а не в София, където в четвъртък и петък добружанци бяха поканени на срещи от МОСВ...

"Представителите на общините и на засегнатите от забраните граждани и браншови организации няма да присъстват на тези срещи. За да започнем преговори с представителите на МОСВ ни е необходима повече информация за първичните теренни проучвания, които доказват безспорно наличието на понто-сарматски степи и на други местообитания в имотите на хората." - се казва в съобщението на община Каварна..." - в. "Труд".

Качеството на храните и обслужването в заведенията също са сред актуалните теми.

"Общо 14 търговски обекта по морските курорти са затворени след проверки за качеството на храните през юни и юли, съобщи Българската агенция за безопасност на храните (БАБХ). В началото на месеца от агенцията съобщиха, че само в последната седмица на юли след проверки по Черноморието са затворени 8 обекта на територията на Варна. Инспекторите са извършили общо 3 хил. проверки, след които са съставени 92 акта и са издадени 250 предписания. Общо 933 кг храни са възбранени и предстои да бъдат унищожени. Най-честите причини за възбраните са липса на маркировка и етикети, неправилно съхранение или изтекъл срок на годност. Общо 13 обекта са затворени във Варна. Най-честите нарушения са несъответствия на сградния фонд и оборудването, липса на регистрация, съвместно съхранение на различни групи храни, изискващи различен температурен режим, нарушения по поддържане на Системите за управление на безопасността на храните, неправилно етикетиране. 14-ият затворен обект е на територията на Областната дирекция по храните в Бургас, тъй като е установено неправилно съхранение на храни, липса на електричество и несъответствия между предлаганите стоки и удостоверението за регистрация. Отделно през юли във вътрешността на страната са извършени 14 хил. планови проверки. Съставени са 208 акта и 776 преписания и са затворени общо 19 търговски обекта. БАБХ е поставила под възбрана 1.1 тона месо и месни продукти без етикети и маркировка и с изтекъл срок на годност. Предстои да бъдат унищожени и 60 кг риба и рибни продукти, 565 кг храни от животински произход, 16 кг готвени ястия с изтекъл срок на годност, 94 яйца, 84 кг храни от неживотински произход. От предприятия и складове за търговия на едро са възбранени 20 тона храни от животински и неживотински произход." - в. "Дневник".

"Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ) извърши 3000 извънредни проверки по Черноморието за месеците юни и юли. В резултат на инспекциите са съставени 92 Акта и са издадени 250 Предписания. Това съобщиха от пресцентъра на БАБХ. Възбранени и насочени за унищожаване са 933 килограма храни. Над 200 кг. хранителни продукти от животински произход, без етикети от производител и с изтекъл срок на годност, 90 кг месни и млечни продукти за неправилно съхранение, 270 кг орехи заради липса на документи за произход и годност, над 300 кг термично обработени заготовки, които са без маркировка, 33 кг риба и рибни продукти, продавани нерегламентирано и без етикети, 40 кг храни зеленчуци, варива, захар, олио и други заради липса на документи и 65 яйца с неизвестен произход. Инспекторите от Областна дирекция по безопасност на храните, град Варна са затворили 13 обекти. Основните причини са неправилно съхранение на храни, съвместно съхранение на готови за консумация храни и суровини, незадоволителна хигиена, извършване на дейност без издадено удостоверение за регистрация и несъответствия в сграден фонд и оборудване. На територията на ОДБХ - Бургас е затворен един обект със заповед за спиране на експлоатация за неправилно съхранение на храни, липса на електричество и несъответствия в предлаганият асортимент посочен в издаденото удостоверение за регистрация... През месец юли са извършени 14 000 проверки от отделите "Контрол на храните" при ОДБХ по планов официален контрол (на база оценка на риска) на обекти за производство, търговия на едро и дребно с храни и заведенията за обществено хранене в страната. Съставени са 208 акта и са издадени 776 Преписания. В резултат на проверките са възбранени и насочени за унищожаване храни от обекти за търговия на дребно и заведения за обществено хранене 1 107,91 кг месо, месни заготовки и месни продукти без идентификационна маркировка, без етикет от производител и изтекъл срок на годност, 60 кг риба и рибни продукти, 565 кг храни от животински произход, 16,51 кг готвени ястия с изтекъл срок на годност, 94 бр. яйца, 84,63 кг храни от неживотински произход. От предприятия и складове за търговия на едро: 20 597,90 кг храни от животински и неживотински произход. Възбранени храни от обекти за търговия на дребно и заведения за обществено хранене са 487 кг. сирене с неизвестен произход, 127,93 кг месни заготовки и месни продукти без идентификационна маркировка и 1,55 кг консерва откопод. Общ брой затворени обекти с временно преустановена дейност са 19, от които 9 на територията на гр. Варна, 4 на територията на гр. Добрич, 3 на територията на гр. Шумен, 2 на територията на гр. София и един на територията на гр. София-област. Причините за издаване на Заповеди за спиране дейността на обектите са относно груби ремонтни дейности по време на работа, лошо хигиенно състояние, неправилно съхранение на различни групи храни; липса на регистрация по чл. 12 от ЗХ." - в. "Стандарт".

"Oткpиxа паpтида от 500 кг яйчен пpаx c наличие на фипpонил в Бългаpия В България е получена нотификация за една партида яйчен прах с наличие на фипронил, съобщиха от пресцентъра на Министерството на земеделието, храните и горите. Пратката е близо 500 килограма. Българската агенция по безопасност на храните е предприела действия по установяване на наличните количества от продукта и евентуалното му изтегляне при наличие в търговската мрежа. Пратката е с произход Германия. При констатиране на налични количества в търговската мрежа те ще бъдат изтеглени от пазара, а потребителите ще бъдат информирани своевременно." - в. "24 часа".

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.